Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.5.12

Codorníu Selección Raventós Brut

Codorníu Selección Raventós Brut
 • Valmistaja: Codorníu
 • Tyyppi: Kuohuviini, DO Cava
 • Maa: Espanja
 • Alue: Katalonia
 • Rypäleet: Chardonnay (30%), Parellada (30%), Xarel•lo (30%), Macabeo (10%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 12,98e (Huhtikuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 12,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Vapun juhlistamista varten ostettiin talouteemme jo aiemminkin useaan otteeseen varmaksi valinnaksi todettu, Cava-jätti Codorníun peruslinjaston yläpään kuohuva, Reserva Raventós Brut.

Codorníu on siinä mielessä erikoinen tapaus, että vaikka useimmiten itse tulen löytäneeksi ne parhaimmat viinit pieniltä tuottajilta, jotka tekevät viinejä, jotka eivät ole aina niin tyylipuhtaita, mutta usein persoonallisia, omaperäisiä ja sitä kautta paljon mielenkiintoisempia kuin teknisesti erinomaiset mutta muuten melko hengettömät viinijättien tuotokset, ovat Codorníun tuotteet olleet kautta linjan vähintäänkin keskitasoa parempia – niin hintaluokkansa edustajina kuin sellaisenaankin; parhaimmat jopa vallan erinomaisia. Tämä on kuitenkin melko harvinaista suurten viinitalojen keskuudessa, ja Codorníu voitaneen laskea melko suureksi viinitaloksi – se on kuitenkin tällä hetkellä maailman suurin perinteisellä shamppanjametodilla kuohuviinejä valmistava viinitalo. Koostaan huolimatta Codorníun viinit ovat olleet omaan makuuni paljon mielenkiintoisempia ja tasokkaampia kuin Espanjan toisen Cava-jätin, Freixenetin (lausutaan "Freshenet", eikä esimerkiksi "Fraiksnet", "Freiksnee" tai "Fraisnee") tuotteet.

Jääkaappikylmän kuohupullon korkki on todella tiukassa, mutta lähtee lopulta helposti irti kunhan sen ensimmäisen millimetrin saa korkkia liikkumaan. Lasiin kaatuu runsaasti vaahtoavaa, hailakan kellervää ja aavistuksen vihreään taittuvaa kuohuviiniä.

Tuoksusta löytyy kevyttä limeä, viheromenaa, kevyesti hunajaan taipuvaa kukkeutta ja paahtoleivänmuruja. Näiden kuohuviineille tyypillisten tuoksujen alta voi myös erottaa joillekin Cavoille ominaisia vivahteita kumista ja savuisesta maaperästä. Tuoksu on yllättävän runsas ja miellyttävän kehittynyt edulliseksi kuohuviiniksi.
Maku on yleispiirteeltään raikas, lähes rutikuiva ja melko hapokas. Pirteä, tuoreenkirpeä omenaisuus keventää hapokkuudellaan viinin suutuntumaa, joka on sopivan leveä, täyteläinen ja kehittyneen monisyinen. Omenaisuuden ohella kielellä maistuu kevyttä, paahteista hedelmää sekä aavistus mineraalia. Kuohu on hyvin pientä mutta eleganttia, pitkäkestoista, täyteläistä.

Raventós Brutin jälkimaku on paahteinen, hapokas ja kukkean vivahteikas. Erityisesti jälkimaussa alkoholi saapuu enemmän framille, lämmittäen kevyesti nielua ja tuoden kevyttä alkoholin makua kielelle.

Jälleen kerran joudun toteamaan tämän viinin olevan hintaluokkansa ehdotonta parhaimmistoa. Viinin hillitty kuohu ei tee siitä sirkkeliä suussa ja sen paahteinen hedelmä, kukkea aromikkuus, hapokkuus ja täyteläisyys ovat loistavasti tasapainossa – kuivuudestaan huolimatta viini on erinomaisen tasapainoinen, miellyttävän raikas ja kuitenkin helpostilähestyttävä, pehmeähkö ja vivahteikas laatukuohuviini. Lisäksi on tullut todettua viinin maistuvan erinomaisesti jopa rutikuivia kuohuviinejä karttavien keskuudessa. Alle 15 eurolla Reserva Raventós on ehdottomasti tasokkaimpia peruskuohuvia mitä A-kaupan hyllyltä löytyy.

Lyhyesti: Loistavan tasapainoinen, runsas, täyteläinen, sopivan hedelmäinen ja tyylikäs perus-Cava. Vaikka viini on Brut, "erittäin kuiva", on se erittäin miellyttävä ja lähestyttävä myös vähemmän kuivaan makuun.

Arvio: Erinomainen – ei Raventós pärjää huippukuohuviineille tai hinnakkaammille Shampanjoille, mutta reilun kympin hintaluokassa se on ihastuttavan tasokas kuohuva, joka toimii niin juhlamaljana kuin ruokaviininä merenelävien kanssa.

Hinnan (12,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi2/5/12 08:09

  Ja tämän hinta on vieläpä hämmästyttävästi pudonnut noin vuoden takaisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tämähän ei minua tippaakaan haittaa.

   Saisi olla trendi muidenkin tasokkaiden viinien kohdalla, jotka kiipesivät viime helmikuun maahantuojain hinnantarkistuksen yhtyedessä sen 1-5 euroa. Erityisesti tuommoinen 4-5 euron korotus 30 euron viiniin on aika älyttömän kuuloinen temppu.

   Poista