Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.4.12

Prinz von Hessen Sekt Riesling Brut 2009

Prinz von Hessen Sekt Riesling Brut 2009
  • Valmistaja: Prinz von Hessen
  • Tyyppi: Kuohuviini, bA Sekt
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 17,99e (Huhtikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; hinta poistumishetkellä 12,89e)

Tulipa tässä pyörähdettyä maahantuoja Wennercon järjestämässä tilaisuudessa, jossa muutamia päiviä nimellisesti hallinneen Suomen entisen ruhtinaan, Friedrich Karl von Hessen-Kasselin pojanpojanpoika, Prinssi Donatus von Hessen oli esittelemässä tiluksiensa viinejä upeista viineistään tunnetun itävaltalaisen viinintekijä Lenz Moserin kanssa. Ilta aloitettiin tarjoilemalla lasillinen von Hessenin viinitilojen tuottamaa, 100% Rieslingistä tehtyä vuosikertakuohuvaa.

Viinin tuoksu on klassisen briossinen ja positiivisessa mielessä aavistuksen puhtaan hiivainen ja pähkinäinenkin tuoksu, joka on todella raikas ja kevyen mineraalinen. Se on aluksi runsaan sitruunamarmeladinen, mutta lasissa lämmetessään viiniin tulee myös ripaus erityisesti Alsacen Rieslingeistä tuttua hunajaisuutta.

Suutuntumaltaan viini on rapsakka, kepeä, hyvin mineraalinen ja sitruksinen. Hapokkuus on, kuten odottaa saattaa, hyvin tuntuva ja mousse runsas, täyteläinen, särmikkään hartikas ja sopivan pitkä. Sitruksisuuden ohella erityisesti kielen kärjessä tuntuu makeata persikkaisuutta, ja viinin lämmetessä ja kuohun keventyessä myös kevyttä hunajaa.

Ensivaikutelmaltaan viini ei ole niinkään erityinen kuohuva, vaan melko tyypillinen, raikas ja ryhdikäs esitys, mutta viinin viinin idea vaikuttaakin olevan pitkässä, hapokkaassa ja vivahteikkaassa jälkimaussa, jossa on runsaasti kehittyneitä, hiivaisia ja aprikoosisia aromeja sekä aavistuksia sitruunankuoresta. Maun jäädessä kehittymään kielellä alkoholi lämmittää hetken nielua.

Viinistä jää hyvin ryhdikäs ja tasapainoinen vaikutelma. Prinz von Hessenin Brut on elegantti, kuiva ja hyvin hapokas Riesling-kuohuviini kehittyneeseen, kuivaan makuun. Erinomainen aperitiivi, mutta rakenne kestää helposti hyvin monenlaiset merenelävätkin.

Lyhyesti: Viileän raikas, hapokasja kuiva vuosikertakuohuva, jossa on runsaasti rakennetta sekä monipuolista, hillittyä vivahteikkuutta.

Arvio: Erittäin hyvä – mineraalisella ja tyylikkään hiivaisella vivahteikkuudellaan Hessenin Sekt on edullisille shamppanjoille aivan loistava vaihtoehto.

Hinnan (17,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti