Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.4.12

Van Volxem Schiefer Riesling Trocken 2011

Van Volxem Schiefer Riesling Trocken 2011
  • Valmistaja: Weingut Van Volxem
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Mosel-Saar-Ruwer Trocken
  • Maa: Saksa
  • Alue: Mosel-Saar-Ruwer, Saar, Wiltingen
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8,20-12,50e (Huhtikuu 2012, vinopedia.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Seuraavaksi arvostelussa on jo blogissa aiemmin mainitun, kohtalaista arvostusta keränneen Van Volxemin kuiva Moselin alueen Trocken Riesling. Tämän viinin, kuten muutkin Van Volxemin viinit, tekee erikoiseksi se, että viinintekijä Roman Niewodniscanski pyrkii tekemään viinejä mahdollisimman perinteisesti, 1800-luvun hengessä, jolloin viininvalmistuksessa viinintekijän vaikutus olisi mahdollisimman pieni – laadun on lähdettävä jo viinitarhoilta. Tämä tarkoittaa sitä, että Van Volxemin viinit ovat villihiivoilla käytettyjä, suodattamattomia, todella rehellisiä ja kompromissittomia valkoviinejä. Roman Niewodniscanski ei juurikaan välitä Saksan viiniluokittelusta viinejä tehdessään, minkä vuoksi muutamat talon viinit ovat jääneet kokonaan ilman laatuluokitusta huolimatta niiden huimaavasta laadusta, mutta esimerkiksi tämä viini sopii viinilakien QbA Trocken-luokitukseen.

Väriltään viini on hyvin hento ja kirkkaan vetinen, sävy taittuu kevyesti kellanvihreään. Lasista nouseva tuoksu on vaatimattoman hedelmäinen ja puhtaan mineraalinen. Rupeaa tässä vaiheessa heräämään pelko: ei kai tämäkin viini ole korkeintaan keskinkertainen, terävän hapokas Moselin Trocken, jonka hedelmä on hukassa jäännössokerin ollessa niin pieni? Sormet ristiin ja maistamaan.

No onhan se. Ensimaku tuo kielelle runsasta mineraalia ja voimakkaat hapot tuntuvat kielen reunoilla. Ja sitten yhtäkkiä, viini kääntää tilanteen päälaelleen: tuhtia mineraalisuutta seuraa kielelle kypsää sitruunaa ja hunajaisuutta, jotka antavat erinomaisesti vastapainoa hapokkuudelle ja leventävät suutuntumaa. Kun viini tasapainottuu suussa, jää yleisvaikutelmaksi keskitäyteläinen, sopivan hapokas, tasapainoisen hedelmäinen ja aavistuksen hiivainen kuva. Jos viinissä on jäännössokeria, se ei hapokkuuden alta pääse maistumaan.

Kuiva jälkimaku on kiitettävän pitkähkö, raikkaan ja mineraalisen hedelmäinen, tuoden mieleen sitruunalla maustetun kivennäisveden. Viinistä jää oikein positiivinen kuva ollakseen makeanpuoleisista viineistä tunnetun Moselin alueen hyvin kuiva valkoviini. Erinomainen perustason kuiva Riesling kevyiden arkiruokien, kuten salaattien ja merenelävien seuraan ja on myös oikein näppärä seurusteluviini kuivaan makuun.

Lyhyesti: Raikas, kuiva, tasapainoinen, miellyttävän vivahteikas ja ennen kaikkea tyylipuhdas perus-Riesling.

Arvio: Erinomainen – Schiefer Riesling ei ole sellaisenaan mitenkään erityisen järisyttävä kokemus, mutta hintaluokkansa edustajana (hinta keskimäärin n. 9,50e) se on vallan erinomainen tapaus. Taattua laatua erittäin kohtuulliseen hintaan – vielä kun löytyisi kotimaasta kaupan hyllyiltä!

Hinnan (8,20-12,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti