Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.4.12

Fogt Grauer Burgunder Trocken 2011

Fogt Grauer Burgunder Trocken 2011
  • Valmistaja: Weingut Fogt
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Rheinhessen
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheinhessen
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8,95e (Huhtikuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Aikaisemmin tällä viikolla pidetyn Saksan viinitiedotuksen viinimessujen aloituksen minä ja kollegani suoritimme ensimmäisellä tiskillä, joka sattui kohdallemme narikan jälkeen. Siinä piti majaansa lähinnä edukkaisiin perusviineihin keskittynyt Weingut Fogt Rheinhessenistä. Nopean pohdinnan jälkeen päädyimme talon Grauer Burgunder -viiniin, joka muualla tunnetaan tuttavallisempana Pinot Gris'nä tai Pinot Grigiona.

Hailakan vaalean viinin tuoksusta paljastuu rypäleelle ominaisia, erikoisiakin aromeita: siinä on voimakkaan kukkeuden ja kypsän melonin ohella metsäisiä aromeita, kuten sienimäisyyttä, sekä jonkinlaista lihaisuutta. Lisäksi alkoholisuus tuo tuoksuun kevyttä spriimäisyyttä.

Maultaan viini on pehmeä, keskitäyteläinen ja hyvin trooppisen hedelmäinen: siinä on kypsää greippiä, kevyttä päärynää ja karambolaa. Kevyt mineraalisuus raikastaa jonkin verran makua, mutta viinissä soisi olevan hieman suurempi hapokkuus, sillä suutuntuma on kuitenkin asteen verran löysähkö. Hapot kuitenkin riittävät pitämään kohtuullisen jäännössokerin (n. 8 g/l) hyvin huomaamattomana.

Jälkimaku on pitkähkö ja paljon hapokkaamman tuntuinen kuin itse maku. Se on hyvin lämmin ja nielua kuumottava, mutta myös miellyttävän vivahteikas, jättäen kielelle häilyvän paletin persoonallista mausteisuutta, ananasta ja kevyttä mineraalia.

Fogt Grauer Burgunder ei ollut kovinkaan erityinen tai vaikuttava valkoviini, mutta hintaluokkansa edustajana oikein miellyttävä ja sopivan runsas paketti. Hyvin viilennettynä viini on oikein miellyttävä seurusteluviini, mutta toiminee myös oikein hyvin aromikkaana arkiruokaviininä. Jos viini saapuu joskus Alkoon, olisi viini alle kympin hinnalla oikein suositeltava tuttavuus.

Lyhyesti: Keskihapokas, runsaan aromikas ja persoonallinen perustason arkiviini kesäisten antimien pariksi tai sellaisenaan.

Arvio: Hyvä – puutteistaan huolimatta viini jättää oikein positiivisen vaikutelman. Arkiviinihän tämä on, mutta miellyttävän tasokas sellainen.

Hinnan (8,95e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti