Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.5.12

St. Urbans-Hof Bockstein Riesling Spätlese 2011

St. Urbans-hof Ockfener Bockstein Riesling Spätlese 2011
  • Valmistaja: Weingut Sankt Urbans-Hof
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Spätlese
  • Maa: Saksa
  • Alue: Mosel-Saar-Ruwer, Saar, Ockfen
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 15e (wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Maistettuamme kollegani kanssa miellyttävän mutta kuitenkin hieman keskinkertaisen Wiltingen Kabinettin, siirryimme St. Urbans-Hofin pöydän tarjonnassa makeusasteikossa ylöspäin. Seuraavana vuorossa oli tämän viinitalon erittäin kypsistä rypäleistä puristettu makea Spätlese.

Väriltään viini on melko hailakka, vaatimattoman vihertävä. Tuoksu on sen sijaan runsas, ollen tasapainoinen sekoitus pirteätä raikkautta, makeata aprikoosisuutta, petrolia ja savuista mineraalisuutta.

Maku on makeudestaan huolimatta hyvin vehreä ja raikas, sekä jopa pisteleväksi asti yltyvän rapsakan hapokas. Hedelmäisyys on erityisesti hyvin ananaksinen ja kevyesti hunajaan taittuva; mukana on myös tuoksusta löytynyttä savuista tai piikivistä mineraalia. Kokonaisuutena viini tuntuu kuitenkin vielä liian nuorelta ja jopa hieman raa'an oloiselta, niin hedelmänsä kuin riipivän hapokkuutensa puolesta.

Jälkimaku on makean aprikoosinen ja mineraalinen, mutta voimakkuudeltaan melko vaatimaton ja kestoltaan ikävän lyhyt. Hapokkuus tuntuu myös kasvavana kiristyksenä kielellä viinin kadotessa suusta.

Yleisesti viinistä on todettava että rakennetta siitä ainakin löytyy. Hedelmäisyys on hyvin kunnossa, mutta se silti on kovassa seurassa hyvin särmikkään ja ryhdikkään hapokkuuden rinnalla. Viini tuntuukin olevan nyt aivan liian nuori niin ruokaviiniksi kuin seurusteluun ja suosittelen sille pitkää kypsytystä. Hapot todennäköisesti kevenevät järkevämmälle tasolle 5-10 vuoden päästä vuosikerrasta, mutta tässä on myös oikein kelpo viini jos haluaa valkoviiniä oikein pitkään kypsytykseen: runko on tehty kestämään ja viinin runsas makeus auttaa pitämään viinin erinomaisessa tikissä vaikka kypsytysvuodet venyisivätkin vuosikymmeniksi.

Bockstein Spätleseä on hieman vaikeata arvioida nykykunnossa; hintaansa nähden se on oikein hyvä, ellei parempikin, mutta rakenne ja viinin potentiaali huomioon otettuna niin arvosana kuin hinta-laatu-suhde kohoavat entisestään. Sanoisin viinin olevan loisto-ostos makeista valkoisista pitävälle, jos löytyy kärsivällisyyttä odottaa viinin korkkaamista. Tuoretta kuivaa viiniä kaipaavien kannattaa sen sijaan kääntää katseensa muualle.

Lyhyesti: Terävän hapokas, runsas, vehreä ja vielä armottoman nuori makea saksalainen. Oikein hyvä ostos kaappiin tai kellariin.

Arvio: Erittäin hyvä – arvio perustuu enemmän viinin lupaamaan potentiaaliin kuin tähän hetkeen. Viini on nyt jo oikein maistuva, mutta selvästi vielä kehittyvässä vaiheessa. Suosittelen odottamaan viinin kanssa vielä muutamia vuosia jotta siitä saa parhaat palat irti.

Hinnan (n. 15e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti