Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.5.12

Dr. Heger Ihringer Winklerberg Spätburgunder Großes Gewächs "Barrique" 2007

Dr. Heger Ihringer Winklerberg Spätburgunder trocken *** Großes Gewächs "Barrique" 2007
  • Valmistaja: Weingut Dr. Heger
  • Tyyppi: Punaviini, Prädikatswein (QmP) Großes Gewächs
  • Maa: Saksa
  • Alue: Baden, Ihringen
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 39,80e (Huhtikuu 2012, Dr. Heger)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Saksan Viinitiedotuksen viinimessujen pöytiä kierrellessämme osuimme Weingut Dr. Hegerin pöydän kohdalle, jonka tarjonnasta huomiomme vei talon toinen Großes Gewächs -Spätburgunder; vaikuttavan mehevä Schlossberg Spätburgunder kun oli tullut jo tutuksi MW Caro Maurerin viiniesittelyssä. Schlossberg Spätlesen maku yhä kielellämme pyysimme kohteliaasti maistiaiset Winklerbergistä, jotta pääsisimme vertailemaan viinien eroja.

Ihringer Winklerberg on tosiaan vuosikertaa 2007, eli muutamaa vuotta Schlossbergia vanhempi, ja tulee Inringen kylästä, Etelä-Saksasta, aivan Saksan ja Alsacen (Ranska) välisen rajan tuntumasta.

Lasissani pyörii ohuehkoa, punaruskeata viiniä; herkkiin ja heleisiin Pinot Noireihin verrattuna tämän viinin sävy vaikuttaa lähinnä likaiselta. Tuoksu on aavistuksen alkoholinen, mutta suurinta roolia siinä näyttelevät maustehyllyinen tammisuus ja lähes hillomainen kirsikkaisuus. Intensiivistä tuoksua sävyttää myös pidemmällä nuuhkimisella tammen alta löytyvä orvokkinen kukkaisuus. Viini täyttää ainakin tuoksun perusteella mielikuvani tammitynnyrikypsytetystä Pinot'sta.

Maku melko voimakas – jopa yllättävässä määrin – ja runsaan hapokas, lähes jopa kirpeä. Tuoksun lähes hillomainen kirsikkaisuus onkin maussa hyvin tuoretta, hapokasta hapankirsikkaisuutta ja kokonaisuudessa tuntuu jonkinlaista, jopa raa'ahkoa yrttistä vehreyttä. Tammisuus on melko voimakasta ja selvän mausteista, tanniineissa myös löytyy kohtalaisen paljon Pinot'ksi. Viini tuntuu olevan melko kovahko ja kulmikas vielä tässä iässä.

Jälkimaku on melko pitkä, mutta sitä hallitsee lähinnä kuivan mausteinen tammisuus ja tuntuva hapokkuus. Viinissä kyllä on voimaa, mutta ei vielä niinkään tasapainoa. Aromipuolelta Ihringer Winklerberg tuntuu olevan jo kohtalaisen hyvin kehittynyt, mutta tasapaino on vielä hieman hakusessa. Se on selvästi voimakas, harteikas Pinot, mutta soisin tämän muskelinpullistelun olevan hieman pehmeämpää, elegantimpaa ja paremmin tasapainossa viinin hedelmäisyyden kanssa. Voimannäytöksissä ei ole mitään pahaa, mutta onnistuneen lopputuloksen edellytyksenä on järkevä tasapaino.

Hyvin suurella todennäköisyydellä viini on nyt sulkeutuneessa vaiheessa, jossa se ei ole juurikaan edukseen; hedelmäisyys on hieman hajanaista ja vaisua, kehittyneet aromit eivät ole vielä nostaneet päätään vaikka nuoruuden suoraviivainen mehukkuus on haipunut, mutta raisu hapokkuus ja särmikäs tammisuus eivät ole lähteneet vielä mihinkään, minkä vuoksi ne eivät soinnu kokonaisuutena niin hyvin yhteen.

Jos haluaa päästä kokeilemaan nuorehkoa GG-tason saksalais-Pinot'ta, suosittelen tältä valmistajalta katsastamaan mielummin Schlossbergin. Sen sijaan jos aikaa ja kärsivällisyyttä löytyy, lupaa Winklerberg hyvää potentiaalia rotevasta ja arvokkaasti vanhentuneesta esityksestä muutaman vuoden päähän. Nykykunnossa viini on kuitenkin turhan raisu ja raa'an oloinen tarjotakseen varsinaista vastinetta rahalle.

Lyhyesti: Harteikas, tiukka ja tamminen Großes Gewächs -punaviini, jossa kovan haarniskan alta löytyy se herkkä ja hienostunut Pinot Noir'n sydän. Haarniskan riisuminen kyllä vielä vaatinee useamman vuoden.

Arvio: Tyylikäs – viini on roteva ja vaikuttava, mutta omaan makuuni turhan kulmikas ja päällekäyvä vielä vajaan viiden vuoden ikäisenä. Luotan viinin löytävän tasapainonsa ja samalla nostavansa hinta-laatusuhdettaan ollessaan n. 8-10 vuotta vanha vuosikerrasta.

Hinnan (39,80e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti