Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.4.12

Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 1999

Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 1999

Mahtavan illan työporukkamme kesken kruunasi arvostetun viinitalo Graham'sin yksi kärkipään tuotteista: vuoden 1999 vuosikertaportviini, joka on valmistettu pelkästään Malvedosin tarhojen rypäleistä. Alunperin vakiovalikoimassa olleen viinin hinta oli pyörinyt lähes viiden kympin tuntumassa, mutta vuoden alkupuolella Malvedos poistui valikoimista, ja viimeisten parin pullon ollessa jäljellä hyllyssä viinin hinnasta oli keventynyt jo kympin verran pois.

Vuosi 1999 oli yleisesti melko huono vuosi Douron laaksossa, mutta Malvedosin tarhojen rypäleiden todettiin olevan erittäin laadukkaassa tikissä ja monista muista portviinitaloista poiketen Graham's julisti vuosikerran. Niin itse viinitalo kuin monet arvostelijat ovat todenneet Quinta dos Malvedos 1999:n olevan oikein hyvä yleisesti heikohkoon vuosikertaan nähden ja sen vahvuutena pidetään sen melko nuorta lähestyttävyyttä: viini rupeaa olemaan nyt huipussaan ja tullee kestämään vielä monta vuotta. Tämä on siis melko nuorta lähestyttävyyttä, kun kyseessä ovat vuosikertaportit, joiden huippu rupeaa olemaan kohdillaan vasta parin vuosikymmenen jälkeen vuosikerrasta ja kestävyyttä löytyy parhaimmillaan yli keskimääräisen ihmisiän...

Ikäänsä nähden viinin korkki oli erinomaisessa kunnossa ja irtosi pullosta melko vaivattomasti, ilman sen suurempia komplikaatioita. Ennen karahviin siirtymistään viini nostettiin hyväksi toviksi pystyyn keräämään pahimmat sakat pohjalle. Kun viiniä oltiin kaadettu karahviin reilu kuusi desiä, rupesi sakkaa pikku hiljaa tulemaan vastaan. Loppujen lopuksi pullon pohjalle jäi vajaa desi todella sakkaista, paksua viiniä. Ihan vain näin pienenä vihjeenä, että kärsivällisen odottelun lisäksi karahvi on tämän viinin kanssa lähes välttämätön apuväline.

Väriltään viini on todella tummanpunainen, eikä se päästä valoa juuri yhtään lävitseen. Runsaan mehevässä tuoksussa on hyvin paljon lähes ylikypsiä, tummia marjoja, kuten karhunvatukkaa, mustikkaa ja mustaherukkaa sekä huumaavia, kukkaisia vivahteita. Alkoholi tuoksuu tuhdin marjaisuuden seassa, ja sitä siivittää aavistuksen palanut, suklainen tammi.

Maku on todella voimallinen ja intensiivinen. Roteva maku tarjoilee runsaalla kädellä mustikkahilloisuutta ja kypsää, kuivattua luumuisuutta. Runsas alkoholi ei maistu maussa yhtään, vaan tekee mausteisen tammen kanssa viinin suutuntumasta lähes tulisen. Tanniineja on melko paljon, mutta viini ei kuitenkaan missään nimessä edusta portviinien tanniinisinta kärkeä.

Massiivinen maku taittuu pitkähköön jälkimakuun, joka tuo kielelle tummia marjoja ja voimakkaita mausteita. Alkoholi polttelee suussa melko pitkään ilman että se häiritsee ollenkaan: se ainoastaan sopii tasapainoisesti tukevaan jälkimakuun.

Quinta dos Malvedosin voimakas ilmaisu kertoo viinin olevan reilun kymmenen vuoden iästään huolimatta vielä melko nuori tapaus, muttei missään nimessä liian raaka tai epätasapainoinen: komponentit ovat kunnossa ja hyvin tasapainoissa. Viini on hyvin lähestyttävissä jo nyt, mutta se on vielä hyvin tuhti ja harteikas tapaus. Rakennetta riittää helposti vielä vuosikymmeneksi, ellei jopa useammaksikin. On ollut rohkea veto Graham'silta uida vastavirtaan ja julistaa vuosikerta (dollarinkuvat silmissä) heikkona vuosikertana, mutta veto on ollut kannattava ja lopputulos erinomainen. Quinta dos Malvedos 1999 on hyvin perinteinen, voimakas ja intensiivinen vuosikertaport, jonka voi jo nyt korkata hyvin joko sellaisenaan nautiskeltavaksi tai voimakkaiden homejuustojen kumppaniksi, mutta jonka voi yhtä hyvällä omallatunnolla laittaa syrjään odottamaan seuraavaa vuosikymmentä.

Sääli, että viini poistui valikoimasta. Onneksi monopolin hyllyiltä löytyy kuitenkin saman viinin vuosikertaa 2002 puolikkaassa pullossa.

Lyhyesti: Iästään huolimatta vielä nuoressa terässä oleva, roteva, intensiivisen sinimarjainen ja kokonaisuudessaan melko massiivinen vuosikertaportviini.

Arvio: Erinomainen – Quinta dos Malvedos on erinomainen, virheetön mutta vielä melko nuori Port. Viinissä ei ole vielä juurikaan pitkälle kehittyneitä Portviinin aromeja, mutta nykyisellään viini on silti erinomaisessa kunnossa ja vallan hyvin nautittavissa.

Hinnan (35,09e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

4 kommenttia:

  1. Eiköhän talon kruununjalokivi ole kuitenkin varsinainen Vintage Port. Quinta dos Malvedos on Graham'sin kakkossarjaa, johon turvaudutaan mahdollisuuksien mukaan single quinta -viininä silloin, kun varsinaista vuosikertaa ei päätetä valmistaa.

    VastaaPoista
  2. Toimii niin päin? Itse ymmärsin että Malvedos kuitenkin tuottaa valtaosan Graham'sin Vintage Portin rypäleistä, notta erot ovat usein niiden välillä pienet ja single quitat / vineyardit ovat erikoisuuksia, joita valmistetaan pienempiä määriä.

    Tosin portviinien maailmassa logiikka taitaa olla toinen, kun joka vuosi ei ole vuosikerta, vaan se pitää erikseen julistaa. En ole perehtynyt niin paljon portien maailmaan, että tietäisin onko vintage portien ja single quita -portien välillä yleisesti suuria eroja, vai onko niiden käyttölogiikka viinitalosta riippuvainen.

    Joka tapauksessa, tattis varoituksesta! Korjaan pätkän.

    VastaaPoista
  3. Jep, logiikka on erilainen. Eritoten perinteisesti isojen talojen single quintat on ns. kakkosviinejä. Mutta nykyään jotkin single quintat voivat olla myös juuri ajattelemasi kaltaisia ykkössarjan pienempiä erikseen tuotettuja spessutuotteita. Näin ei kuitenkaan ole Graham'sin ja Quinta dos Malvedosin kohdalla. Ihanan sekavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, tämähän selittääkin jo jotain, kiitokset! Pitääpä sitten ruveta opiskelemaan ulkoa Port-taloja, niiden valmistuksen logiikkaa ja viinifilosofiaa, kun ei kerran muun viinimaailman opettamaan tietouteenkaan voi enää luottaa. :D

      Poista