Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.4.12

Codorníu Reina Mª Christina Reserva 2008

Codorníu Reina Mª Christina Blanc de Noirs Brut Reserva 2008
  • Valmistaja: Codorníu
  • Tyyppi: Kuohuviini, DO Cava
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Penedès
  • Rypäleet: Pinot Noir (87%), Chardonnay (13%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,98e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 18,98e (Tammikuu 2013, Alko)

Vähintään toinen kulmakarvani kohosi kiinnostuksesta, kun sain kuulla Alkon valikoimiin saapuvaksi luotettavana pitämäni Cava-jättiläisen, Codorníun, valmistaman korkeatasoisen Blanc de Noirs -kuohuviinin. Blanc de Noirs tarkoittaa viinimaailmassa vaaleita viinejä, jotka ovat puristettu tummista rypäleistä. Tästä syystä toinenkin kulmakarvani kohosi, mutta hämmennyksestä tällä kertaa, sillä Alkon tuotekuvaus kertoo Reina Maria Christinan olevan valmistettu tumman pinot Noir'n lisäksi erittäin valkoisesta Chardonnay-lajikkeesta. Ilmeisesti Blanc de Noirs on absoluuttinen käsite vain Champagnen alueella, ja muualla noudatetaan ns. 85% sääntöä, eli viini on käytännössä lajikeviini silloin kun siitä vähintään 85% on etiketissä mainittua lajiketta. Toisin sanoen Cava-lait sallivat viininvalmistuksessa käytettävän jopa 15% vaaleita lajikkeita Blanc de Noirs -viinissä. Noh, mikäpä tässä. Oletuksenani oli, että Codorníu on käyttänyt Chardonnayta pehmentämään monesti kovin rujon aromikasta Pinot Noir -kuohuvaa.

Viini tulikin vastaani tutustuttavaksi työporukkamme mahtavassa kokkailu- ja ateriointi-illassamme, jossa se pääsi toimittamaan alkumaljan virkaa.

Hailakka kuohuva on tuoksultaan hyvin raikas ja mineraalinen, seassa on vihreätä omenaa, aavistus Cavojen tyypillistä paahteisuutta ja kermaisuutta sekä hento vivahde hiivaisesta ranskanleipäisyydestä.

Pelko Pinot Noir'n ronskista mausta haihtui ensimaistamisen myötä: maku on hapokkaan omenainen ja kevyen sitruksinen. Suussa tuntuva kuohu on melko pieni ja pehmeä, mutta miellyttävän pitkä. Tämä kevyt mousse tuo viiniin miellyttävän kermaista rakennetta. Viini on maultaan tyylikäs ja hyvin hillitty; se ei ole samanlainen paahteinen hedelmäpommi kuin monet Cavat, vaan hapokas mineraali- ja sitrusvoittoinen kuohuva, joka menee eteenpäin eleganssilla, ei voimalla.

Mineraalinen, hapokkaan kirpeä ja kevyen omenainen jälkimaku tuntuu suussa miellyttävän pitkään. Kokonaisuutena viini on elegantti ja tasapainoinen, mutta toisaalta vaisuhkonpuoleinen.

Hintaluokkansa puolesta viini kilpailee edullisimpien Champagnen viinien kanssa samassa sarjassa. Vaikka Reina Maria Christina ei ole yhtä roteva tapaus kuin monet shamppanjat, kyllä se omaan makuuni sopii eleganssillaan paremmin kuin Alkon yllätyksettömät perus-shamppikset. Silti viini tuntuu hieman väliinputoajalta: edullisemmalla hinnalla saa erinomaisen hinta-laatusuhteen kuohuvia; jos erinomaista eleganssia kaipaan, löytyy Alkon valikoimasta mm. erinomainen Franciacortan kuohuva pienellä lisäsatsauksella; jos kaipaan tyylin lisäksi harteikkuutta, otan mielummin astetta parempaa shamppanjaa. Viini onkin siis lähinnä vaihtoehto parinkympin shamppanjoita metsästäville, jotka kaipaavat vaihtelua ja tasapainoista tyyliä melko yllätyksettömien peruskuohuvien rinnalle.

Lyhyesti: Miellyttävän tasapainoinen, hillitty, pehmeähkö ja pitkä laatu-Cava

Arvio: Tyylikäs – viini on elegantti ja tyylikäs kokonaisuus, joka toimii parhaiten tyylikkäänä juhlamaljajuomana, mutta kestänee hyvin myös kevyitä pikkupurtavia.

Hinnan (18,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti