Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.5.12

Van Volxem Goldberg Riesling Spätlese 2011

Van Volxem Goldberg Riesling Spätlese 2011
  • Valmistaja: Weingut Van Volxem
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Spätlese
  • Maa: Saksa
  • Alue: Mosel-Saar-Ruwer, Saar, Wawern
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 20e (Huhtikuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Saksan Viinitiedotuksen viinimessuilla parkkeerasimme itsemme kollegani kanssa Van Volxemin pöydän läheisyyteen hieman pidemmäksi aikaa; monista pöydistä maistoimme yleensä yhden mielenkiintoisimman viinin, mutta Van Volxemilta kahlasimme läpi yli puolet pöydän tarjonnasta. Viimeinen maistantaan päätynyt viini oli Erste Lage -tasoiselta ("First Site") Goldbergin tarhalta peräisin oleva makeahko Spätlese.

Väriltään viini on vihertävän vetinen.

Tuoksu on melko hillitty, viileän teräksinen ja mineraalinen, seassa kevyenpuoleisesti trooppisia hedelmiä. Melku vaisun oloisia mielikuvia.

Maku saapuukin sitten täysin toisenlaisena kielelle: se on täyteläinen ja mehevä, hieman paksuhkokin. Aromeiltaan maku on melko makeahko, hunajainen, mutta selvästi valkoviininen – ei jälkiruokaviiniä muistuttavan hunajainen. Mineraalinen ja monisyinen aromikkuus tuo runsaasti erilaisia vivahteita koko ajan pyöriessään kielellä. Hapokkuus on hyvin tasapainossa täyteläisyyteen nähden ja kevyestä paksukaisuudestaan huolimatta viini pysyy ryhdikkäänä ja eloisana alkusta loppuun.

Ikävä kyllä jälkimaussa viinin jäännössokeri kääntyy aromeita vastaan: makea hedelmäisyys on todella maistuva ja vivahteikas, mutta se tuntuu nopeasti kääriytyvän sokerihuntuun ja valahtavan kurkusta alas, jättäen kielelle vain hennon mineraalisuuden. Jälkimaku on siis vivahteikas, mutta kestoltaan todella vaatimaton.

Viini on todella miellyttävä, tasapainoinen ja tyylikäs keskitason Spätlese, jonka teho piilee juurikin itse maussa; tuoksu ja jälkimaku ovat kovin vaatimattoman oloisia verrattuna mehevän hedelmäiseen ja syvään keskimakuun. Kokonaisuutena viini on toisaalta hyvin vaikuttava, runsas ja tyylikäs, mutta toisaalta hieman epäsopusuhtainen verrattaessa makua viinin muihin osa-alueisiin. Jos tarvitaan viiniä, jonka vahvuutena on erityisesti tasapainoinen ja tyylikäs maku, on Goldberg Riesling Spätlese vallan erinomainen vaihtoehto. Muussa tapauksessa se on hyvin tyypillinen, tasokas parin kympin Spätlese.

Lyhyesti: Mehevä, makeahko ja runsas Spätlese, jonka vaatimattomat tuoksu ja jälkimaku jäävät runsaan ja vivahteikkaan keskimaun varjoon.

Arvio: Tyylikäs – viini edustaa tyylikästä, tasapainoista ja perinteistä Moselin alueen Spätlese-viiniosaamista. Viinin maku on vaikuttavan moniulotteinen ja harmoninen, pienet miinustpisteet tippuvat vaisummanpuoleisesta tuoksusta ja jälkimausta.

Hinnan (n. 20e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti