Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.4.12

Leyda Lot 4 Sauvignon Blanc 2010

Leyda Lot 4 Sauvignon Blanc 2010
  • Valmistaja: Viña Leyda
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Aconcagua, San Antonio, Valle de Leyda
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,99e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 12,97e (Tammikuu 2014, Alko)

Se lienee monille selvää, että olen yleisesti oppinut vierastamaan chileläisiä viinejä. Tämä ei johdu niinkään mistään periaatteellisesta päätöksestä, vaan siitä, että ikävän usein chileläiset viinit ovat äärimmäisen tylsiä, kosiskelevia, helppoja ja niin varman päälle valmistettuja, että niistä on vaikea innostua yrittämälläkään. Muutamia hinnakkaampia chileläisenä maistaneena olen todennut, että edes hinta ei ole pelastukseksi – chileläiset arvoviinit ovat usein olleet todella laadukkaita ja viimeisen päälle hyvin tehtyjä, mutta silti kovin persoonattomia ja yllätyksettömiä, minkä takia viini on jättänyt kylmäksi.

En kuitenkaan ole heittänyt pyyhettä kehään Chilen kanssa, sillä aina silloin tällöin vastaan tulee oikein tyylikkäitä, monesti hintaansa nähden jopa erinomaisia viinejä, jotka kestävät hyvin vertailua maailmankuulujen vanhan maailman esikuvien rinnalla. Esimerkiksi Leydan viinit voitaneen laskea tämmöisiksi, sillä monet niistä ovat niin kuulopuheiden kuin arvostelujen perusteella keränneet runsaasti positiivisia arvioita. Tämän vuoksi työporukkamme illallis-illassa alkupalaksi tarjottujen parsatankojen kumppaniksi valikoitunut Leyda Lot 4 vaikutti sekä luottamusta että mielenkiintoa herättävältä valinnalta.

Väri on hyvin tyypillinen terästankissa kypsytetylle Sauvignon Blanc'lle: erittäin hailakka vaalenkeltainen, lähes vetinen. Lisäksi tuoksu paljastaa rypälelajikkeen armotta: hajuaistille tarjotaan hillittyä herukanlehteä, karviaista ja nokkosta, eli SB:n ominaisimpia aromeja. Leyda kuitenkin eroaa selvästi kuuluisista Uuden-Seelannin serkuistaan siinä, että lasista ei kohoa räjähtävän runsaita trooppisia hedelmiä, vaan enemmän teräksisiä tai mineraalisia elementtejä, kypsää greippiä sekä vihreitä, nurmikkoisia vivahteita. Tuoksun luomien vaikutelmien perusteella Leyda muistuttaakin enemmän hillittyjä Loiren Sauvignoneita kuin Uuden-Seelannin vastaavia, vaikka sijaintinsa puolesta edustaakin uutta maailmaa.

Sitten maun pariin. Ensimmäisen suullisen perusteella Leyda on loirelaisten tapaan melko täyteläisen tuntuinen valkoviiniksi, mutta siitä huolimatta rapsakan, tai jopa terävän, hapokas. Tämä on melko harvinainen yhdistelmä, runsas happoisuus kun yleensä keventää täyteläistä suutuntumaa. Kuiva maku on melko herukkainen, mineraalinen ja limettinen, minkä lisäksi seassa tuntuu olevan myös aavistus Veltliner-rypäleestä tutumpaa valkopippuria. Yleistä aromimaailmaa hallitsee raikas, viherarominen ja tuore aromikkuus.

Jälkimaku on pitkähkö, herukkainen ja raikkaan mineraalinen. Runsaat hapot nostavat pitkään vettä kielelle ja mineraalinen yleisvaikutelma tuntuu puhdistavan suun ruoan aromeista.

Kokonaisuutena Leyda Lot 4 on vahvarunkoinen ja intensiivinen Sauvignon. Viini on tyylillisesti hyvin kaukana mallikkaista Uuden-Seelannin viineistä, mutta on omalla sarallaan todella positiivinen esitys. Mielestäni on aina yhtä huojentavaa löytää Uuden-Seelannin ulkopuolelta uuden maailman Sauvignon Blanceja, joita ei olla onnistuttu pilaamaan ylikypsillä aromeilla tai tammituksella, vaan rypäleen runsas hapokkuus pääsee kilpailemaan rypäleen terävien ominaisaromien kanssa. Tämä raikas ja hapokas paketti on juuri tällainen onnistunut esitys, ja se toiminee parhaiten syötävän kanssa, jolloin viinin raikas hedelmäisyys pääsee loistamaan. Nappiyhdistelmä vuohenjuustolle, parsalle tai kasvisruoille.

Lyhyesti: Eloisan hapokas, puhtaan viherarominen ja särmikäs uuden maailman Sauvignon Blanc vanhan maailman hengessä.

Arvio: Erinomainen – viinissä on paljon, mutta se ei yritä liikoja vaan pysyy loistavana, särmikkäänä ja intensiivisenä pakettina alusta loppuun. Hintaisekseen oikein kelvollinen ruokavalkoviini.

Hinnan (12,97e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti