Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.5.12

Vértice Espumante Millesime 2010

Vértice Espumante Millesime 2007
  • Valmistaja: Caves Transmontanas
  • Tyyppi: Kuohuviini, DOC Douro
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Verdelho, Viosinho
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15-18e (Toukokuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Portugalin viinit -tapahtumassa aloitimme tapahtuman Caves Transmontanasin pöydästä vuosikerta-Cuvee -kuohuvalla, jonka jälkeen siirryimme viinitalon vanhempaan kuohuvaan: 5 vuotta vanhaan Espumante Millesimeen.

Lasissa viinin väri ei eroa juurikaan nuoremmasta Cuveesta, ollen hyvin vaalea ja hailakan vihreänkeltainen. Tuoksu on kuitenkin selvästi erilainen: siinä on samaa, multaista tunkkaisuutta aavistus, mutta tuoksua yleisesti hallitsevat karamellisoidun persikan aromit sekä kehittyneet, hyvin kevyesti nahistuneen omenaiset ja sherryiset vivahteet.

Kuohu on hillitty, pitkähkö ja tyylikäs. Kuplat eivät ole kovinkaan suuria ja tuntuvia, mutta ne pysyvät hyvin viinissä loppuun saakka. Melkoisen kuivan maun vivahteissa ei juurikaan löydy sherryisen kehittyneitä aromeita, vaan viini vaikuttaa edelleenkin yllättävän nuorekkaalta. Se tarjoilee erityisesti hedelmäistä, aavistuksen makeankypsää persikkaa, mutta myös aromikasta, eleganttia kukkaisuutta. Makeahkoa hedelmää tasapainottaa hyvin viinin ryhdikäs ja riittoisa hapokkuus.

Jälkimaussa kehittyneet aromit nousevat paremmin pintaan, tuoden kielelle aavistuksen oksidoituneen viinin vivahteikkuutta. Yleisvaikutelma jälkimausta on kuiva, kehittynyt, tasapainoisen aromikas, melko rapsakka ja pitkähkö.

Espumante Millesime 2007 on oikein vakuuttava ja miellyttävä kuohuviini. Se ei ole aivan yhtä elegantti ja kepeäliikkeinen kuin hintavanpuoleiset Cavat, Shamppanjat tai Saksan Sektit, mutta korvaa sympaattisen kömpelyytensä tyylikkään kehittyneillä aromeilla ja kokonaisvaltaisella tasapainolla. Tämä vuosikertakuohuva on oikein hyvä vaihtoehto edullisimmille Shamppanjoille; tällöin voidaan korvata fiini eleganssi tyylikkäällä aromikkuudella ja rotevuudella. Viinin vahvuus onkin erityisesti maljakuohuna: pullollinen näin tukevaa kuplivaa voi käydä jo tylsäksi jos esimerkiksi kahden hengen voimin juhlii, mutta maljankilautuksia vaativassa tilaisuudessa viini pysyy helposti mielenkiintoisena ja vakuuttavana esityksenä vähintään lasillisen verran.

Lyhyesti: Tuhdihko, tyylikkään kehittynyt, miellyttävän aromikas ja hyvin tasapainoinen vuosikertakuohuva.

Arvio: Tyylikäs – Viini ei pelaa kepeällä eleganssilla, vaan voimakkailla ja kypsymisen myötä tulleilla, (kuohuviinimaailmassa ikävän harvinaisilla) kehittyneillä aromeilla. Viini kuitenkin pelaa korttinsa hyvin ja jää reilusti plussan puolelle.

Hinnan (15-18e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti