Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.4.12

Château d'Arche 2006

Château d'Arche 2006

  • Valmistaja: Château d'Arche
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Sauternes, Bordeaux 2e Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Graves, Sauternes
  • Rypäleet: Sémillon (80%), Sauvignon Blanc (20%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 19,06e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 19,58e (Tammikuu 2014, Alko)

Työporukkamme illallis-illassa jälkiruokana tarjoillun viiden juuston lautasen kumppanina oli kolme viiniä, joista toisen paikkaa piti Sauternes'n alueen Château d'Arche, pitkään puulaakin valikoimissa ollut jokapaikan jälkiruokaviini. Archen ei kuitenkaan pitäisi olla ihan ilman meriittejä: se on Sauternes 2e Cru, eli se kantaa tilan vuonna 1855 saamaa titteliä, jonka mukaan viini edustaa toiseksi korkeinta jälkiruokaviinien luokkaa Bordeaux'ssa – eli sen ajan logiikan mukaan koko maailmassa. Onhan kuitenkin Bordeaux koko maailman viiniosaamisen kulminaatio ja singulariteetti ja vaikka mitä.

Runsaan kullankeltaisen viinin tuoksussa on selvästi ja hyvin yllätyksettömästi jalohomeen tuomaa mehevää hunajaisuutta, minkä lisäksi lasista nousee kuivattujen persikoiden, ylikypsien omenoiden, tammen ja hennon bergamotin aromeja.

Viinin maku on hyvin leveä, makean hedelmäinen ja kevyen tamminen. Hedelmäisyys esiintyy lähinnä hunajassa kastettujen kuivattujen persikoiden ja aprikoosien vivahteina sekä hentona rusinaisuutena. Kermainen tammisuus maistuu, mutta se pysyy hyvin aisoissa eikä pääse peittämään tai kiristämään makumaailmaa.

Hapokkuutta on kohtalaisen paljon, eli viini pysyy hyvin kasassa eikä pääse lässähtämään, mutta soisin makeuden puolesta happojen olevan runsaampiakin, jotta viini olisi hieman kevyempi ja raikkaampi. Näillä hapoilla viini on melko täyteläinen ja aavistuksen raskas, muttei mitenkään häiritsevän paljon. Kyse on enemmänkin vivahde-erosta.

Jälkimaku on lyhyehkö, korkeintaan keskipitkä ja siinä maistuu lähinnä aprikoosihillo ja mausteinen, aavistuksen puumainen tammi. Kokonaisuus kuitenkin jättää kovin positiivisen kuvan viinistä. Château d'Arche on melko takuuvarma perus-Sauternes. Se ei tarjoa suuria yllätyksiä, mutta se ei varmastikaan petä. Niin viinin tasapaino kuin aromimaailma on kunnossa ja edustaa hyvin Bordeaux'n jälkiruokaviinien yleistä tyyliä. Perusvarma valinta hedelmätortuille, niin sinihome- kuin muillekin juustoille, tai jopa suolaisille mereneläville.

Lyhyesti: Pomminvarma perus-Sauternes, jossa palaset ovat hyvin kohdallaan ja kokonaisuus toimii.

Arvio: Hyvä – viini on takuuvarma valinta jos Sauternes'ta etsii. Mitään erikoisia tai persoonallisia vivahteita ei viini tarjoile, vaan juurikin ne Sauternes'n tyypillisimmät ominaisuudet, joita voi olettaa löytävänsä, mukavan tasapainoisessa paketissa.

Hinnan (19,58e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti