Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.4.12

Embruix de Vall Llach 2008

Embruix de Vall Llach 2008
 • Valmistaja: Celler Vall Llach
 • Tyyppi: Punaviini, DOQ Priorat
 • Maa: Espanja
 • Alue: Katalonia, Priorat
 • Rypäleet: Grenache (30%), Carignan (25%), Cabernet Sauvignon (20%),
  Syrah (15%), Merlot (10%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 28,50e (Huhtikuu 2012, Silja Serenade, Bon Vivant)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Piskuinen Prioraton viinialue on toinen Espanjan kahdesta korkeimmasta DOCa / DOQ -appellaatiosta nauttivasta alueesta (toinen on lähes jokaisen tuntema Rioja.) Priorat on kerännyt viime aikoina runsaasti mainetta alettuaan panostaa viimeisen neljännesvuosisadan ajan lähes yksinomaan laatuviineihin; tuo ennen melko tuntematon alue rupeaa olemaan nykyisin erittäin hyvin tunnettu nimi viininharrastajien huulilla.

Paahteisessa Prioratossa sijaitsee viiniköynnösten määrään nähden harvinaisen paljon erittäin vanhoja viiniköynnöksiä, jotka tuottavat yleensä hyvin vähän, mutta uskomattoman intensiivistä punaviiniä tuottavia rypäleitä; monet Prioraton kuuluisimmista viineistä ovatkin juuri tämänlaisia old vine -Grenache-viinejä. Sen sijaan tässä arvostelussa on vuorossa äitini Siljan Bon Vivantista ostama Embruix, joka tarjoiltiin meille pääsiäisaterialla lampaanpotkan kanssa. Toisin kuin perinteiset Prioraton viinit, Embruix on valmistettu verrattain nuorten köynnösten (6-12 v.) tuottamista rypäleistä, minkä lisäksi viiniin on pääasiallisen Grenachen sijaan käytetty jokaista alueella sallittua viittä lajiketta.

Väriltään viini on kaunis ja paksu kirsikanpunainen, nuori ikä näkyy sinertävässä reunassa. Tuoksu on todella muheva, siinä on aavistus savua ja hieman enemmän maamaisuutta, sekä melko runsaasti karhunvatukkaa ja tyylikkäästi integroitunutta tammea.

Maku on hyvin pehmeä ja moniulotteisuudessaan vaikuttava, siinä on runsaasti viikunaa ja kypsänmakeita tummia marjoja jotka liukuvat kielellä miellyttävästi ilman ylikypsiä hilloisuuden vivahteita. Tammi on melko runsasta, muttei silti peittoa viinin tukevaa hedelmäisyyttä, vaan tuo siihen leveyttä, vivahteikkuutta ja suklaisuutta. Suutuntumaltaan viini on hyvinkin täyteläinen ja tuhti, tanniinisuudeltaan melko runsas, hapokkuudeltaan taas hieman vaatimattomampi.

Jälkimaussa maistuu erityisesti mehevän maukasta tammea ja tanniinien karvautta, mutta ikävä kyllä jälkimaku jää hieman vaisuksi ja laihaksi runsaaseen makuun verrattuna.

Viini on aromiensa puolesta vielä selvästi nuori, mutta ihastuttavan runsas, monisyinen ja antava. Viini tullee kehittymään suostuisasti seuraavien puolen vuosikymmenen ajan, mutta viini on jo nyt oikein erinomaisesti lähestyttävissä. Tämä ronskilla mutta asiansa osaavalla kädellä tehty viini toimi enemmän kuin erinomaisesti lammasaterian kera ja suosittelenkin viiniä kaikille Siljalla Lineseillä piipahtaville modernien espanjalaisten viinien ystäville.

Lyhyesti: Moderni ja valloittava espanjalainen powerhouse, joka täräyttää mutkittelematta suoraan asiaan.

Arvio: Erinomainen – kypsänmakeasta ja tammisesta aromikkuudestaan sekä vaatimattomasta hapokkuudestaan huolimatta tämä viini onnistui kaikkia todennäköisyyksiä vastaan valloittamaan heti ensikosketuksellaan.

Hinnan (28,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

5 kommenttia:

 1. Embruix on hintaluokassaan ehdottomasti parhaita maistamiani viinejä. Hinta/laatusuhteeltaan erinomainen viini joka kestää vertailun monta kertaa kalliimpiin arvoviineihin.

  Suosittelen myös samalta alueelta tulevaa Coma Vellaa ja Torres Salmosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksista, mutta tahtoisin myös huomauttaa, että molemmat ovat jo arvosteltu blogissani. Lisäksi Salmos ei ollut erityisen ihmeellinen esitys, vaikka maittava olikin, eikä mielestäni kumpikaan ole kovinkaan järkevä ostos Alkon hinnoilla. Sen sijaan jos Coma Vellaa löytyy vielä laivalta parilla kympillä, on siinä ihan kelpo viini hieman pidempäänkin kypsyttelyyn.

   Poista
  2. Lisäksi itse suosittelen alueelta mm. mainiota, astetta kevyempää Caminsia, sekä Alkossa laatuisekseen varsin edullista Nona Petit'tä.

   Poista
 2. Anonyymi6/3/13 10:36

  Omasta mielestäni Nona Petit on epätasapainoinen viini. Tuoksu lupaa paljon, mutta maku ei ole balanssissa. Ehdottomasti heikoin maistamani Priorat enkä voi suositella edes hintaansa nähden.

  Camins on OK, mutta ei mielestäni samaa tasoa kuin Coma Vella tai Salmos. Mutta makuasioitahan nämä ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tutustua Nona Petitiin uudelleen! Itse olen maistanut sen useampi vuosikerta sitten, joten voi olla, että nykyinen tuotos ei vastaa omia mielikuviani viinistä. Hinta kyllä on ainakin poikkeuksellisen edullinen normaaliin Prioraton tasoon nähden.

   Omaan makuuni taas Salmos oli taas melko kepeä ja moniin tuhteihin Prioratoihin verrattuna melko vaatimaton esitys. Kokonaisuutena kuitenkin ihan tyylikäs ja varsin kelpo ostos vielä parin kympin laivahinnalla, mutta mielestäni ei enää lähelläkään sitä tasoa, jota Alkon 27 eurolla voisi odottaa.

   Coma Vellasta sen sijaan ei kyllä pahaa sanottavaa - paitsi taas se Alkon hinnoittelu.

   Poista