Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.4.12

Erbacher Marcobrunn Riesling Erstes Gewächs 2009

Erbacher Marcobrunn Riesling Erstes Gewächs 2009
  • Valmistaja: Weingut Schloss Reinhartshausen
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Erstes Gewächs
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau, Erbach
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 30-35e (Huhtikuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Saksan Viinitiedotuksen viinimessuilla MW Caro Maurerin pitämän viiniesittelyn ensimmäisen sarjan kolmesta viinistä viimeiseksi oli valittu Rheingaun huippua edustava Schloss Reinhartshausenin Erstes Gewächs ("Premier Cru") -viini. Saksalaiset korkeimman laatuluokituksen viinit tulevat lain mukaan aina yhdeltä tarhalta, joka joudutaan ilmoittamaan viinin etiketissä; tämä viini tulee Erbachin kylästä, Marcobrunnin viinitarhoilta.

Viini on väriltään ohuenkeltainen. Tuoksu on hyvin vaatimaton, mutta yllättävän kehittyneen oloinen: siinä on jonkinlaista sienimäisyyttä, savuista mineraalia sekä spriimäisenä tuoksuvaa alkoholia.

Ensimaku viinissä on melko vaatimaton ja kuiva, mutta se leviää nopasti makeammaksi ja täyteläisemmäksi, vivahteissa toistuvat kehittyneet aromit: viinistä löytyy hennon verigreippisyyden lisäksi savuista mineraalia, pähkinäisyyttä ja jonkinlaista voimaisuutta tai kermaisuutta. Yleisvaikutelmaltaan viini on vakavamielinen ja raskastekoinen – aivan kuten vanha, saksalainen aatelinen. Viini on hyvin poikkeuksellinen ja omaperäinen; sitä hädin tuskin tunnistaa Rieslingiksi. Sokkomaistelussa viini olisi varma yllättäjä.

Hapot ovat kohtuullisen hyvät, mutta ne pääsevät kunnolla esiin vasta jälkimaussa. Muuten viinin kevyesti tuntuva jäännössokeri (13,5 g/l) tekee viinistä melko täyteläisen ja puolikuivan. Jälkimaku on pitkähkö, hieman sitruunamarmeladinen, hapokas ja vivahteiltaan kehittynyt.

En osaa arvioida, onko viini tarkoitettu nuorena juotavaksi, eli se kehittyy nopeasti ja samoin haipuu olemattomiin nopeasti, vai onko viini vasta alkanut kehittymään ja tulee kestämään sellaisena pitkään. Joka tapauksessa viini on hyvin persoonallinen tuttavuus, mutta tästä huolimatta se silti onnistuu yhdistelemään ilmaisuunsa perinteistä, aavistuksen makeaan taittuvaa saksalaista tyyliä. Viini ei missään nimessä ole raikas ja kepeä kesäpäivän Riesling, vaan juhlavalle mutta kevyenpuoleiselle aterialle vastapainoa tuova kehittynyt ja raskas laatuviini.

Lyhyesti: Kehittynyt, täyteläinen ja raskaanpuoleinen laatu-Riesling.

Arvio: Erittäin hyvä – viini aluksi herätti lähinnä hämmästystä muista Rieslingeistä poikkeavalla tyylillään, mutta siihen lähemmin tutustuessa sitä rupesi paremmin ymmärtämään viinin ideaa. Tämä Riesling ei missään nimessä sovi joka paikkaan, mutta oikeassa paikassa se pelaa korttinsa varmoin elein.

Hinnan (30-35e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti