Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.5.12

Vértice Espumante Bruto Cuvee 2010

Vértice Espumante Bruto Cuvee 2010
  • Valmistaja: Caves Transmontanas
  • Tyyppi: Kuohuviini, DOC Douro
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Verdelho, Síria, Malvasia Fina
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 11e (Toukokuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Tässä männäviikolla tuli käytyä pyörähtämässä Portugalin viineihin keskittyneillä viinimessuilla. Koska punaviinit (ja erityisesti portviinit) olivat aivan turhan heviä tavaraa maistelun aloittamiseen ja valkoviinit olivat vielä aivan turhan lämpimiä kelvolliseen arviointiin, olivat kuohuviinit melko looginen vaihtoehto aloittaa messujen tarjonnan haravointi. Ne sentään olivat järjestään viileässä säilytettyjä, joten ne olivat varsin nauttimisvalmiita messujen ovien avautuessa.

Kuohuvien tarjonta ei päätä huimannut; yhteensä kuohuviinejä taisi löytyä neljästä eri pöydästä (joita oli siis yhteensä kolmekymmentä); niistä ensimmäiseksi valikoitui lähinnä sattuman kaupalla Caves Transmontanas'n pöytä, jonka tarjonnasta päätimme aloittaa persoonallisesti nimetyllä Vértice (mäki) Espumante (kuohuva) Bruto (erittäin kuiva) Cuvee (monen rypäleen sekoite) -viinillä.

Yleisvaikutelmaltaan viini on vaalean vihreänkeltainen ja kevyesti kupliva. Tuoksu on runsaan omenainen, mutta siinä on omalaatuinen, hieman maakellarimainen tunkkaisuus. Ei sellainen korrkivikainen, vaan maamainen, multainen, tunkkainen. Tiedättehän.

Maku on raikas, eloisa ja jopa yllättävän selvästi aidon hunajan makuinen. Ei siis hunajainen vaan rehellisesti hunajan makuinen. Kuohu on tuuhea ja runsas, mutta melko lyhyt. Maistelun jälkeen viini on yleisvaikutelmaltaan aromikas, hunajainen ja sitruunainen ja sitä ryydittävät oikein hyvät hapot.

Jälkimaku on kukkea, mutta samalla myös todella lämmin ja alkoholinen.

Yleisesti viini on, ollakseen perustason portugalilaiskuohuva (vaikkakin vuosikerta-sellainen), oikein jees tapaus. Tähän 11 euron hintaan viini olisi puutteistaan huolimatta ihan kelvollinen runsas ja tasapainoinen arkikuohuva, vaikkakin kyllä hieman liian arkinen ollakseen oikeasti vakavastiotettava niiden kovempien luiden joukossa.

Lyhyesti: Viinissä on puolensa ja puolensa; se on voimakkaan aromikas, runsas, tasapainoinen, mutta myös hieman tunkkainen ja turhan alkoholinen kuohuviini.

Arvio: Miellyttävä – viinillä on akilleen kantapäitä muutama, mutta monesti tuttuihin ja turvallisiin perus-Cavoihin verrattuna tämä on pienikokoinen Herkules, joka ei niinkään pelaa eleganssilla vaan puhtaasti voimalla – siinä myös ihan mukavasti onnistuen.

Hinnan (~11e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti