Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.5.12

Graham's 10 Years Old Tawny Port

Graham's 10 Years Old Tawny Port
Muutaman Italia-aiheisen postauksen ja arvostelun jälkeen palaan taas pyörähtämään Portugalin viinien pariin, tällä kertaa muutamien Portviinien pariin. Ensimmäisenä on vuorossa Graham'sin vanha kunnon 10-vuotias Tawny.

Tawny on Portviinityyli, jossa rypäleviinalla terästettyä makeata viiniä, nuorta Portia, ei kypsytetäkään pullossa tai suljetussa tynnyrissä, vaan sen annetaan hapettua "piloille" avonaiseksi jätetyssä tynnyrissä. Viinin korkea alkoholi- ja sokeripitoisuus estävät viiniä pilaantumasta, eli hapettumasta etikaksi, jolloin hapettuminen tuo viiniin omia, pähkinäisiä ja madeirisoituneita vivahteitaan samalla kun viinin punainen väri hiljalleen haalistuu ja ruskistuu. Vuosimerkinnät Tawnyissa kertovat viiniin käytettyjen sekoitteiden keskimääräisen iän, ei nuorimpien sekoitteiden ikää.

Graham'sin Tawny 10yo tuoksuu hapettuneen pähkinäiseltä, rusinaiselta ja makeankypsältä, mutta samalla myös miellyttävän raikkaan ja eloisan hedelmäiseltä. Tammi ilmenee tuoksussa toffeen ja kardemumman vivahteina. Väri on tyylille omenaisesti oranssinruskea.

Maku on pehmeä, kuivatun hedelmäinen, kevyen viikunainen ja tumman siirappinen. Kielellä pyöriteltäessä viini tuo joulumausteisia, appelsiinisia ja hapettuneen pähkinäisiä aromeja. Runsas suutuntuma on liukkaan öljyinen. Tanniineja ei viinissä juurikaan tunnu. Viinin lähestyessä kielen takaosaa ja maun taittuessa jälkimakuun alkaa kinuskinen tammi pääsemään hedelmäisten ja pähkinäisten vivahteiden alta esiin.

Jälkimaku on hapettuneen vivahteikas, syvä ja runsas, lopuksi kielelle jää miellyttävän pitkäksi aikaa kevyehkö ja pehmeä vaahterasiirappisuus.

Viini on miellyttävä, kevyt, vivahteikas ja sopivan raikas perus-Tawny. Se kuitenkin on melko tyypillinen viinityylinsä edustaja, joten mistään kovinkaan erityisestä makuelämyksestä ei ole kyse. Sen sijaan jos Tawnya kaipaa, hoitelee Graham's paketin kotiin hyvin pistein. Sen sijaan jos aito Portviinin prestiisi ei ole yhtä tärkeää kuin edullinen hinta, suosittelen kääntämään katseen huokeaan ja tasokkaaseen Grant Burge Tawnyyn Australiasta.

Lyhyesti: Tyylikäs, makeassa hedelmäisyydessään ja pähkinäisyydessään vivahteikas ja perinteikkään tyypillinen Tawny Port.

Arvio: Erittäin hyvä – Graham's 10yo Tawny on erittäin miellyttävä viini esimerkiksi jälkiruokien kanssa tai jälkiruoaksi ihan sellaisenaa, mutta kaipaisi hieman persoonallisuutta ja syvyyttä yltääkseen Erinomaiseen arvosanaan. Silti: jatkoon.

Hinnan (32,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti