Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.4.12

Petit Clos Pinot Noir 2009

Petit Clos Pinot Noir 2009
  • Valmistaja: Clos Henri, Henri Bourgeois
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island, Marlborough
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15,10e (Maaliskuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 15,98e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Clos Henri on Henri Bourgeois'n, yhden Loiren alueen suurimmista viininvalmistajista, viinitalo Uudessa-Seelannissa. Sijainti on sinänsä looginen, sillä Uudesta-Seelannista on tullut viime aikoina Sancerren ja Pouilly-Fumén Sauvignon Blanc- ja Pinot Noir -viinien suurin haastaja. Ajatusta siitä, että ystävät kuuluisi pitää lähellä ja viholliset lähempänä, ei voi välttää. Joka tapauksessa, mielikuva krantulle Pinot Noir -lajikkeelle sopivasta Uudesta-Seelannista yhdistettynä laadukkaita viinejä tuottavan ranskalaisen viinitalon osaamiseen lataa kovia odotuksia. Toivon mukaan ei myöskään perusteetta – ainakin viinitalon lippulaivaviini Clos Henri Pinot Noir on kerännyt ymmärtääkseni ihan mairittelevia arvioita niin kotimaassaan kuin muuallakin.

Työporukkamme illalliseksi tarjoillulle ankanrinnalle ja portviinikastikkeelle ei valikoitunut sentään tätä yllämainittua lippulaivaviiniä, vaan talon perustason Pinot Noir -viini, Petit Clos. Luotan kuitenkin viinitalon tyylin tulevan hyvin jo esille, vaikken usko viinin pääsevän Clos Henri Pinot Noir'n tasolle.

Viini on Pinot'lle tyypillisesti melko hailakan läpinäkyvä, mutta kuitenkin selvästi viinityylin tummemmasta ja syvemmästä päästä. Tuoksussa seurataan perinteisiä ranskalaisia suuntaviivoja: on kevyttä orvokkisuutta, karpaloa sekä häivähdys muutamista burgundereista löytyvää rehtiä lantaisuutta. Tämä ei tee viiniä kuitenkaan luotaantyöntäväksi, vaan konstailemattoman maalaisen oloiseksi. Viini onkin kuin kukkapuska pienessä lantakasassa – tästä huolimatta raikkaan ja nuorekkaan oloinen.

Kuivassa maussa on tiukkaa, tuoretta karpaloa ja puolukkaa, maaperää, hentoa savua ja puista tammea. Maku on kevyt, mutta melko intensiivinen ja runsaiden happojensa puolesta erittäin pirtsakka. Tanniinit ovat vähäisiä, mutta runsaan happoisuutensa takia viini ei niitä kaipaa ollenkaan.

Jälkimaku on kuiva, hapokas ja sopivan puiseva. Se nostaa runsaan veden kielelle ja maistuu pitkään. Tämä viini ei ole selvästikään tammeen upotettu tai super-uutoksinen Uuden-Seelannin mega-Pinot, vaan selvästi hillittympään, eleganttiin tyyliin valmistettu punaviini, joka on yhtä uskollinen sen uuden maailman synnyinalueelleen kuin sen vanhan maailman luojilleen; Petit Clos valaa tasapainoisuudellaan ja aromikkuudellaan luottamusta myös kehutun Clos Henri Pinot Noir'n laatuun. Tämä viini on varmasti toimiva valinta melkein mille tahansa linturuoalle sekä tuhdeille kasvispadoille.

Lyhyesti: Hillityn kepeä, runsaan hapokas ja yhtä aikaa sekä rehellisen suora että miellyttävän tyylikäs Uuden-Seelannin punaviini järkevällä hintalapulla Loiren viinien suurelta tekijältä.

Arvio: Erittäin hyvä – Petit Clos onnistuu erinomaisesti yhdistämään Uuden-Seelannin Pinot'n aromikkuutta hillittyyn ja tyylikkääseen ilmaisuun. Hieman intensiivisemmällä ja laajemmalla aromipaletilla viini olisi yltänyt erinomaiseen arvosanaan, mutta tähän hintaan en kyllä kehtää valittaa viinin laadusta.

Hinnan (15,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti