Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.4.12

Roucas Toumba Les Restanques de Cabassole 2008

Roucas Toumba Les Restanques de Cabassole 2008
  • Valmistaja: Roucas Toumba
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Vacqueyras
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Etelä-Rhône, Vacqueyras
  • Rypäleet: Grenache (60%), Syrah (n. 25%), Mourvèdre (10%),
    Clairette + Grenache Blanc + Viognier (n. 5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Maaliskuu 2012)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Työporukkamme illanistujaisissa oli tarjolla maistettavaksi myös yhden osallistujan mukanaan tuoma ns. jokeripullo, jonka sisältöä ei paljastettu ennenkuin ihmiset olivat maistaneet ja heitelleet arvauksia. Nopeasti fokus siirtyi Ranskaan, ja päätyi lopulta Rhôneen, jonka jälkeen viinin etiketti paljastettiin. Kyseessä oli nimekkäiden Châteauneuf-du-Papen ja Gigondas'n naapurissa sijaitsevasta, tuntemattomammasta Vacqueyras'sta peräisin oleva Roucas Toumban viini.

Roucas Tomba on pitkään alueella vaikuttanut viinitila, joka on myös valtaosan olemassaolostaan myynyt tarhojensa tuotokset osuuskunnille. Kuitenkin 2000-luvun vaihteessa tilan omistavan perheen poika, Eric Bouletin, päätti tehdä tilan rypäleistä omaa viiniä. Nykyisin Roucas Toumba valmistaa luomuviinejä hieman Bordeaux'n garagiste-viinien hengessä, eli viinit ovat voimakkaita, runsaita ja yhdistelevät modernia hedelmävetoisuutta perinteiseen alueen viiniosaamiseen. Tämä on kuitenkin osittain jo melkein odotettavaa tästä viinistä, sillä Etelä-Rhônen viinit ovat usein tunnettuja enemmän ronskiudestaan ja alkoholipitoisuudestaan kuin hienoudestaan ja eleganssistaan. Katsotaanpa minkälaisia havaintoja tämä pääosin hyvin vanhojen (60-80 v.) Mourvèdre-köynnösten hedelmistä valmistettu viini on synnyttänyt.

Väri on punainen jossa on aavistus ruskeata sävyä; parhaiten väriä kuvailee termillä "likaisenpunainen." Tuoksussa on multaa, kompostoituneita lehtiä, savua, punaherukkaa, mustikkaa, makeata viikunaa ja alkoholia. Ainoastaan melko selvä alkoholisuus antoi vihjeitä Rhônen suuntaan, muuten alueen ominaisaromit olivat hyvin piilossa ja maamaisuus vihjasi enemmän Bordeaux'n tai Bourgognen viinien suuntaan. Kuitenkin avauduttuaan lasissa jonkun aikaa alkaa runsaimmat maan aromit hälvetä ja paljastaa pohjalla olevan GSM-sekoitteen tyypillisiä ja erityisesti Etelä-Rhônelle ominaisia, kypsän punamarjaisia vivahteita.

Maamaisuus ja humuksen vivahteet jatkuvat tuoksusta luontevasti makuun, jonka runsaammanpuoleiset tanniinit tekevät jopa hieman pölyisen tuntuiseksi. Maun hedelmäisyydessä on runsaasti kypsää viikunaa, nuoria marjoja ja tuoretta nahkaa. Tammen maistaa silloin tällöin ohimennen, mutta se ei pääse missään vaiheessa dominoimaan makua, vaan pysyy tyytyväisesti rengin asemassa. Hapot eivät myöskään pääse pääosaan, mutta ne kuitenkin ovat selvästi pelissä mukana sen verran, ettei viini pääse missään välissä lässähtämään muodottomaksi köntykseksi.

Jälkimaku on pitkähkö ja marjainen. Runsaat tanniinit kuivattavat suuta voimakkaasti samalla kun alkoholi jää lämmittämään kitalaen takaosia.

Kokonaisuutena Les Restanques on hyvin persoonallinen ja rehellisen rustiikkinen viini, mutta tässä vaiheessa viinin runsaat aromit eivät olleet vielä päässeet integroitumaan hyvin yhteen, vaan viini tuntuu hieman hajanaiselta. Voimakkaat aromit sinkoilevat sinne tänne, mutta ne eivät tunnu puhaltavan yhteen hiileen. Sen sijaan viini lupaa reipasta potentiaalia ja se vain kaivannee aikaa nivoutuakseen yhteen kokonaisuudeksi. Luotan viinin olevan erinomaisessa tikissä muutaman vuoden kärsivällisellä odotuksella.

Lyhyesti: Hyvin persoonallinen, rehellisen rustiikkinen ja roteva viini, jonka viehätys perustuu pääasiassa ronskiin makumaailmaan, ei kepeyteen ja eleganssiin.

Arvio: Erittäin hyvä – hajanaisuudestaan huolimatta viini on persoonallinen veijari, joka varmasti vie kaiken huomion jonka sille antaa. Arvosana heijastelee myös viinin potentiaalia, jonka viini saavuttanee ikääntyessään.

Hinnan ( – ) ja laadun suhde: Vaikea sanoa, viini olisi mielestäni 15-18 euron hinnalla loisto-ostos ja hyvä ostos vielä alle 23 euron hinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti