Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.5.12

Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2011

Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2011
  • Valmistaja: Miguel Torres
  • Tyyppi: Roséeviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Curicó
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99 (Toukokuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98 (Tammikuu 2014, Alko)

Tässä viime viikkoina on pariinkin otteeseen tullut maistettua Vanha Kunnon Santa Digna Rosé, joten kai se on hyväksyttävä tosiasia, että roséekausi on saapunut. Santa Digna on espanjalaisen viinijätti Torresin chileläisten viinien linjasto, josta löytyy roséen ohella myös pari valkoista ja yksi punainen Alkon hyllyiltä.

Santa Digna on pysytellyt hinnan- ja veronmuutoksista huolimatta tasaisesti sentin verran kipurajan alapuolella, 9,99 euron hinnassa jo hyvin pitkään. Tämä on ollut oikein mukava asia, sillä tämä viini on aiemminkin vakuuttanut minut käyttökelpoisuudellaan niin seurusteluun kuin ruokailuunkin.

Väriltään Santa Digna on hyvin kirkas, karkkisen punertava ja roséeksi todella syvä. Tuoksu on todella marjainen. TODELLA todella marjainen, erityisesti mansikkainen. Siinä on runsaasti tuoretta metsämansikkaa, mutta myös aavistus makeampaa mansikkahilloisuutta.

Maku on todella voimakkaan marjainen, tuoden kielelle niin kirpeätä, tuoretta metsämansikkaa kuin makeankypsää vadelmaa. Kuivan ja puolikuivan välimaastossa tempoileva maku on voimakas ja runsas, jopa överi, mutta makeankypsillä vivahteillaan myös helppo ja lähes kosiskeleva. Siinä on myös sopivasti tuntuvaa mausteisuutta sekä miellyttävästi ryhtiä tuovaa runsasta hapokkuutta, mutta ilman ruokaa alkoholi kuitenkin pääsee ajoittain hieman puskemaan aromipaletista läpi.

Pitkä jälkimaku on puolukkainen ja selvästi kuivankirpeän punaherukkainen. Kokonaisuutena viini on perinteisen chileläinen: runsas, helpostilähestyttävä ja suorastaan överi. Tässä tapauksessa homma kuitenkin toimii edelleen, sillä tämä rosée ei ole valkoviinien kanssa flirttaileva hailakka viini; tämä viini on erityisesti tilanteisiin, joissa punaviini on liian tuhti, mutta kaivattaisiin silti jotain punaista tavaraa. Alkon hyllyiltä lähin verrokki on todella tuhti Tavelin alueen Château de Ségriès, joka on kuitenkin selkeästi kuivempi, elegantimpi ja selkeästi hinnakkaampi vaihtoehto.

Torresin Santa Digna ei ole elegantti ja fiini, vaan ronski ja helppo, mutta hoitaa roolinsa moitteettomasti. Kevyt jäännössokerin tuoma makeus tuo viinille sopivaa helppoutta seurustelutarkoituksiin, mutta myös samalla makeutta, jota esimerkiksi mausteiset tai jopa tuliset aasialaiset ruoat kaipaavat. Samalla mausteisuus ja rapsakka, särmikäs hapokkuus tuo viinille ryhtiä, jota niin monet jäännössokerilla varustetut roséet kaipaisivat, sillä ilman happoja viinistä tulee pääasiassa vain löysää mehua, jonka yhdistäminen ruokaan on käytännössä mahdotonta.

Mutta kuten valtaosa roséeviineistä, myöskään tätä ei viiniä ei kannata ottaa vakavasti. Se on arkinen, helppo ja mehevä rosée, joka on ehdottomasti parhaimmillaan lähes jääkaappikylmänä, jolloin sen marjaisuuden makeus on parhaiten tasapainossa muun viinin kanssa.

Lyhyesti: Runsas, ryhdikäs ja makean mansikkainen rosée niin arkiruoalle kuin piknikeille ja seurusteluun.

Arvio: Hyvä – roséeviinien kohdalla ei ole niin justiinsa onko viini kuinka elegantti ja harmoninen, kun kuitenkin ne ovat melko harmittomia piknikviinejä tai haasteellisen aasialaisruoan kumppaneita. Santa Digna on mehevä ja kosiskeleva, mutta oman tonttinsa hyvin handlaava perusrosée.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti