Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.5.12

Jean Buscher Schwarzriesling Edition -S- 2010

Jean Buscher Schwarzriesling Edition -S- 2010
  • Valmistaja: Jean Buscher
  • Tyyppi: Punaviini, Qualitätswein (Qba) Rheinhessen
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheinhessen
  • Rypäleet: Pinot Meunier (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,30e (Huhtikuu 2012, Jean Buscher)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Saksan Viinitiedotuksen viinimessuilla vastaan tuli Suomessa melko harvinainen tapaus: Shamppanjoista tunnetusta Pinot Meunierista tehty punaviini (TJEU: Alkon valikoimissa ei ensimmäistäkään Meunier-punaviiniä.) Rypäle tosin tunnetaan Saksassa persoonallisemmin nimellä Schwarzriesling. Saksan ulkopuolella Pinot Meunierin käyttö punaviineissä on melko harvinaista, sillä rypäleestä tehtyjä lajikeviinejä löytää lähinnä Loiren laaksosta ja Australiasta.

Väriltään viini on nuorekkaan sinipunainen ja sävyltään syvä, mutta melko läpinäkyvän hailakka. Tuoksussa on kevyttä, makeankypsää marjaisuutta. Yleisvaikutelmaltaan tuoksu on hento, yksinkertainen ja simppelin elegantti. Marjaisuudesta tulee mieleen lähinnä kauppatorin mansikat, mustikat ja kotipihan vadelmat.

Maku sen sijaan on todella raikas, ryhdikäs ja mukavan hapokas. Pieni jäännössokeri (n. 5 g/l) ei onnistu tuntumaan juuri yhtään maussa, sillä viinin marjaisuus on todella happaman puolukkainen ja hapankirsikkainen ja sen hapokkuus on tuntuvaa. Tanniineja ei juurikaan viinistä löydy, kevyttä puraisua lukuunottamatta. Suoraviivainen mutta tasapainoinen ja pippurisen mausteinen maku jatkuu keskipitkään ja lähinnä melko kuivan puolukkaiseen jälkimakuun.

Yleisesti edukkaat saksalaispunaviinit aiheuttavat minussa tervettä epäluuloa, mutta tällä kertaa lopputulos oli ihan positiivinen. Kokonaisuus on melko mutkaton, ilman mitään krumeluureja, mutta se sopii erinomaisesti tähän viinityyliin, joka osoittaa miellyttävästi minkälaisia viinejä Pinot Meunier tuottaa Champagnen ulkopuolella. Viini on arkinen, mutta siinä on mukavasti ryhtiä ja tasapainoa, eikä pieni jäännössokerikaan häiritse. Tässä on pippurisuudessaan ja puolukkaisuudessaan oikein näppärä viini riistalle, tai ihan vain perinteisen poronkäristyksen kumppaniksi.

Lyhyesti: Arkinen, ryhdikkään hapokas ja hapokkaan puolukkainen peruspunaviini melko harvoinkäytetystä rypäleestä.

Arvio: Miellyttävä – eleganssillaan ja vivahteikkuudellaan viini ei ketään hurmaa, mutta erittäin toimivana, särmikkäänä ja maukkaana arkiviininä se on erittäin kelpo tuote.

Hinnan (9,30e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti