Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.4.12

Dublère Volnay 1er Cru Les Pitures 2006

Dublère Volnay 1er Cru Les Pitures 2006
  • Valmistaja: Domaine Dublère
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Volnay 1er Cru Les Pitures
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Beaune, Volnay
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 26-42e (Huhtikuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Valkoviineistään tunnetun Côte de Beaunen alueella sijaitseva Volnay on erityisen kuuluisa Pinot Noir -viineistään, joita pidetään koko Bourgogne alueen hennoimpina, herkimpinä ja eleganteimpina viineinä. Tämä 6 vuoden ikään ehtinyt viini vaikuttaa melko iäkkäältä Pinot Noir'lta näin paperilla, mutta kevyestä ilmaisustaan huolimatta useimmat valmistajat suosittelevat nauttimaan heidän viiniään noin 8-20 vuoden iässä, eikä Dublère ole mikään poikkeus tähän, joten tuliko tämä pullo aukaistua liian aikaisin? Sille on ainakin annettu useita tunteja aikaa saada happikontaktia pullossa, minkä lisäksi viiniä arvioitiin lasissa reilun tunnin ajan.

Aluksi Volnayn maine kevyenä viinityylinä vaikuttaa arveluttavalta; Les Pitures on väriltään neljästä arvioitavasta Burgunderista tummin. Väri on tasaisen syvä viininpunainen ja vain aavistuksen läpinäkyvä, viehättävässä värissä näkyy reunoilla aavistus purppuraa.

Toisin kuin ulkonäöltään, on viini tuoksultaan kevyehkö, karpaloinen ja aavistuksen suklaisen tamminen. Auetessaan viileähkö karpalo leviää runsaammaksi ja kypsemmäksi, nuorekkaan makeaksi punamarjaisuudeksi. Lisäksi alkoholi tuoksuu kepeässä tuoksussa hieman spriimäiseltä.

Maku ei jatku juurikaan tuoksusta, vaan on aluksi suussa kuiva ja melko laiha, mutta suussa pyöritellessä rupeaa tuomaan karpaloa, mineraalia ja mausteista, hieman kaakaoista tammea. Suutuntumaltaan viini on ryhdikkään hapokas ja hyvärakenteinen, mutta aromeiltaan auttamattoman kevyt ja hento. Viini ei tunnu auetessaankaan avautuvan vaan pysyy supussa kuin pelästynyt siili. Elegantti ja hillitty aromikkuus tuntuu jäävän piiloon eikä tuo mitään suuria elämyksiä edes jälkimaussakaan. Lisäksi alkoholisen lämpimässä jälkimaussa hyvin tuntuva mineraalisuus tuntuu eloisan hapokkuuden kanssa korostavan viinin vetisyyttä muistuttamalla hyvin paljon kivennäisvettä vaikutelmaltaan.

Viini tuntuu ehdottomasti kaipaavan joko ruokaa täyttämään sen onttoja kohtia sekä korostamaan sen hienostuneita, mutta surullisen vaisuja aromeja, tai sitten vain lisää ikää. Viini nimittäin saattaa olla kypsymisessään ns. vaisussa vaiheessa (eng. dumb phase), jossa viinin nuoruuden aromit ovat vaimentuneet, mutta siinä piilevät sekundääriset ja tertiääriset aromit eivät ole päässeet vielä esiin.

Toinen mahdollisuus on se, että viini on juuri sellainen kuin pitääkin, enkä vain ymmärrä Volnayn viinien tyyliä. En nimittäin lähtisi allekirjoittamaan muualta lukemiani arvioita viinistä.

Viini on joka tapauksessa hyvin tyylikäs ja elegantti esitys ja varmasti erityisesti kepeiden Pinot Noir -viinien ystäville toimiva ratkaisu. Itse kuitenkin kuitenkin odottaisin tämän vuosikerran kanssa vielä n. kymmenen vuoden ikään, jos viini olisi silloin hieman avoimempi ja antavampi.

Lyhyesti: Mineraalinen, karpaloinen, hapokas ja hillityn kevyt Bourgognen Pinot.

Arvio: Tyylikäs – viinin hennot aromit käytännössä vaativat sille ruokaa, joka korottaisi sen hentoja aromeita enemmän esille. Oikeassa paikassa oikeaan aikaan viini hoitaa varmasti hommansa, mutta sellaisenaan se on melko vaisu ja turhankin hapokas.

Hinnan (26-31e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Hinnan (32-36e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.
Hinnan (37-42e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti