Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.5.12

Vértice Espumante Rosé 2010

Vértice Espumante Rosé 2010
  • Valmistaja: Caves Transmontanas
  • Tyyppi: Kuohuviini, DOC Douro
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Touriga Franca (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 12,00e (Toukokuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Portugalin viinit -tapahtumassa lopetimme kollegoideni kanssa Caves Transmontanasin tarjonnan tutkimisen kuplivaan roséeviiniin – paremmin Portviinirypäleenä tunnetusta Touriga Francasta tehtyyn Vértice Espumante Rosé -viiniin.

Väriltään viini on keskisyvä vaaleanpunainen; jopa yllättävänkin tumma roséekuohuvaksi. Tuoksu on todella makean marjainen, muistuttaen lähes huvittavissa määrin jotain Haribon mansikkakarkkeja. Tämä karkkisuus pääsee yllättämään allekirjoittaneen, eikä lupaa kovinkaan kummoisia mielikuvia viinistä.

Yllätyksekseni ja ilahduksekseni maku ei seuraakaan korostuneen makeankarkkista tuoksua. Suutuntumaltaan viini on terävän särmikäs, sopivan hapokas ja kuiva. Keskipitkää kuohua tukevat kevyt marjaisuus ja selväpiirteinen mineraalisuus. Kokonaisuus on hillityn marjainen, raikas ja ryhdikäs.

Jälkimaku on keskipitkä, marjainen, mineraalinen ja maun tapaan melko särmikäs.

Yleisesti Vértice Rosée on ihan tyylikäs ja miellyttävä arkiroséekuohuva. Sen karkkinen tuoksu onnistuu kyllä antamaan melkoisen väärän kuvan varsinaisesta mausta, joka paljastuikin hyvin tyylikkääksi, hillityksi ja tasapainoiseksi. Hieman turhankin särmikkään kuplainen suutuntuma toisaalta kaipaa jotain pientä pureskeltavaa pehmittämään terävimmän happoisuuden jotta viini olisi tasapainoisimmillaan. Kyseessä onkin mitä loistavin yhden vuosikerran piknik-kuohuva satunnaisten retkievästen kumppaniksi.

Lyhyesti: Hyvin kesäinen, raikas ja raikkaan marjainen retkikuohuva.

Arvio: Hyvä – oikein hyvin tehty ja yleismiellyttävä perusroséekuohuva. Ei turhia krumeluureja, ainoastaan toimiva ja tasapainoinen yhdistelmä raikasta marjaisuutta ja pirtsakkaa kuohua.

Hinnan (12,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti