Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.4.12

Pfaffenheim Pinot Gris Tradition 2010


Pfaffenheim Pinot Gris Tradition 2010
  • Valmistaja: Cave Vinicole Pfaffenheim
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 12,38e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 12,79e (Tammikuu 2014, Alko)

Kappas, edellisen ja tämän arvostelun välillä pamahti blogini ensimmäiset 10 000 sivulatausta rikki! Järjetön tattis kaikille kiinnostuneille ja uteliaille lukijoille sekä satunnaisille kävijöille, toivottavasti suunta on tulevaisuudessa samanmoinen!

Ja sitten sorvin ääreen...

Työporukkamme illallisilla illan päätti jälkiruokana tarjoiltu viiden juuston lautanen kolmen hyvin erilaisen viinin kanssa. Koska etenemislogiikkanani viinien kanssa oli edetä kuivimmasta ja kevyimmästä makeimpaan ja runsaimpaan, on ensimmäisenä esittelyvuorossa valkoviineistään tunnetun Alsacen nimekkään valmistajan, Pfaffenheimin, Pinot Gris.

Väriltään viini on hailakan kullankeltainen, tuoksussa tulee vastaan rypälelajikkeelle ominaisia, hunajaisia ja kypsän hedelmäisiä aromeja sekä viileätä teräksisyyttä. Viinin hedelmäisyys taittuu eniten trooppisenpuoleisiin aprikoosin ja persikan vivahteisiin. Hyvin tyypillistä, houkuttelevaa ja runsasta Alsacen Pinot Gris'tä tiedossa ainakin tuoksun perusteella!

Selvän puolikuiva maku on runsas, aromikas, mausteisen hunajainen ja mehukkaan hedelmäinen, nostaen estradille erityisesti kypsää ananasta. Aromit tuovat etäisesti mieleeni itävaltalaisia ja saksalaisia beerenauslese-viinejä ilman niiden jalohomeisuutta ja kuivattuja hedelmiä. Suutuntumaltaan viini on napakan hapokas ja hapot pitävät viinin hyvin ryhdikkäänä, vaikka kohtuullinen jäännössokeri ja alkoholisuus lisäävät suutuntuman raskautta ja tekevät viinin viskositeetiltaan hieman öljyiseksi.

Jälkimaussa Pfaffenheim tuo tuoreempia, vihreämpiä hedelmiä sekä hapokasta ja jopa aavistuksen kirpakkaa sitruunaisuutta. Alkoholi tuntuu hetken aikaa suulakea lämmittävänä hehkuna. Kokonaisuudeltaan viini jää oikein vakuuttavaksi ja tasapainoiseksi esitykseksi. Aromien syvyydessä ja kehittyneisyydessä ei päästä Alsacen Réserve- ja Grand Cru -viinien tasolle, mutta tämä näkyy myös viinin hinnassa, joka on Alsacen viineissä kohtuullista keskitason alapäätä. Pfaffenheim Pinot Gris on Alkon edullisin Alsacen 100% Pinot Gris, ja varsin kelvollinen sellainen. Kuivien viinien ystävien ei kannata kavahtaa viinin jäännössokeria, sillä vaikka kevyt makeus maistuukin, se toimittaa hedelmäisyyden korostajan virkaa; hyvä happoisuus pitää viinin miellyttävän raikkaana.

Viini toimi erinomaisesti useiden hyvin erilaisten juustotarjottimen antimien kanssa, minkä lisäksi uskallan suositella sitä ryhdikkään puolikuivan suutuntumansa puolesta mm. mausteisemmille aasialaisille ruoille ja kasvisruoille sekä mausteisen aromikkuutensa puolesta savustetuille kaloille.

Lisäksi jos haluat tutustua Alsacen Pinot Gris -viineihin, mutta upea Trimbach on turhan hinnakkaan oloinen, on Pfaffenheim oikein hyvä vaihtoehto edullisemmassa hintahaarukassa!

Lyhyesti: Oikein erinomainen, tasapainoinen ja runsaan aromikas perustason Alsace Pinot Gris.

Arvio: Erinomainen – tässä on alle 15 eurolla erinomainen yleisviini hyvin moneen käyttöön. Kokonaisuutena oikein upea perus-Alsace.

Hinnan (12,79e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti