Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.4.12

Solter Brut Blanc de Blancs

Solter Brut Blanc de Blancs
  • Valmistaja: Sekthaus Solter
  • Tyyppi: Kuohuviini, bA Sekt
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau, Kaiserstuhl
  • Rypäleet: Pinot Blanc (50%), Pinot Gris (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 12,50e (Huhtikuu 2012, Sekthaus Solter)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Saksalaiset kuohuviinit ovat pitkään olleet allekirjoittaneelle hyvin hämärää seutua. Tuttuja nimiä ovat olleet lähinnä Alkon hyllyiltä löytyvät Prinz von Hessen Sekt (vallan erinomainen) ja vähemmän mairittelevia mielikuvia herättelevät Deinhard ja Henkell. Tästä syystä olikin enemmänkin kuin mielenkiintoista törmätä Saksan viinitiedotuksen messuilla pelkästään kuohuviinejä valmistavaan Solteriin. Pysähdyimme tutustumaan kahteen erilaiseen Solterin kuohuviiniin.

Solterin Blanc de Blancs on 50-50-cuvée kahdesta Pinot-lajikkeesta, jotka kasvavat Kaiserstuhl'n vuoren rinteillä – edustajan mukaan muuten melko viileän Saksan lämpimimmiltä viinialueilta. Viini on perinteisellä shamppanjamenetelmällä (méthode traditionelle) valmistettu ns. Brut Nature -kuohuviini, eli siihen ei ole lisätty käytännössä ollenkaan sokeria; viini on rutikuiva.

Väriltään viini on valkoviinimäisen vaaleankeltainen. Tuoksu on erittäin raikas ja mineraalinen, mutta siinä on myös tasapainoisesti tyylikästä hedelmäisyyttä, jossa voi aistia sitruunankuorta, hunajaa ja sitrusmarmeladia.

Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja hyvin raikas. Rutikuiva maku on hedelmäinen, särmikäs ja erittäin runsas. Viinin kuplat ovat melko hillityt, mutta kuohu on melko runsas, korostaen viinin täyteläistä suutuntumaa. Hapokkuudeltaan viini on melko terävä ja voimallinen.

Jälkimaku on pitkä, mineraalinen ja todella raikas. Kokonaisuutena Solterin Blanc de Blancs on ryhdikäs ja tyylikäs kokonaisuus. Odotin saksalaiselta Pinot Cuvée -kuohuviiniltä kevyempää hapokkuutta ja mehevämpää, kosiskelevampaa ilmaisua, mutta yllätyin viinin ryhdikkäästä ja särmikkäästä yleisvaikutelmasta. Viinin alhainen sokerimäärä korostaa hienosti sen voimakasta hapokkuutta, jolloin viinin runsas ja hedelmäinen aromikkuus ei pääse kaappaamaan kaikkea huomiota itseensä, vaan kokonaisuus pysyy erinomaisesti tasapainossa. Erittäin miellyttävä ja vaikuttava kuohuviini Rheingausta; olen myytyä miestä.

Lyhyesti: Tyylikäs ja erinomaisen tasapainoinen kuiva kuohuviini, jossa on niin ryhdikästä hapokkuutta, raikasta mineraalisuutta kuin mehevää hedelmäisyyttä.

Arvio: Erinomainen – juu kyllä tämä pärjää loistavasti mille tahansa Alkon alle 15 euron kuohuvalle ja pistääkin vertailussa useimmat näppärästi halki, poikki ja pinoon. Pitäisi saada tänne tämmöistä myyntiin asti.

Hinnan (12,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti