Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.5.12

St. Urbans-Hof Goldtröpfchen Auslese 2007

St. Urbans-Hof Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese 2007
  • Valmistaja: Weingut Sankt Urbans-Hof
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Prädikatswein (QmP) Auslese
  • Maa: Saksa
  • Alue: Mosel-Saar-Ruwer, Piesporten
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 14-16e (wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Journalistinen tutkimuksemme St. Urbans-Hofin pöydässä sai tyylikkään päätöksen valitessamme kollegani kanssa viimeiseksi maistiaiseksi tilkan Piesportenin kylän Goldtröpfchenin viinitarhan rypäleistä tehtyä makeata Auslesea.

St. Urbans-Hofin nettisivut kertovat Goldtröpfchenin olevan koko viiniyrityksen hienoin ja arvokkain viinitarha – alueella kasvavien köynnösten ikää ei tiedetä tarkalleen, mutta ne ovat arvioitu n. 80 vuoden ikäisiksi. Tämän lisäksi köynnökset ovat erittäin harvinaisia ihan maailmanlaajuisessa mittakaavassa: ne ovat säästyneet kokonaan viinikirvalta, eli niitä ei ole vartettu kiinni viinikirvalle vastustuskykyiseen törmäviinin runkoon.

Väriltään viini on melko kevyen keltainen ja hyvin tyypillinen hieman makeammalle ja vanhemmalle valkoviinille. Tuoksussa on runsaasti niin mineraalia kuin myrskylyhtyistä petroliakin, kypsää sitruunaa, omenaa ja aavistus hunajaa. Tuoksu on upea yhdistelmä viileätä raikkautta ja makeata runsautta.

Maussa on hunajaa, petrolia, persikkaa, ananasta ja yleistä makeutta. Makeus kuitenkin on vain lähinnä maku, ei tunne, sillä runsas hapokkuus ja matala alkoholipitoisuus pitävät viinin hyvin kepeänä ja eloisana, eikä jäännössokeri (n. 100 g/l) tunnu viinissä juuri ollenkaan. Maun runsaus kehittyy kielellä viinin kulkiessa kohti nielua samalla kun voimakas aromikkuus ja tuntuva hapokkuus jättää suuhun lähes supistavan intensiivisyyden tunteen.

Jälkimaku on melko riittoisa, reilun keskipitkä, hyvin hapokas ja raikas, jättäen kielelle mineraalin ohelle fiinin sitruunamarmeladisen vivahteen.

Kokonaisuutena viinistä löytyy nyt – 5 vuoden jälkeen vuosikerrasta – upeata eleganssia ja ihailtavaa tasapainoa. Aromirikkaus tarjoaa reilusti ihasteltavaa vaikka viini on makeiden viinien mittapuulla vielä nuorehko, mutta aromikkuus tulee varmasti syvenemään entisestään viinin kerätessä ikää ja värin tummentuessa. Tämä Auslese on todella tyylikäs esitys, joka jätti erittäin positiivisen vaikutelman. Tykkään.

Lyhyesti: Rakenteeltaan kepeän eloisa mutta aromeiltaan voimakas, syvä ja erinomaisen tasapainoinen makea jälkiruokaviini.

Arvio: Erinomainen – viini on loistovalinta niille, jotka kaipaavat kepeätä ja intensiivistä jälkiruokaviiniä, mutta eivät pidä jalohomeen mukanaan tuomasta persoonallisesta vivahteesta sekä usein jalohomeisista viineistä löytyvistä rusinaisista aromeista. Viini on kuitenkin loistava esimerkki Moselin alueen jälkiruokaviiniosaamisesta, ja suosittelemisen arvoinen tuttavuus kaikille makeiden viinien ystäville.

Hinnan (14-16e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti