Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.5.12

Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes 2010

Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes 2010
 • Valmistaja: Henri Bourgeois
 • Tyyppi: Valkoviini, AOC Sancerre
 • Maa: Ranska
 • Alue: Loire, Sancerre
 • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 159,00 SEK (~17,71e, Joulukuu 2011, Systembolaget),
  19,95e (Alko, tilausvalikoima)
 • Hinta nyt: 20,90e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima),
  161,00 SEK (~18,11e, Systembolaget)

Jouluna rajan yli pyörähtäessäni tuli sikäläisestä alkoholimonopolista poimittua mukaan myös oman monopolimme tilausvalikoimasta löytyvä Les Baronnes, jonka on tuottanut Loiren laakson laatuviinien jättiläinen, Henri Bourgeois. Viini tarttui mukaani hetken mielijohteesta – ainahan kaapissa on tilaa yhdelle laadukkaalle valkoviinille. Yllätys olikin mieluinen kun kotona asioita tarkastellessa huomasi samalla tehneensä säästöä kokonaiset pari euroa ja rapiat päälle tukiessaan naapurimaan alkoholikauppaa.

Viini ehti makoilla kaapin pohjalla vain puolisen vuotta ennen korkkaamista. Viini päätyikin täyttämään roolin ruokapöytien klassikkoyhdistelmässä Chévre ja Sauvignon Blanc: Les Baronnes nautittiin herkullisen vuohenjuustosalaatin kumppanina.

Väriltään viini on hyvin hailakka, aavistuksen vihreään taittuvan kalpea. Tuoksu sen sijaan on reippaasti väriä värikkäämpi: sitä hallitsee erityisesti vihreät elementit, joista vastaleikattua nurmea löytyy paljon, mutta seassa on myös hieman herukanlehteä, parsaa ja jopa aavistus kurkkua. Vihreitä vivahteita ryydittävät aavistukset savuisesta mineraalista, kivipölystä ja hunajaisen makeantuoksuisista kukista. Avauduttuaan tuoksuun tulee myös kevyt voinen vivahde.

Viinin erittäin kuiva maku on Loiren Sauvignoneille tyypillisesti uuden maailman vastaavanlaisia viinejä leveämpi ja täyteläisempi. Hapokkuus on rypäleelle ominaisesti toki voimakasta, jopa leukaperiin asti kiristävää, mutta aromikkuuden runsaus ja suutuntuman täyteläisyys tekee silti viinistä jollain tavalla esimerkiksi Uuden-Seelannin hedelmäisiä ja eloisia Sauvignoneita pyöreämmän ja tuhdimman.

Viini ei kuitenkaan ole missään nimessä raskas tai läski, sillä sen hapokkuus on erittäin voimakasta ja pirteää, mikä sopii tyylillisesti hyvin yhteen viinin aromien kanssa: varsinaista hedelmäisyyttä viinissä edustavat vain hillityt karviaisen ja vihreän omenanaromit, kun taas makupalettia hallitsevat vahva, kevyesti savuinen mineraalisuus, voimakas yrttisyys ja hyvin kevyt, vihreä nurmikkoisuus. Avautuessaan viini rupeaa tarjoilemaan enemmän aluksi piilossa olleita trooppisten hedelmien vivahteita ja kypsempää sitruksisuutta, mutta edelleenkin viinin aromipalettia hallitsevat hyvin vehreät aromit ja voimakas mineraalisuus.

Jälkimaku on intensiivinen, hapokas ja piikivisessä mineraalisuudessaan pitkänpuoleinen; hapokkuus nostaa runsaasti vettä kielelle. Ainoa kauneusvirhe tulee lähinnä alkoholista, jota raikkaan särmikäs jälkimaku ei onnistu peittämään vaan joka jää lämmittämään voimakkaasti nielua.

Kokonaisuutena Henri Bourgeois'n Les Baronnes on oikein ihastuttava esitys. En voisi kuvitella juovani näin raikasta ja ryhdikästä valkoviiniä kun lumi on maassa, mutta heti siitä hetkestä kun aurinko rupeaa oikeasti paistamaan siihen hetkeen kun lehdet rupeavat putoamaan puista, on Bourgeois'n Les Baronnes todellinen nappivalinta. Tässä on aivan erinomainen, raikas ja virkistävän mineraalinen valkoviini sekä verannalle auringon ihmettelyyn että kesäisten ruokien seuraan. Hinta on kovemmanpuoleinen, mutta kuivien valkoviinien ystäville viini antaa rahalle reilusti vastinetta.

Lyhyesti: Hyvin hapokas ja kuiva valkoviini, jonka aromeja hallitsevat erityisesti mineraalisuus ja raikkaan vehreät aromit. Tyyliä kevät- tai kesäpäivään.

Arvio: Erittäin hyvä – viinissä on voimaa ja särmää, mutta ne eivät nouse liian pintaan viinin runsauden keskeltä, vaan kokonaisuus jää oikein harmoniseksi ja kaikin puolin miellyttäväksi esitykseksi.

Hinnan (18,11-20,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti