Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.4.12

Leitz Berg Roseneck Riesling 2009

Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling 2009
 • Valmistaja: Weingut Leitz
 • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Rheingau
 • Maa: Saksa
 • Alue: Rheingau, Rüdesheim
 • Rypäleet: Riesling (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 209,00 SEK (~23,65e, Huhtikuu 2012,
  Systembolaget, Beställningssortiment)
 • Hinta nyt: 209,00 SEK (~23,20e, Kesäkuu 2012,
  Systembolaget, Beställningssortiment)

Saksan viinitiedotuksen järjestämillä viinimessuilla pidettiin myös tunnin mittainen erityistapahtuma, jossa Master of Wine Caro Maurer esitteli saksalaisia laatuviinejä, fokuksena erityisesti maan laatuluokittelu. Alinta laatutasoa oltiin valittu edustamaan jo blogissa arvosteltu Prinz von Hessenin Riesling Classic 2009 sekä Weingut Leitzin Rüdesheimista, Berg Roseneck -tarhalta peräisin oleva kuiva Riesling, joka edustaa viinitalon kuivien valkoviinien huippua.

Viini on väriltään hohtavan oljenkeltainen. Tuoksultaan viini on kahteen muuhun samalla kertaa maisteltuun viiniin verrattuna hyvin hento ja sulkeutuneen oloinen, tarjoillen lähinnä hunajamelonia ja kevyttä bensiiniä.

Maku ei onneksi seuraa yhtään tuoksun jalanjäljissä, vaan tuntuu avautuvan suussa lähes kokonaan uudeksi viiniksi. Hyvin intensiivinen, hunajainen, persikkainen ja kevyen petrolinen maku on aavistuksen makea, täyteläisenpuoleinen ja siinä tuntuu myös kevyesti persoonallista mausteisuutta. Viini on upean tasapainoinen niin aromiensa, hapokkuutensa kuin jäännössokerinsa (n. 9 g/l) kanssa. Maussa ei tunnu olevan mitään liikaa eikä liian vähän ja kaikilla elementeillä on oma, selvä roolinsa.

Jälkimaku on hapokkaan mausteinen, mutta korkeintaan keskipitkä ja hieman vaatimaton. Vaikka viinin keskimaku olikin oikein erinomainen, jättävät sekä sen tuoksu ja jälkimaku jonkin verran toivomisen varaa. Kokonaisuutena viini on oikein miellyttävä ja tyylikkään tasapainoinen, mutta kuitenkin melko persoonaton, eikä se jätä sen kummempia muistijälkiä kielelle tai takaraivoon.

Alkon valikoimista viiniä ei löydy, mutta länsinaapurimme monopolin tilausvalikoimasta sitä saa hieman alle 24 euron hintaan. Wine-searcher.com kuitenkin kertoo viinin olevan Saksan myymälöissä reilun 5 euroa edullisempi.

Lyhyesti: Miellyttävän runsas, aromikas ja tyylikäs Rheingaun kuiva valkoviini.

Arvio: Hyvä – tyylikkään tasapainoisesta maustaan huolimatta viini ei onnistu säväyttämään vaan jää melko tavanomaiseksi laatu-Rieslingiksi.

Hinnan (23,20e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti