Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.4.12

Prinz von Hessen Riesling Kabinett Trocken 2009

Prinz von Hessen Riesling Kabinett Trocken 2009
  • Valmistaja: Prinz von Hessen
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Kabinett
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: – (ei Alkon valikoimissa)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Wennercon Prinz von Hessen -tilaisuudessa maistelluista kuudesta viinistä kolmas, Riesling Kabinett trocken, oli ensimmäinen varsinainen arvoviini (Prädikatswein), ja tason nouseminen oli ainakin itselleni melko ilmeistä. Viinistä puuttui massojen makuun sopiva runsaan kypsä hedelmäisyys ja kosiskelevuus, mutta silti viini oli todella tyylikäs, elegantti ja lähes jokaisen makuun sopiva.

Vihertävän vaaleankeltaisen viinin tuoksu on tuoreen omenainen, kukkea ja kevyen greippinen. Ensituoksun jälkeen viinin tuoksusta löytyy myös hillitysti limettisyyttä ja mineraalia.

Suutuntumaltaan viini on raikkaan hapokas, melkeinpä rapsakka tuntuessaan kielen reunoilla, mutta silti miellyttävän aromikas tuodessaan kielelle runsaasti tuoreita hedelmiä, erityisesti vihreätä omenaa. Omenan alta viini ryhtyy paljastamaan kevyttä limettisyyttä, mineraalia ja terästä. Kohtuullinen jäännössokeri (9 g/l) ei maistu juuri ollenkaan, vaan tuo ainoastaan kielen etuosaan kypsää hedelmäisyyttä ja tekee suutuntumaltaan viinistä hieman täyteläisempää.

Jälkimaku vaikuttaa aluksi olevan hieman yksipuolisen omenainen, mutta nopeasti viinin runsas happoisuus ja mineraalisuus kasvaa voimakkaaksi ja kiristäväksi tunteeksi, joka jatkuu kielellä pitkään nostaen vettä kielelle.

Viini on hyvin suorasukainen, voimakkaan nuorekas ja raikas, mutta siitä huolimatta se ei ole hyökkäävä tai liian kova hapokkuudeltaan, vaan aavistuksen täyteläinen, tyylikäs ja pitkä. Aivan erinomainen valinta mereneläville, niin kevyille ja raikkaille kuin voimakkaille ja suolaisillekin. Tullee todennäköisesti myös kehittymään ja karistamaan voimakasta nuorekkuuttaan seuraavan parin vuoden kuluessa.

Lyhyesti: Nuorekas mutta vivahteikas Riesling hyvin monenlaisten ruokien kumppaniksi tai muutamaksi vuodeksi talteen kypsymään.

Arvio: Erittäin hyvä – viinin tasapainoisuus on loistava, tehden siitä todella miellyttävän raikkaan ja aromikkaan kokonaisuuden.

Hinnan ( – ) ja laadun suhde: vaikea sanoa, viini olisi mielestäni 11-15 euron hinnalla loisto-ostos ja hyvä ostos vielä alle 16-18 euron hinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti