Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.4.12

Prinz von Hessen H. Riesling 2011

Prinz von Hessen H. Riesling 2011
  • Valmistaja: Prinz von Hessen
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Rheingau
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 2,0
  • Hinta arviointihetkellä: 25,90e (Huhtikuu 2012)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Eilen järjestetyssä Prinssi Donatus von Hessenin ja viinintekijä Lenz Moserin vetämässä tilaisuudessa lanseerattiin Prinz von Hessenin uusi hanapakkaus, kahden litran H. Riesling, joka edustaa Hessenin viinilinjaston perusvalikoimaa.

Viinin väri on vaaleankeltainen ja aavistuksen vihertävä. Sen tuoksu on aluksi hieman vaatimaton, raikkaan ja kypsän hedelmäinen, sitruunamarmeladinen ja makean persikkainen. Hieman kevyemmänpuoleisesta tuoksustaan huolimatta se on mehevähkö ja kosiskelevan makea. Tuoksu kuitenkin rupeaa muuttumaan runsaammaksi viinin auetessa ja lämmetessä lasissa.

Maku on tuntuvasta jäännössokeristaan (16g/l) huolimatta raikkaanpuoleinen ja miellyttävän keskitäyteläinen. Puolikuiva maku on melko omenainen, pyöreä, kypsän hedelmäinen ja sitä siivittää kevyt, päärynän vivahde. Maku on runsas muttei kovin harteikas. Hapokkuus on yleisesti sopivan hyvin kohdallaan, vaikka jäännössokeri tuntuisikin kaipaavan hieman runsaampaakin hapokkuutta.

Jälkimaku on lyhyt tai korkeintaan keskipitkä, hieman hapokas, omenainen ja aavistuksen lämmin. Kokonaisuutena viini on hieman yksiulotteinen, mutta miellyttävän tasokkaan oloinen puolikuiva perusviini; todella helpostilähestyttävä ja nuorekas Rheingaun Riesling. Helposti moniin ruokiin (salaatit, merenelävät, naposteltava, grillikasvikset, maustettu aasialainen ruoka) yhdisteltävä valkoviini, joka on myös oikein miellyttävä, astetta tasokkaampi kesän seurusteluvalkkari. Hintaa voi pitää kovana, koska useimmat hanapakkaukset ovat tässä hintaluokassa 3 litran laatikoita, mutta viini onkin jo yleisvaikutelmaltaan monia hanaviinejä hieman tasokkaampi valkkari, joka on kuitenkin pullohinnoiksi käännettynä ihan normaali n. 10 euron saksalainen valkoviini, siinä missä muut hanat edustavat sitä n. 6-7 euron viinien tasoa.

Lyhyesti: Hieman yksiulotteinen, sopivan tasapainoinen ja mehevän hedelmäinen puolikuiva valkoviini, joka erottuu hyvin edukseen monista surullisen tasapaksuista hanaviineistä.

Arvio: Miellyttävä – viini on oiva valinta sellaisiin tilanteisiin, jossa tarvitaan hanapakkauksessa valkoviiniä, muttei haluta tyytyä monesti kovin tylsiin ja epäluotettaviin tusina-BIBeihin.

Hinnan (25,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti