Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.4.12

Prinz von Hessen Winkeler Hasensprung 2008

Prinz von Hessen Winkeler Hasensprung Riesling Erstes Gewächs 2008
  • Valmistaja: Prinz von Hessen
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Erstes Gewächs
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau, Winkel
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 36,90e (Huhtikuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 40,50e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Rheingaun viinialueella korkealuokkaisimpia, kuivia, yhden tarhan valkoviinejä voidaan luokitella Erstes Gewächs (= "First Growth", "Premier Cru") -laatuluokituksen alle. Tämä luokitus takaa mm. että viini tulee pientä satoa tuottavilta, valikoiduilta tarhoilta, rypäleet on käsin poimittuja, viini on valmistettu perinteikkäästi ja lopuksi kypsytetty (vastaavia luokituksia on Mosel-Saar-Ruwerin Erste Lage (= "First Site") ja muun Saksan Großes Gewächs (= "Grand Cru".) Nämä laatuluokitellut viinit edustavat Saksan kuivien valkoviinien ehdotonta huippua, ainakin teoriassa. Seuraavaksi ihmettelemme edustaako ne myös käytännössä. Arviointivuorossa Prinz von Hessenin yksi kolmesta Erses Gewächs -viinistä: Winkelin kylän Hasensprungin viinitarhan rypäleistä valmistettu Riesling.

Oljenkeltaisen valkoviinin tuoksussa on kypsän Rieslingin petrolia, mutta ensimmäistä kertaa petrolisuus ei ole vain osa viinin aromikirjoa, vaan kokonainen aromikirjo itsessään: siitä voi haistaa niin lamppuöljyä, bensa-asemaa, apteekkieetteriä kuin spriitäkin. Petrolisuus on runsasta, mutta ei kaiken peittävää, sillä sen ohella tuoksuu myös runsaasti kypsiä, trooppisiä hedelmiä, hyvin kypsää limettiä, sitruunankuorta, kevyttä hunajaisuutta, kukkeutta ja pieni vivahde punaviinimarjaa. Olen myytyä miestä jo ensimmäisellä nuuhkaisulla – viini on jo pelkän tuoksunsa perusteella melkoinen nautinto.

Maku on mieletön: se on todella runsas ja mehukas, suhteellisen täyteläinen mutta silti ryhdikkään hapokas, siinä on kypsää sitrushedelmää, aavistus petrolia ja aavistus makeata persikka- tai sitruunamarmeladia. Kohtalainen jäännössokeri (13 g/l) ei tunnu juuri makeutena, ellei hedelmien kypsä makeus ole sitä – omaan makuuni tämä makeus tuntuu vain lähinnä rypäleiden omasta kypsyydestä syntyvältä makeudelta, kun taas hapokkuus pitää huolen siitä, että sokerin aistii viinissä lähinnä täyteläisenä pehmeytenä. Mineraalisuus häivähtelee aika ajoin muistuttamassa itsestään, mutta se ei tee itsestään suurta numeroa intensiivisen hedelmäisyyden rinnalla. Maku on tiukka, mutta tyylikäs. Reilu kolmen vuoden ikä on tehnyt viinille todella hyvää, sillä sen aromit ovat loistavasti sopusoinnussa keskenään ja viinistä puuttuu sen voimakkain nuorin terä. Silti viini vaikuttaa siltä, että se on vasta matkansa alkutaipaleella ja se tullee olemaan vielä monin verroin parempi jotakuinkin vuosikymmenen päästä.

Entä sitten viinin hinta? Lähemmäs neljä kymppiä on melko kova hinta pelkästään kypsemmästä punaviinistä tällaiselle punaviinin ystävälle, entä sitten tällainen pari vuotta vanha valkoviini? No, onhan se kova. Mutta toisaalta, viini on niin uskomattoman aromikas jo nyt, että se on selvästi vähintään hintansa väärti jos valkoviinistä pitää edes sen verran, että pystyy niitä ylipäänsä hymyillen juomaan. Varsinaisille valkoviinin ystäville viini onkin sitten jo selvästi hintaluokkansa parhaimmistoa; siitäkin huolimatta, että se taistelee todella kovassa sarjassa. Viini tullee myös helposti korottamaan hinta-laatusuhdettaan kärsivällisellä kypsytyksellä. Tämä viini tässä on jotain sellaista, jota uskoisin voivani juoda vaikka joka aterialla elämäni loppuun saakka enkä kyllästyisi; todennäköisesti löytäisin siitä jopa jotain uutta joka kerta. Jos pidät Rieslingistä, viini saa minulta mitä vilpittömimmät suositteluni.

Lyhyesti: Uskomattoman tyylikäs, syvä, moniulotteinen ja mykistävä kokonaisuus. Viini on niin erinomainen, että tekisi mieli nauraa.

Arvio: Täydellinen – viini ei edusta Rieslingin kehityksen lakipistettä ja singulariteettiä, koska sellaista ei ole olemassakaan. Sen sijaan viini edustaa yhtä niistä. Jos hapokkaat viinit ovat juttusi, tullee Winkeler Hasensprung olemaan suurella todennäköisyydellä melko hurmoksellinen kokemus.

Hinnan (40,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti