Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.5.12

Quinta da Garrida Reserva Branco 2011

Quinta da Garrida Dão Reserva Branco 2011
  • Valmistaja: Quinta da Garrida
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Dão
  • Maa: Portugali
  • Alue: Dão
  • Rypäleet: Encruzado, Malvasia
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8-12e (Toukokuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Portugalin viinejä esitelleillä messuilla yhdestä pöydässä osui silmiini tutun, mutta silti erikoisen näköinen pullo: Alkon valikoimista löytyvän Quinta da Garrida -punaviinin valkoviineistä valmistettu vastakappale. Koska tämä punaviini oli ollut ihan miellyttävä tapaus, oli kiinnostus sytytetty myös valkoisen version maistamiseen.

Viinin väri lasissa on hyvin hailakka ja vaatimaton, kevyesti kellertävään taittuva. Tuoksu sen sijaan on Portugalin valkoviineille tyypillisesti todella runsaan trooppisen hedelmäinen: viinistä löytyy runsaasti banaania, hunajamelonia, päärynää ja persikkakaramellia.

Tuoksun hedelmäisyys jatkuu karkkisena hedelmäisyytenä makuun jossa on melko tuhdinpuoleisesti kermaista ja vaniljaista tammea. Yleisesti makua hallitsee suuntäyttävä runsaus, mutta viinissä on myös kohtalaisen hyvä hapokkuus ettei näin runsas ja makean hedelmäinen kokonaisuus pääse täysin lässähtämään suuhun. Tammen mausteisuus tuo viiniin kaivattua ryhtiä ja leikkaa hedelmäisyyden makeutta. Yleisvaikutelmaltaan tämä Reserva Branco on kuiva, hedelmäinen ja leveä.

Jälkimaku on positiivisesti pitkähkö, hedelmäinen ja aavistuksen mineraalinen, mutta myös selvän paahteisen ja pähkinäisen tamminen. Alkoholisuus pääsee lyömään kevyesti läpi ja jää lämmittämään suun limakalvoja.

Kokonaisuus jättää hieman ristiriitaisen vaikutelman viinistä: en pääasiallisesti ole näin runsaan tammisten, ja etenkään näin runsaan kypsän hedelmäisten valkoviinien ylin ystävä, mutta tuhdista tykityksestään huolimatta viini on yllättävän toimiva paketti. Se on tehty selvästi enemmän uuden maailman tyyliin, erityisesti mehevien Jenkki-Chardonnayiden ystäville, joten yksinomaan raikkaiden ja kepeiden Rieslingien ystävät tuskin saavat tästä viinistä suuria elämyksiä. Sen sijaan todella isoja valkoviinejä kaipaaville tässä on ihan varteenotettava vaihtoehto; Reserva Branco on kelpo ruokaviini mm. hummerille, vasikalle, grillatuille kasviksille ja jenkki-Cheddarille, eli ruokalajeille, joille tuhti ja tammitettu Chardonnaykin olisi oiva vaihtoehto.

Lyhyesti: Runsas, täyteläinen, kypsän hedelmäinen ja melko reilun tamminen valkoviini Portugalista.

Arvio: Erittäin hyvä – aivan kuten Geyser Peakin Chardonnayn kanssa, on todettava, ettei viini edusta tyylisuuntaani, mutta se silti onnistuu toimimaan. Onhan viini kyllä melko överi, mutta erityisesti tuhtina ruokaviininä siinä on kyllä kaikki palaset kohdallaan.

Hinnan (8-12e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti