Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.4.12

Dr. Heger Schlossberg Spätburgunder Großes Gewächs 2009

Dr. Heger Schlossberg Spätburgunder Großes Gewächs 2009
  • Valmistaja: Weingut Dr. Heger
  • Tyyppi: Punaviini, Prädikatswein (QmP) Großes Gewächs
  • Maa: Saksa
  • Alue: Baden, Achkarren
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 40e (Huhtikuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Saksan Viinitiedotuksen viinimessuilla Master of Wine Caro Maurerin pitämän laatuviiniluennon päättäjäksi MW Maurer oli valinnut pienen yllättäjän: Großes Gewächs -punaviinin Etelä-Saksasta, Badenin osavaltion Achkarrenista, joka on tunnettu erityisesti Großes Gewächs -tasoisista valkoviineistään.

Viinin väri on todella tumman syvä Pinot Noiriksi, sävy lähentelee melkein mustaa. Väri kuitenkin on syvyydestään huolimatta myös läpinäkyvä ja ohuehko. Mustan sävy kuitenkin taittuu hieman sinertävään musteiseen sävyyn, joka kielii melko nuoresta iästä.

Lasista nouseva tuoksu on melko hillitty, mutta melko rehevä ja nuorekkaan oloinen: siinä on aavistus luumuisuutta ja kohtalaisesti kypsää kirsikkaa. Kevyesti palanut tammi tuoksuu, mutta selkeästi kiinteänä osana tuoksua, tuoden siihen mokkaisia vivahteita.

Viinin maku on todella kypsä ja paahteinen, mutta kuitenkin melko viileä. Runsaassa maussa on hapankirsikkaa ja kypsää punamarjaisuutta, erityisesti vadelman ja punaherukan muodossa, mutta myös kahvisuklaisuutta ja aavistus mineraalia. Rakenteeltaan viini on melko hapokas ja kohtuullisen tanniininen, mutta Pinot'ksi todella mehevä. Viinin aromimaailma on modernin oloinen, mutta tyylikäs ja uskomattoman tasapainoinen, minkä lisäksi runsasta ja vielä erittäin nuorta hedelmäisyyttä siivittävät sorakuoppaisen karkeat ja maanläheiset, persoonalliset vivahteet – ihan puhtaasti positiivisessa mielessä.

Paahteinen ja mokkainen tammi maistuu pitkään kielellä vielä senkin jälkeen kun happamankirpeä punaherukkaisuus on haipunut.

Kokonaisuutena viini on moderni, mehevä ja vielä auttamattoman nuori, tuoden mieleen enemmänkin hillityn, korkealuokkaisen aussi-Cabernet'n, kuin vanhan maailman Pinot'n. On kyllä pakko myöntää, että viini edustaa vastakohtaa siitä kuvasta mitä olen saksalaisista punaviineistä saanut – nehän ovat helppoja, lyhyitä, makeahkoja, ohuita ja mehumaisia? Ei missään nimessä, ainakaan tämän viinin mukaan.

Dr. Hegerin Schlossberg Spätburgunderissa vanhan maailman (pääasiassa Bourgognen) henki ja aromikkuus kohtaa uuden maailman runsauden ja hedelmän harvinaisen hyvällä tavalla. Toisaalta hieman vierastan näin runsasta Pinot'ta, mutta toisaalta viini kyllä vie kielen mukanaan, halusi sitä tai ei. Suurimmalla todennäköisyydellä viini on vielä niin nuoressa kunnossa, että sen hedelmävetoisuus pääsee kaappaamaan kaiken huomion. Nyt kuitenkin viini on erittäin lähestyttävissä, ja todella maistuvaa tavaraa, mutta puhutellee erityisesti yleisöä, joka kaipaa viiniltään erityisesti tuhtiutta ja muhevaa hedelmää, viinin ruokaanyhdistämisen ollessa täysin toissijainen seikka. Viinin rakenne, tasapaino ja hedelmä ovat kuitenkin niin erinomaiset, että perinteisemmästä, Burgundereita lähellä olevasta tyylistä syttyvien kannattaa ottaa viini odottamaan talteen seuraavaksi 7-10 vuodeksi. Nykykunnossa viini tasapainottelee Erittäin hyvän ja erinomaisen välimaastossa, mutta kärsivällisellä ja sinnikkäällä odottelulla avautunee helposti vielä täydelliseksi tapaukseksi.

Lyhyesti: Modernin tuhti ja tukeva, mutta aromeiltaan klassinen ja tasapainoltaan erinomainen Etelä-Saksan Pinot Noir.

Arvio: Erinomainen – viini on nyt vielä armottoman nuori ja selvän hedelmävetoinen, mutta jo tässä iässä osoittaa vaikuttavaa syvyyttä ja potentiaalia. Mahtava laatuviini, joka kannattaa ottaa talteen erityisesti kypsymistä ajatellen.

Hinnan (40e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti