Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.5.12

Dow's Nirvana Reserve

Dow's Nirvana Reserve


Portugalin viinimessuilla selaillessamme Symington Estates pöytää, tuli vastaan Portviini nimeltä Nirvana, joka on kehitetty aivan erityisesti suklaata varten. Dow'sin sivut kertovat kuinka viini on mitä hienoimpien makutohtoreiden, viinihiukkasfyysikoiden sun muiden tarkkaan kehittämä portviini, jonka pitäisi sopia niin koostumukseltaan kuin aromeiltaan aivan erityisesti tummalle suklaalle.

Väri on paksun sinipunainen. Tuoksussa on mustikkahilloa, tammea, orvokkista ja syreenistä kukkeutta sekä hieman yllättäen Porteissa vieraampaa hiivaista vivahteikkuutta, mikä kyllä toimii ihan mielenkiintoisesti kokonaisuudessa.

Maku on pehmeä, helppo, miellyttämisenhaluinen ja kepeähkö. Aromeissa on meheviä, makeankypsiä tummia marjoja, mutta aromien syvyys jaa melko pieneksi. Tanniineja on melko vähän, erityisesti yleisesti tanniinisiin Portviineihin verraten.

Runsas jälkimaku on helppo, nielussa kuumana hohkaava ja mehevän marjainen. Kevyenkarhea tanniinisuus ja kuiva puumaisuus jättävät kielelle keskipitkän, kevyesti bitterisen maun vastapainoksi makealle marjaisuudelle. Kokonaisuutena Nirvana on hieman turhan yksinkertaisen oloinen Ruby, ei kovinkaan kummoinen mutta ihan hyvä. No, kaipa sitä on kokeiltava tumman suklaan kumppanina kun sitä semmoisen kaveriksi mainostetaan.

Kappas. Viini oikeasti toimii erinomaisesti suklaan kanssa. Suklaa ja viini sulautuvat erinomaisesti yhteen ja molemmat tukevat toistensa aromeita. Kokonaisuus on erinomainen ja pehmeä nautinto. Uusia, persoonallisia makujen yhdistelmiä suklaa ja viini eivät tee, mutta ne toimivat silti erinomaisesti toistensa vastakappaleina. Viini ei erityisesti vakuuta sellaisenaan, vaikka onkin oikein perushyvä, mutta se toimii oikein näppärästi siinä roolissa johon se on kehitetty; suklaan parina. Jos viini tulee Alkoon, täytyy toivoa, että sen hinta pysyy järkevänä (alle 15 euroa), sillä kalliimpana viini painii melko kovassa sarjassa. Sen sijaan järkevästi hinnoiteltuna se on oikein toimiva, arkinen perus-Port suklaisiin hetkiin.

Lyhyesti: Makean marjainen, hieman yksiulotteinen, kepeähkö ja korostetun kukkea Portviini, joka toimii suorastaan poikkeuksellisen hyvin tumman suklaan kanssa.

Arvio: Hyvä – viini on perushyvä Port, vaikkakin sellaisenaan hieman vaisuhko. Hyvä valinta sellaisille, joille LBV:t ja Vintage Portit ovat liian tiukkoja, teräviä ja tulisia.

Hinnan (11-13e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti