Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.5.12

Quinta dos Termos Fonte Cal Reserva 2010

Quinta dos Termos Fonte Cal Reserva 2010
  • Valmistaja: Quinta dos Termos
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Beira Interior Reserva
  • Maa: Portugali
  • Alue: Beiras, Beira Interior
  • Rypäleet: Fonte Cal (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,50e (Toukokuu 2012, Quinta dos Termos)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Portugalin viinejä esitelleillä messuilla tuli maistettua kymmeniä erilaisia, toinen toistaan viehättävämpiä viinejä (joiden yleinen ominaisuus tuntui olevan naurettavan edullinen hinta – kansainväliset hinnat pyörivät keskimäärin akselilla 6-15 euroa!), mutta aivan ensimmäiseksi tahtoisin nostaa esille viinin, joka jäi mieleen ylitse muiden: Espanjan rajan tuntumassa sijaitsevan Quinta dos Termosin Fonte Cal Reserva.

Päädyimme tutustumaan viiniin kun kollegoideni kanssa messuja kierrellessämme eräs mies kysäisi olemmeko koskaan maistaneet Fonte Calista tehtyä viiniä. Vastakommenttina jouduimme toteamaan ettemme koskaan olleet kuulleetkaan mainitusta rypälelajikkeesta. Tässä vaiheessa portugalilaismiehen viiksekkäille huulille levisi ovela hymy: "tietenkään ette; olemmehan maailman ainoa viinitila, joka tekee lajikkeesta lajikeviiniä!"

Saimme kuulla tältä viiksekkäältä portugalilaisherralta, João Santosilta, Fonte Calin olevan lajike, jota viljelevät vain muutamat pienet viinitilat Beirasissa, lähellä Espanjan rajaa, mutta luomuviljelyyn keskittynyttä Quinta dos Termosia lukuunottamatta kaikki muut viinitarhat joko sekoittavat sitä muihin viineihin tai myyvät suuremmille osuuskunnille. Rypälelajike on niin tuntematon, että edes Google tai Wikipedia eivät osaa auttaa allekirjoittanutta lajikkeen kanssa. Joka tapauksessa – tilanne on erittäin houkutteleva: nyt on mahdollisuus päästä maistamaan kaiken kaikkiaan uniikkia rypälelajiketta!

Lasissa viini on melko kellertävä, ei kovin syvä, vaan hailakka, mutta värissä ei tunnu olevan juurikaan valkoviinien vehreyttä. Tuoksu on todella persoonallinen, kehittynyt, mutta jopa juustoisen oloinen; erityisesti mieleen nousee nuori valkohomejuusto, tai vanha ja kova Manchego. Aluksi tuoksu on kevyt, yrttinen ja herkkä, mutta avautuessaan rupeaa tuomaan yhä kukkeampia ja vivahteikkaampia elementtejä esille. Kunnolla avauduttuaan tuoksu on voimakkaampi, rehevä ja persoonallisen kukkea.

Maku on hyvin runsas eikä tunnu seuraavan yhtään persoonallista, mutta vaisuhkoa tuoksua: se on hyvin runsas, hyvin kuiva, vivahteikas, kukkea ja aromikirjoltaan syvä ja tuoreen vehreä. Hedelmäisyys on raikasta, persoonallista ja hyvin Soavea muistuttavasti olkista. Aromikas viini tuntuu kehittyvän kielellä sitä mukaa kun viini kulkee sitä pitkin. Hyvin persoonallisesta aromikkuudesta on vaikea löytää kiinnekohtia muuhun viinimaailmaan, mutta lähimmäksi pääsee, jos kuvittelee hyvin aromikkaan Soave Classicon, jossa on runsaasti kypsää hedelmäisyyttä, hiivaista vivahteikkuutta, supistavaa ja kiehtovaa yrttisyyttä, sekä mitä hennoimpaan hapettuneisuuteen vihjailevaa kehittyneisyyttä. Hapokkuus on oikein hyvin tasapainossa hedelmäisyyden kanssa – vaikka viini ei ole esimerkiksi perus-Rieslingien tapaan terävän ja rapsakan hapokas, on se silti pirteä ja ryhdikäs kokonaisuus.

Mausteinen ja aromikas jälkimaku on todella pitkä ja vaikuttava, jatkuen suussa todella pitkään ja tuoden täysin uusia aromeita vielä pitkään viinin kadottua kieleltä.

Kokonaisuutena viini oli melko lailla persoonallinen ja mieleenpainuva. Oli uskomattoman mielenkiintoista päästä tutustumaan kokonaan täysin tuntemattomaan lajikkeeseen, sekä siitä tehtyyn viiniin, joka todella paljastui erittäin omaperäiseksi ja luonteikkaaksi. Viini on yleisesti melko voimakas ja mausteinen, joten kevyimpien ja herkimpien ruokalajien kanssa hyvin aromikas Fonte Cal riitelee melko todennäköisesti. Sen sijaan voimakasmakuisten merenelävien ja hapokkaiden salaattien, tai jopa mausteisen valkoisen lihan kanssa viini sopinee erinomaisesti.

Lyhyesti sanottuna viini oli tyrmäävä: nappitapaus. Tottahan toki viini oli voimakas ja suoraan asiaan menevä, mutta kyseessä ei missään nimessä ollut yksinkertainen uuden maailman hedelmäuutos, vaan todella roteva, vivahteikas, sydämellä tehty periportugalilainen valkoviini, josta löytyy niin erinomaista tasapainoa kuin tiukkaa hauista. Suosittelen tutustumaan jos persoonalliset, voimakkaat valkoviinit ovat sydäntä lähellä!

Viinin esitellyt João Santos kertoi heidän viinitalonsa olevan ylpeä Fonte Calista, enkä epäile yhtään; tuntien nyt rypäleen meriitit. Hän mainitsi myös heidän pyrkivän tuomaan rypälelajiketta suurempaan huomioon ettei tämä lähes sukupuuton partaalla oleva lajike pääsisi katoamaan kokonaan. Täytyy toivoa heidän onnistumistaan; sen verran vivahteikkaan viinin ovat saaneet puskettua ulos, että sääli olisi jos vastaavanlaisia ei enää löytyisi! Tästä viinistä en pysty lupaamaan että se olisi seuraava Iso Juttu, mutta ainakin vilpittömästi toivoisin niin käyvän.

Tarjoilua varten suosittelen jäähdyttämään viinin jääkaappikylmäksi, jonka jälkeen viini kannattaa dekantoida karahvissa, jotta sen kukkea runsaus pääsee hyvin esille. Viini on tarjoiluvalmis ollessaan erinomaisimmillaan n. 9-12 asteen lämpöisenä.

Lyhyesti: Hyvin vaikuttava ja erittäin persoonallinen aromipommi Portugalin sisämaasta. Vie kielen mennessään.

Arvio: Täydellinen – viinistä on hyvin vaikea tiivistää mitään oleellista tähän; uskon yllä olevan arvostelun kertoneen kaiken oleellisen, enkä kykene sitä enää tiiviimmin ilmaisemaan. Viini on enemmän kuin erinomainen jo nyt, mutta luotan sen kehittyvän helposti vielä seuraavan 3-5 vuoden ajan entistä aromikkaammaksi ja vivahteikkaammaksi.

Hinnan (9,50e) ja laadun suhde: Naurettavan halpa – OSTA HETI.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti