Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.5.12

Dr. Heger Ihringer Winklerberg Grauburgunder Spätlese Trocken 2010

Dr. Heger Ihringer Winklerberg Grauburgunder Spätlese Trocken 2010
  • Valmistaja: Weingut Dr. Heger
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Spätlese Trocken
  • Maa: Saksa
  • Alue: Baden, Ihringen
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16,50e (Huhtikuu 2012, Dr. Heger)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Dr. Hegerin ständille siirtyessämme tarkoituksenamme oli maistaa makeita valkoisia, mutta ystävällinen esittelijä onnistui ylipuhumaan minut ja kollegani maistamaan ainakin yhtä kuivaa valkoista ennen siirtymistä makeiden puolelle. Sekunnin murto-osan miettimisen jälkeen hyväksyimme ehdotuksen ja valitsimme kuivaksi käytetyn Grauburgunder (Pinot Gris) Spätlesen. (Muista vaihtoehtoja olisivat olleet kuiva Kabinett Riesling ja tammitynnyrikypsytetty Pinot Blanc.)

Lasissa viini vaikuttaa olevan väriltään hyvin vaalean hailakka, lähes vetinen. Tuoksussa tuntuu hyvin kypsiä hedelmiä, erityisesti hunajamelonia, makeata omenaa ja päärynää, sekä mineraalia, mutta yleisesti tuoksu on viinin värin tavoin melko vaisu ja hillitty. Mitään ihmeellisiä kokemuksia viini ei ole ehtinyt vielä synnyttää.

Maku onkin paljon voimakkaampi, hedelmäisyys tuntuu hyvin makeana ilman sokerisuutta ja viini vaikuttaakin olevan yhtä aikaa sekä raikkaan kuiva että hedelmäisen makea! Kirjavan hedelmäinen viini on suutuntumaltaan melko täyteläinen ja runsas, mutta kuitenkin jollain tavalla hillitty; viini ei varsinaisesti räjähdä vaan tarjoilee aromikkuuttaan järkevästi ja maltilla. Hedelmäisyydessä tarjoillaan tuoksun hunajamelonia ja makeanpuoleista omenaa, mutta myös trooppisempia hedelmiä, kuten persikkaa ja häivähdys banaanisuutta. Hapokkuus on kohtalaisen paremmalla puolella, eli viini ei ole rapsakan ryhdikäs, vaan melko pehmeä, mutta happoja riittää sen verran että viini pysyy hyvin kasassa ja tuntuu makeasta hedelmäisyydestään huolimatta mukavan raikkaana ja eloisana.

Jälkimaku on kuivahko, trooppinen hedelmäkirjo haipuu hetken ajan kielellä, kunnes runsas mineraalisuus valtaa alaa ja peittää muut maut alleen. Kokonaisuutena viini on melkoisen vaikuttava tapaus. Ihringer Winklerberg on hyvin erilainen kuin esimerkiksi hillitymmät mutta hapokkaammat Alsacen Pinot Gris't; tässä viinissä on paljon enemmän voimaa ja kypsää runsautta, mutta raikas ja särmikäs hapokkuus on siirtynyt taka-alalle. Tämän vuoksi viiniä ei kannata yhdistää niinkään rasvaisten ja paksujen ruokien kumppaniksi, jossa hapokkuutta vaaditaan enemmän, vaan esimerkiksi runsasmakuisten pastaruokien tai esimerkiksi paistettujen merenelävien kumppaniksi. Runsasmakuisten valkoviinien ystäville viini on myös erinomainen vaihtoehto korkattavaksi seurusteluviininä kesäillan pimetessä.

Lyhyesti: Runsas, mehevän trooppisen hedelmäinen ja tasapainoinen kuiva valkoviini niin ruoan kumppaniksi kuin seurusteluunkin.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on tehty melko suoraviivaiseen, hedelmävetoiseen tyyliin, mutta siinä ollaan onnistuttu säilyttämään hienosti sekä hedelmäisyyden runsas kirjo, että hyvä hapokkuus, joka pitää viinin hyvin kasassa ja raikkaana.

Hinnan (16,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti