Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.5.12

Domdechant Werner Kirchenstück Auslese 2006

Domdechant Werner Hochheimer Kirchenstück Auslese 2006
  • Valmistaja: Domdechant Werner
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Prädikatswein (QmP) Auslese
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau, Hochheim am Main
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,00 (Huhtikuu 2012, Domdechant Werner)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Vaikuttavan Domdechant Wernerin Erstes Gewächs -Rieslingin jälkeen siirryimme kollegani kanssa reilusti makeamman puolelle; vuorossa oli saman viinitalon makea Auslese.

Väriltään viini on melko olkisen kellertävä, sävyltään jossain sitruunan ja appelsiinin välimaastossa. Tuoksussa on selvästi kypsyneemmän Rieslingin aromeita: melko hunajaista ja kuivatun aprikoosista tuoksua sävyttävät kevyen kumimaiset ja valopetroliset vivahteet.

Viinin suutuntuma on pehmeä ja viileä, maussa on runsaasti makeata persikkaa, hunajaa, hedelmäsalaatin sokerilientä ja kerosiinia. Vivahteikasta ja suussa jatkuvasti kehittyvää makua tukee sopiva happoisuus, joka ei varsinaisesti tunnu tai tee viinistä kepeätä, mutta pitää kokonaisuuden riittävän ryhdikkäänä jotta viini jaksaa kantaa itsensä loppuun asti. Jäännössokeria (n. 70 g/l) on juuri kohtuudella – hapot tuskin jaksaisivat kantaa viiniä yhtä tyylikkäästi jos sokeria olisi yli 100 g/l.

Jälkimaku on ikävästi keskimakuun nähden hieman lyhyehkö ja vaatimaton. Se on kypsän omenainen ja aavistuksen tammisen mausteinen ja hapot tulevat siinä paremmin esille, tehden loppusilauksesta miellyttävän ryhdikkään. Ikävä kyllä tämä loppusilaus katoaa kieleltä melko ketterästi viinin kadottua suusta.

Kokonaisuus jättää kuitenkin erittäin positiivisen vaikutelman ja viinistä on vaikea olla pitämättä. Raskaiden ja voimakkaan intensiivisten Beeren- ja Trockenbeerenauslese-viinien rinnalla tämä vain hillityn makea Auslese on erittäin tervetullutta vaihtelua. Toisin kuin ikävän monet kevyemmällä sokerimäärällä varustetut jälkiruokaviinit, jotka jäävät melko vaatimattomiksi mutta joskus jopa liiankin kepeiksi esityksiksi, on Kirchenstück Auslese mukavan tukeva ja voimakas olematta liian tuhti, raskas ja intensiivinen. Lisäksi viinin selvästi kehittynyt, syvä aromikkuus nostaa viinin tyylikkyyden aivan omalle tasolleen. Oikein mahtava Auslese hyvin järkevään hintaan (viini on siis "iso" 0,75; Saksan hinnoilla normaalisti 0,375-kokoinen jälkiruokaviinipullo olisi n. 9-10e!)

Lyhyesti: Tasapainoinen, aromikas ja hillityn makea Auslese, jonka vahvuus on sen elegantissa ja ihastuttavalla tavalla kehittyneissä makean Rieslingin aromeissa.

Arvio: Erinomainen – tämä viini on loistava valinta makeudeltaan hieman kevyemmille jälkiruoille, mutta viini toimii aivan erinomaisesti sellaisenaan, jolloin voi kiinnittää kaiken huomionsa viinin ihastuttavan monimuotoiseen, petrolisen hunajaiseen aromikkuuteen.

Hinnan (18,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti