Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.4.12

Schloss Saarstein Riesling Kabinett Trocken 2008

Schloss Saarstein Riesling Kabinett Trocken 2008
 • Valmistaja: Schloss Saarstein
 • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Kabinett
 • Maa: Saksa
 • Alue: Mosel-Saar-Ruwer, Saar
 • Rypäleet: Riesling (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 15,99e (Huhtikuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 15,99e (Tammikuu 2013, Alko)

Kuukausi takaperin pyörin Alkossa miettimässä että tässähän voisi ostella vaikka jonkun hieman kypsemmän Rieslingin talteen. Mieluiten sellaisen, joka olisi jo nyt hyvässä tikissä, mutta tulisi vielä kehittymään vuosien aikana paremmaksi, mieluiten alle 20 euron hintaluokasta. Loppujen lopuksi jäljellä oli enää kaksi: Gisselbrechtin Grand Cru Muenchberg ja Schloss Saarsteinin Kabinett Trocken. Päädyin sitten Gisselbrechtiin, mikä olikin hyvä, sillä Saarsteinin viini tulikin vastaani hieman myöhemmin Saksan viinitiedotuksen järjestämillä viinimessuilla.

Väriltään viini on hailakan vaalea ja vetinen, mutta viskositeetiltaan hieman paksuhkon oloinen. Tuoksussa on mineraalia, persikkaa ja ananasta, mutta myös kohtuudella selvää petrolia. Petrolisuus ei kuitenkaan tee viinistä tuhdin tunkkaista, vaan tuoksu pysyy raikkaana ja houkuttelevan aromikkaana.

Viinin maku on rutikuiva ja rapean hapokas. Ryhdikkäässä maussa on hieman kiiviä ja runsaasti tuoreita sitruksia. Hedelmäisyys on kuitenkin melko tiivistä ja hillittyä verrattuna topakkaan hapokkuuteen ja tuntuvaan mineraalisuuteen. Suutuntumaltaan Saarstein on hyvin tasapainossa: vaikka hapokkuus maistuu, se ei tee viinistä liian kirpeätä tai kovaa.

Jälkimaku on pitkä mutta melko karvaan mineraalinen. Siinä vivahtelee jonkin verran myös greippiä ja sitruunamehutiivistettä.

Viini on hyvin happovetoinen kokonaisuus ja sen hedelmäinen puoli tuntuu jääneen hieman lapsipuolen asemaan. Kokonaisuus ei jätä kovinkaan mairittelevaa kuvaa allekirjoittaneelle ja itsekseni tässä totean että onneksi tuli luotettua elsassilaiseen.

Viini on varmasti parhaimmillaan sellaisen ruoan kanssa, joka pehmittää viinin runsasta hapokkuutta ja pääsee nostamaan sen hillittyä hedelmäisyyttä hieman enemmän esille. Ilman ruokaa Schloss Saarsteinin kuiva Kabinett oli lähinnä mineraalinen happokylpy kielelle.

Lyhyesti: Erittäin hapokas, mineraalinen ja vaatimattoman hedelmäinen kuiva Moselin viini.

Arvio: Keskinkertainen – viinin rakenne ja suutuntuma on kunnossa, mutta tasapaino happojen ja aromikkuuden välillä jättää omaan makuuni toivomisen varaa.

Hinnan (15,99e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

2 kommenttia:

 1. En ole vielä M-S-Rsta maistanut täysin onnistunutta trockenia. Varmasti sellaisia on olemassa, mutten enää halua maistaa niitä omalla rahallani.

  Viime päivien postauksista tuntuu, että Prinz von Hessen on parantanut laatuaan viime vuosina. Onko Sinulla kokemuksia aiemmista vuosista? Muistan, että ne olisi olleet ihan jees, muttei mitenkään mieleenpainuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisia tässä etsiessä! En nyt muista mistä kaikkialta tuli tuolla viinimessuilta maistettua viinejä, mutta kunhan pääsen kirjoittamaan niitä tänne, joutuu viinin alkuperäkin selvitetyksi, joten sittenpähän näkee oliko yksikään niistä kelvollinen M-S-R Trocken! Ainakin useampi todella vaikuttava M-S-R Erste Lage tuli maistettua, niistä onkin arvosteluja tulossa jo pikapuoliin!

   Hessenin viineistä en tähän hätään yksinkertaisesti muista onko aikaisemmista vuosista kokemusta; nimittäin Mikä Viini -tapahtumassa on Prinz von Hessen tullut tutuksi, mutta kun ei ole niistä kerroista muistiinpanoja, ei ole myöskään hajua olivatko ne viinit vuosikerroiltaan samoja kuin tässä Hessenin tapahtumassa maistetut. Sen verran kuitenkin niistä on jäänyt mieleen, että Dachsfilet oli jo silloin mainio ja Winkeler Hasensprung todella upea, ainakin omaan makuuni. Yleisesti kun on näin muutamina kertoina Hessenin viinejä päässyt maistelemaan rinnakkain muiden Rieslingien kanssa, ovat ne usein olleet omaan makuuni oikein miellyttäviä ja mieleenpainuvia tapauksia. Toki makukysymyksiä nämäkin. :)

   Poista