Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.4.12

Bouchard Le Corton Grand Cru 2008

Bouchard Père et fils Le Corton Grand Cru 2008
  • Valmistaja: Domaine Bouchard Père et fils
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Corton Grand Cru Le Corton
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Beaune, Corton
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 45-75 (Huhtikuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Valkoviineistään tunnettussa Côte de Beaunen alueella sijaitseva Corton on yhdellä aspektilla erikoinen paikka: se on ainoa Beaunen korkeimman Grand Cru -tason viinialue, jossa on sallittua kasvattaa punaista Pinot Noiria, minkä lisäksi Corton on koko Bourgognen suurin Grand Cru -alue. Jotta asiat eivät olisi liian helppoja, on Corton jaettu edelleen 32 tarha-alueeseen (climat), joista tämän viinin tarha on alueelta nimensä saanut Le Corton. Yleisestä yksityiseen siis: viini on Ranskalainen ja se tulee Bourgognesta. Tarkemmin sanottuna sen keskeiseltä Côte d'Or:n alueelta. Tarkemmin sanottuna sen eteläiseltä puoliskolta, Côte de Beaunesta. Tarkemmin sanottuna Cortonin viinialueelta. Tarkemmin sanottuna Le Cortonin viinitarhalta. Tämä rupeaa olemaan sen luokan tarkkuutta mitä ei uuden maailman viinien etiketeistä saa, vai mitä?

Bouchard on nykyisin ison yhtiön alla toimiva vanhahko (noin 250 vuotta) perheyritys, joka toimii sekä viininostajana ja -pullottajana (négociant) että kasvattajana (viinitalo omistaa yli 100 hehtaaria Côte de Beaunen alueella), ja sitä pidetään yhtenä luotettavimmista ja parhaimmista Bourgognen tuottajista. Tämän tuottajan Grand Cru -viini oli saanut kunnian olla Bourgogne-maistelun viimeinen neljästä punaviinistä.

Viinin väri on keskisyvä punainen ja melko hailakka, reunoille mentäessä jo hieman haalistuva.

Tuoksultaan viini on kevyen maalainen, kuiva ja viileä, melko raikas, tuoden nenään murskattua puolukkaa ja vadelmaa sekä mineraalista maaperää.

Viinillä on aluksi pehmeä ja ystävällisen punamarjainen maku, joka leviää suussa rapeaksi maustesuudeksi ja hapokkuudeksi. Tähän aromikirjo levenee edelleen kevyen tuliseksi ja leveäksi yleisvaikutelmaksi sekä paahteiseksi, kahviseksi tammeksi. Tanniineja ei tunnu olevan viinissä juuri ollenkaan.

Jälkimaku on keskipitkä, aavistuksen mineraalinen ja hennon tamminen. Kokonaisuutena viini tuntuu olevan hyvin tasapainoinen, melko keveästä ja elegantista maustaan huolimatta runsas. Yleisesti viini on hieman nuorehko ja kovan hapokas, mutta runsas, vivahteikas ja viehättävän tyylikäs. Nykykunnossa viini on oikein miellyttävä Pinot, mutta suuri osa sen viehätyksestä perustuu sen tarjoamaan potentiaaliin. Viini kaipaakin runsasta ikäännytystä, jotta hapokkuus laskisi hieman pehmeämmäksi ja nuorekkaiden aromien rinnalle pääsisi kehittymään ikääntynyttä vivahteikkuutta.

Lyhyesti: Todella vivahteikas, suussa jatkuvasti kehittyvä ja miellyttävän luonteikas Grand Cru Pinot Noir, joka on nyt vielä turhan nuorekas ja hapokas ollakseen sellaisenaan nautittava.

Arvio: Erinomainen – Bouchard'n Le Corton on iästään riippumatta oikein tyylikäs ja valloittava Pinot tyylikkäiden kasvis- tai riistaruokien kumppaniksi.

Hinnan (45-49) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Hinnan (50-63) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa veroinen.
Hinnan (64-75) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti