Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.4.12

Nino Negri Mazèr Inferno 2007

Nino Negri Mazèr Inferno 2007
  • Valmistaja: Nino Negri
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Valtellina Superiore
  • Maa: Italia
  • Alue: Lombardia, Sondrio, Valtellina
  • Rypäleet: Nebbiolo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,00e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Nebbiolo on Piemonten alueen viineistä kuuluisaksi tullut erittäin tanniininen ja hapokas rypälelajike, joka on melko tuntematon alueen ulkopuolella. Niistä harvoista alueista, joissa Nebbioloa viljellään, lienee Piemonten naapurimaakunnan, Lombardian, Valtellina merkittävin. Tällä Italian pohjoisosissa, Alppien juuressa, sijaitsevalla viinialueella viljellään Chiavennasca-nimellä tunnettua Nebbioloa jopa lähes kilometrin korkeudessa ja alueen viinit ovat usein Piemonten serkkujaan kevyempiä niin hapokkuudessaan kuin tanniinisuudessaan. Alueen punaviinit jaetaan kolmeen perusluokkaan: normaalit Valtellinat, 2 vuotta kypsytetyt Valtellina Superioret ja 4 vuotta kypsytetyt Valtellina Superiore Riservat. Arvostelussa syynissä oleva Nino Negrin Mazèr on valtaosin pienissä tammitynnyreissä kypsytetty Valtellina Superiore. Tämä viini päätyi jälkeen työporukkamme illalliselle portviinikastikkeen kanssa tarjoillun paistetun ankanrinnan kumppaniksi.

Viinin on hyvin vaaleahkon ja kuulaan rubiininpunainen. Sen tuoksussa on jonkin verran Nebbiolon kukkeutta, mutta on myös puolukkaa, maatalon aromeja sekä muhevan makeata tammisuutta.

Maku yllättää: se on vain 5 vuotta vanhaksi Nebbioloksi todella pehmeä. Happoja ja tanniineja on hyvin suhteessa korkeintaan keskitäyteläiseen suutuntumaan, mutta ne eivät millään tavalla ota pääroolia, vaan tukevat hyvin taustalla. Aromeiltaan Mazèr on sopivan tasapainoinen ja melko hillitty, tarjoillen hillitysti makeahkoa kirsikkaa sekä tammisuutta, joka aluksi tuntuu tasapainoisen suklaisena vivahteena, mutta ottaa yhä runsaampaa alaa viinin auetessa lasissa. Erityisesti ilman ruokaa suklainen tammisuus ryhtyy leviämään niin puisevan kuivan kuin vaniljaisen makean tammen suuntaan, mutta kuitenkin melko hillitysti – mistään Riojan tai Bordeaux'n viinistä emme vielä puhu.

Jälkimaku on kevyen pippurinen, puisevan tamminen ja supistava. Tammisuus ja tanniinisuus tuntuvat katkeroisena makuna kielen takaosissa melko pitkään samalla kun vaniljainen aromikkuus jää leijailemaan nielun ja nenän takaosiin.

Kokonaisuutena Mazèr oli vallan erinomainen kumppani ankalle, hillitty aromimaailma tuki hyvin linnun kevyttä makua samalla kun portviinikastike sai nostettua erinomaisesti esille viinin makeata kirsikkaisuutta. Ikävä kyllä sellaisenaan viinin tammisuus hallitsi melko paljon sen aromimaailmaa eikä viini päässyt kunnolla avautumaan ilman ulkopuolista apua. Oikean ruoan kanssa viini on erittäin tasapainoinen ja miellyttävä esitys, mutta muussa tapauksessa Nebbiolon herkemmät vivahteet jäävät kokonaan tuhdinpuoleisen tammikäsittelyn jalkoihin ja kokonaisuus jättää melko yksipuoleisen kuvan.

Lyhyesti: Runsaasti tammitettu, pehmeä ja hillitty Nebbiolo kevyempien ruokien kumppaniksi.

Arvio: Hyvä – erityisesti rypälelajikkeeseen nähden pehmeä ja helpostilähestyttävä suutuntuma melkeinpä yllätti. Viini on selvästi (melko) nuorena juotavaksi tarkoitettu, eli se lienee parhaimmillaan vielä muutamien vuosien ajan. Viini on hillitty ja sopivan tyylikäs esitys, mutta sen runsas tammisuus estää arvosanaa kohoamasta kovinkaan korkealle, sillä tuntuu, että monet viinin aromeista jäävät tammen alle.

Hinnan (18,28e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti