Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.4.12

Prinz von Hessen Dachsfilet 2009

Prinz von Hessen Dachsfilet 2009
  • Valmistaja: Prinz von Hessen
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Rheingau
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 25,90e (Huhtikuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 29,20e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Mäyrän kuvalla koristellulla etiketillä varustettu Dachsfilet on Prinz von Hessenin Qualitätswein-tasoisten viinien ehdotonta huippua edustava Riesling. Olen ehtinyt maistaa viiniä jo aikaisemminkin, mm. Mikä Viini -tapahtumassa, jossa se sai allekirjoittaneen erittäin vakuuttuneeksi viinitalon tuotoksista, mutta vihdoin pääsin tutustumaan viiniin tarkemmin muistiinpanovälineiden kanssa.

Kevyehkön viherkeltaisen viinin tuoksussa on aluksi kypsää ja aavistuksen makeatakin sitrusta ja greippiä sekä mineraalia, mutta niiden takaa erottuu hyvin persoonallinen vivahde, jote en oikein tarkkaan pystynyt paikallistamaan, mutta se toi mieleeni ennemminkin punaviinien kuin valkoviinien vivahteet. Omasta mielestäni se saattoi olla jonkinlaista punaherukkaista marjaisuutta, kun taas toiselle seurueestamme tuli mieleen valkoherukkaisuus. Joka tapauksessa, tuoksu oli hyvin toisenlainen verrattuna aikeisempiin Riesling-tuttavuuksiin.

Kuiva ja ryhdikäs maku on hyvin intensiivinen, sitruksisuudessaan mehukkaan hedelmäinen, tiukkakin, ja hyvin mausteinen. Viinitalon edustajat Prinssi Donatus von Hessen ja Lenz Moser selittivät 40% viinistä olevan kuorten kanssa maseroitua siinä missä yleensä valkoviinien ei yleensä anneta olla kuorten kanssa kosketuksissa. Tämä valmistusmenetelmä selittänee viinin intensiivistä, persoonallisen mausteista, supistavaa ja suuta aavistuksen kuivaavaa suutuntumaa.

Jälkimaussa on runsaasti mineraalia, hapokkaan makeata pomeloa tai greippiä, sekä aavistus sherryistä vivahteikkuutta, joka ei kuitenkaan tuo varsinaisesti mieleeni minkäänlaista sherryn hapettuneisuutta, vaan ainoastaan Rieslingin sitruksista ominaismakua korostavaa persoonallisuutta.

Dachsfilet on melko harteikas ja nuorekkaassa ilmaisussaan vielä melko tiukahko esitys. Siinä kuitenkin kohtuullinen jäännössokeri (9-10 g/l) ja reipas hapokkuus ovat mitä erinomaisimmassa tasapainossa ja viini onkin nykykunnossa aivan loistava ruokaviini voimakasmakuisille ruoille. Viini kuitenkin tuntuu kutsuvan kypsytystä tuomaan enemmän hillitympää ja elegantimpaa ilmaisua kokonaisuuteen; mitä kauemmin jaksaa odottaa, sitä parempi. Lenz Moser kertoikin viinin saavuttavan huippunsa n. 10 vuotta vuosikerrasta, ja parhaiden yksilöiden kestävän hyvin säilytettyinä jopa pienen ihmisiän verran. Uskokoon tätä ken tahtoo (vaikka pakko myöntää: maistettuani viinin tässä tapahtumassa uudelleen ei tuo väite tunnu niin mahdottomalta.)

Lyhyesti: Todella roteva, raikkaan hapokas ja aromeiltaan hyvin runsas ja hillityn omintakeinen Riesling niin pidempään kypsytykseen kuin tyylikkään illallisen kruunaajaksi.

Arvio: Erinomainen – viini edustaa laatuluokitukseltaan karkeasti samaa tasoa kuin Ranskan VdP- tai Italian IGT-viinit, mutta on silti niin vaikuttava ja runsas esitys, että se jättää monet arvostetut, huippuluokitellut valkoviinit varjoonsa. Näinkin nuorena melko valloittava esitys.

Hinnan (25,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Hinnan (29,20e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti