- Valmistaja: Les Vignerons de Tavel
- Tyyppi: Roséeviini, AOC Tavel
- Maa: Ranska
- Alue: Rhône, Etelä-Rhône, Tavel
- Rypäleet: Grenache (50 %), Cinsaut (24 %), Clairette (7 %), Mourvèdre (7 %), Syrah (6 %), Bourboulenc (6 %)
- Koko: 0,375
- Hinta ostohetkellä: 8,94e (Toukokuu 2012, Alko)
- Hinta nyt: 9,29e (Tammikuu 2014, Alko)
Roséekausi saapui kevään myötä ja kausiroséet pamahtivat Alkoihin. Ensimmäisenä niistä mukaani tarttui mukaani näppärän kokoinen luomuroséen puolikas Tavelista.
AOC Tavel on yksi maailman harvoja yksinomaan roséeviineihin keskittyneistä viinialueista ja se sijaitsee Ranskan Etelä-Rhônessa, legendaarisen Châteauneuf-du-Papen viinialueen kainalossa. Toisin kuin lähistöllä valmistettava hailakat ja kepoiset Provencen roséeviinit, ovat Tavelin viinit lähes poikkeuksetta syvän punaisia, intensiivisiä ja rotevia. Sen takia viinin nimi herätti mielenkiinnon – onko tämä jotenkin "erilainen" Tavel? Ainakin väri lupaisi taattua Tavelin tyyliä.
Väri on tosiaan upea, läpinäkyvä, tumman rubiininpunainen. Tuoksussa on runsaasti kypsää mansikkaa, punaviinimarjaa ja vadelmaa, kevyttä esteristä hedelmäkarkkisuutta sekä aavistus appelsiinia. Tuoksu vaikuttaa vallan lupaavalta; edes karkkisuus ei vaikuta teolliselta tai kosiskelevalta, vaan vekkulilta Rhônen punaviinien ominaistuoksun muunnokselta – kyseessä lienee viinin pääosaa näyttelevän Grenachen tyypillinen aromi jonkinlaisessa muodossaan.
Maku on yllättävän täyteläinen ja makean vadelmainen – taitaa olla pienehkön (5 g/l) jäännössokerin tekosia. Sokeri ei kuitenkaan tuo tuoksun karkkisuutta makuun, vaan viini pysyy melko kypsän marjaisena, tuoden ensiksi edellämainittua vadelmaa sekä mansikkaa, mutta kehittyen enemmän kuivemmaksi kirsikkaisuudeksi viinin lähestyessä jälkimakua. Hapokkuutta tuntuu jonkin verran, mutta ei erityisen runsaasti, minkä vuoksi viini vaikuttaakin melko pehmeän täyteläiseltä roséelta.
Jälkimaku on kuivan marjainen, kevyen yrttinen ja melko lämmin. Maku tuntuu kielellä jonkin aikaa, mutta kovinkaan pitkästä tai vivahteikkaasta jälkimausta ei ole kyse.
Viini oli melko tavanomainen, perusmiellyttävä rosée ensimaistamisella, mutta kun se yhdistettiin ruoan kanssa (mausteinen, vaan ei tulinen Palak Paneer), viinin marjaisuus ja viehkeys nousi aivan uudelle tasolle. Yrttisyys tuki erinomaisesti ruoan mausteisuutta samalla kun jäännössokeri piti huolen siitä, että viinin marjaisuus ei päässyt kuolemaan, vaan korostui erinomaisesti kontrastina ruoan kermaiseen pinaattisuuteen. Kokonaisuus pääsi yllättämään ja lopputuloksena 1 + 1 oli selvästi enemmän kuin kaksi.
Tästä huolimatta Différent on silti melko mutkaton ja keskinkertainen laaturosée, jonka 0,375-kokoinen pullo nostaa litrahintaa tarpeettomasti. Viinin laatuun nähden sopiva hinta olisi ollut pari euroa edullisempana; nyt viini ei jätä kylmäksi, mutta ei tunnu kuitenkaan tarjoavan niitä paukkuja, joita olisin tämän hintaiselta pikkupullolta odottanut. Tästä huolimatta edes pieni plussa Alkolle siitä, että se on viimeisen vuoden ajan edes yrittänyt tuoda mielenkiintoisia ja tasokkaita puolikkaita viinejä.
Itse suosittelen panostamaan viitosen enemmän, jolloin monopolista irtoaa tasokkaampi, vaikkakin rutikuiva Tavel, Château de Ségriès. Se on roséeksi kovan hintainen, mutta hintansa veroinen.
Lyhyesti: Makean marjaisa, miellyttävän vadelmainen ja pehmeän täyteläinen perusrosée Rhônen kuuluisalta roséeviinialueelta.
Arvio: Hyvä – viini on kyllä oikein hyvä ja sopivan monipuolinen monesti turhan arkisten ja tylsien perusroséiden keskellä, mutta hintaansa nähden se on silti turhan mutkaton esitys. Différent on kuitenkin tällä hetkellä Alkon paras pikkurosée (johtuen pääasiassa vaatimattomasta 3 eri tuotteen valikoimasta...)
Hinnan (9,29e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti