Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.4.12

Britzinger Rosenberg Gewürztraminer Spätlese Trocken 2008

Britzinger Rosenberg Gewürztraminer Spätlese Trocken "Sonne" 2008
  • Valmistaja: Winzergenossenschaft Britzingen
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Spätlese Trocken
  • Maa: Saksa
  • Alue: Baden, Markgräflerland
  • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 7,00-8,00e (Huhtikuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


No niin, tulipa sitten todellinen Frankenstein vastaan Saksan viinit -messuilla. Aloitetaanpa ensiksi viinin nimestä. Viininvalmistaja mukaanluettuna siinä on kahdeksan sanaa, joista yli puolessa on vähintään kymmenen kirjainta. Saksalaista tehokkuutta? Tämän lisäksi viini on myöhään korjatuista rypäleistä ("Late Harvest") valmistettu Spätlese-viini, mitkä yleensä ovat siis makeita. Mutta ei tämä, ehei! Tämä on käytetty kuivaksi. Minkä lisäksi viini on puristettu aromikkaista ja makeista Gewürztraminer-rypäleistä. Tässä on nyt sen verran kummallinen tapaus, ettei sen ohi yksinkertaisesti voi vain kävellä. Nyt siis muistellaan parhaimmat ääntämissäännöt niiltä saksantunneilta, millä en ole siis elämässäni kertaakaan ollut ja sanotaan tiskin takana seisovalle herrasmiehelle mitä uskottavimmalla saksanlausumisellani "Gevyrztramiiner shpetleese bitte!" ja osoitellaan sitä houkuttelevan näköistä pulloa.

Lasiin kaatuu muutaman senttilitran maistiainen vaaleata, kullankeltaista viiniä. Sen tuoksussa on, aivan kuten rypäleeltä voikin odottaa, hunajaa, kukkakaupan aromeita, lähi-idän mausteita ja pieni pöllähdys myskiä. Aikamoinen aromipommi!

Suutuntumaltaan viini on jopa yllättävän hapokas, ottaen huomioon viinin Late harvest -alkuperän ja usein hieman kevythappoisempia viinejä tuottavan rypälelajikkeen, Gewürztin. Maku on mausteinen ja aromaattinen; tunnen kukkien tuoksua kielelläni, jos tämä yhtään kuvaa viinin makua. Maku on voimakas, supistava ja kuiva, mutta silti jotenkin hyvin jälkiruokaviinimäinen. Suussa viini tuntuu olevan paksuhko ja kömpelö, muttei silti raskas vaan melko eloisa. Kuin pieni ja energinen lihava poika.

Jälkimaku on melko pitkä, ruusuinen ja mausteinen, hapot jäävät nostamaan vettä kielelle pitkään. Viini on todella erikoinen ja persoonallinen tapaus. En oikein tiedä mitä ajatella siitä. Erittäin omintakeinen aromimaailma saattaa olla vaikea yhdistää moniin ruokiin, mutta viinin rakenne on aivan loistava ajatellen ruokiin yhdistämistä. Saattaa olla, että viini onkin todellinen yllättäjä ruokien kanssa yhdistettäessä – erikoiset aromit yhdistyvät ruokien makujen kanssa aivan ennalta-arvaamattomin tavoin? Asia todennäköisesti joudutaan joskus myöhemmin vielä tarkistamaan. Aivan varmasti viini kuitenkin sopinee voimakkaan aromikkaiden juustojen tai aasialaisten ruokien mausteisiin vivahteisiin, sekä toimii erikoisia ja uniikkeja viinejä metsästävien harrastajien mielenkiinnon tyydyttämiseen aivan hyvin sellaisenaan.

Internet ei juurikaan antanut tietoa viinistä sen annetulla nimellä, mutta mm. wine-searcher.com sekä erinäiset viinikaupat kyllä tarjosivat vaihtoehdoiksi viiniä nimeltä "Britzinger Rosenberg Gewürztraminer Spätlese Trocken" n. 8 euron hintaan, joten oletin, ja toivoin kyseessä olevan sama viini. Ei ole nimittäin hinnalla pilattu tämmöinen outolintu, nääs.

Lyhyesti: Todella persoonallinen ja erikoinen aromipommi. Kuiva valkoviini, joka ei ole semmoinen kuitenkaan.

Arvio: Erittäin hyvä – en vieläkään osaa sanoa mitä mieltä olen viinistä, mutta plussaa täytyy antaa ainakin siitä, että harva viini onnistuu hämmentämään yhtä paljon. Huonosta viinistä ei kuitenkaan ole kyse, sillä nautin jokaisesta senttilitrasta, jota lasiini kaadettiin.

Hinnan (8,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti