Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.4.12

Bachelet Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2008

Bachelet & fils Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2008
  • Valmistaja: Domaine Bachelet & fils
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Gevrey-Chambertin
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Nuits, Gevrey-Chambertin
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 35-55e (Huhtikuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Burgunderi-illan toinen punainen oli rotevista ja runsaista Pinot Noireistaan suurta suosiota nauttivan Gevrey-Chambertinin alueen Village-tasoinen, nuorehko Pinot. Gevrey-Chambertinin alueen erikoisimpia puolia on se, että vaikka alueella on useita suuresti arvostettuja Grand Cru -tarhoja, on alueen kuuluisin tarha, Clos Saint-Jacques, vain Premier Cru -tasoinen, mutta tämän tarhan viinit saattavat maksaa enemmän kuin valtaosa Côte de Nuits'n alueen Grand Cru -viineistä.

Sen sijaan tämä viini ei tule miltään erityiseltä tarhalta, vaan on ns. Villages-viini, eli rypäleet on kerätty joko useammilta Gevrey-Chambertinin tarhoilta, tai yhdeltä luokittelemattomalta tarhalta. Nimen vieilles vignes kuitenkin viittaa siihen, että ihan nuorimmista istutuksista ei ole kyse. "Vanhat köynnökset" eivät ole mitenkään vakiintunut tai lainvoimainen määritelmä, mutta valmistajat eivät juuri koskaan mainitse köynnösten ikää etiketissä, elleivät ne ole vähintään 20-30 vuotta vanhoja. Kuulemma tämä Vieilles Vignes oli ollut ostohetkellä n. 30 euroa, mutta nyt wine-searcher antoi viinin hintahaarukaksi 35-55e.

Viinin väri on reunoille asti tasaisen viininpunainen, hieman läpinäkyvä, mutta melko paksuhko Pinot'ksi. Tuoksussa on orvokkia, puolukkaa, mustaherukkaa, lakritsia ja hentoa maalaismaista lantaisuutta. Avautuessaan lasissa tuoksu alkaa muuttua moniulotteisemmaksi ja syvemmäksi, tuoden sekaan vanhaa tammea, vadelmaisuutta, luumua, pähkinää ja maitosuklaakonvehtia. Tuoksu on melko nuorekas, mutta ihastuttavan runsas ja vivahteikas.

Maku on melko kepoisiin Bourgognen Pinot Noireihin verrattuna melko runsas ja syvä. Tuhdihkon keskitäyteläinen maku tuo kielelle runsaasti erilaisia, kypsiä punaisia marjoja, mausteista tammea ja kevyttä mineraalisuutta. Alkuun viini tuo kypsänmakeata vadelmaisuutta ja kirsikkaisuutta, joka taittuu kielen yli kulkiessaan yhä kuivempaan puolukkaan ja karpaloon. Hapokkuutta on erinomaisesti verrattuna runsaaseen ja Burgundi-tasoisesti melko harteikkaaseen ilmaisuun, tanniineja taas ei käytännössä yhtään.

Hento jälkimaku on melko mausteinen ja hapokas, mutta hentoudestaan huolimatta yllättävän pitkä ja reipas.

Kokonaisuutena Bachelet'n Pinot on yllättävänkin runsas, miellyttävä ja melko hedelmävetoinen Pinot, jonka jopa hieman kömpelö rotevuus ja alun kypsä marjaisuus saattaa pelästyttää pahimpia Bourgogne-puristeja, mutta itseäni miellytti viinin runsas mutta kaikkea muuta kuin suorasukainen olemus. Viinissä on tässä iässä vielä paljon nuoruuden voimaa, mutta se kestänee kuitenkin hyvin vielä useita vuosia, jolloin viini kehittänee runsaammin kypsempiä vivahteita. Viini on kuitenkin jo nyt, nuoresta iästään huolimatta oikein hyvin lähestyttävissä ja toiminee takuuvarmasti runsaampien pataruokien tai tuhdimmanpuoleisten juustojen kumppanina. Se ei kuitenkaan ehdottomasti kaipaa seurakseen ruokaa, vaan toimii erinomaisesti myös sellaisenaan, tyylikkäänä ja runsaan aromikkaana nautiskelu-Burgunderina.

Lyhyesti: Nuorekas, runsaan marjaisa ja roteva Pinot Noir, jossa riittää sekä kypsytyspotentiaalia että ihailtavaa nykykunnossakin.

Arvio: Erinomainen – miellyttävää nähdä, miten Bourgogne osaa tarjoilla erinomaisia Pinot Noireja ilman että täytyy ensimmäiseksi ryhtyä haarukoimaan 1er Cru ja Grand Cru -tarhojen tuotoksia.

Hinnan (30-35e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Hinnan (36-40e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos
Hinnan (41-47e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa veroinen.
Hinnan (48-55e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti