Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.4.12

Von Winning Kalkofen Großes Gewächs 2009

Von Winning Kalkofen Riesling Großes Gewächs 2009
  • Valmistaja: Weingut Von Winning
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Großes Gewächs
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz, Deidesheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 26,00e (Huhtikuu 2012, Von Winning)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
MW Caro Maurerin viiniluennolla viikon alussa pidetyillä Saksan Viinitiedotuksen viinimessuilla oli esittelyssä 8 viiniä Saksan eri viinialueilta. Kaikin puolin vaikuttavan St. Urbanshofin viinin ohella Von Winningin valkoviini edusti luennon Großes Gewächs -osastoa. Viinitalo vakuuttaa valmistavansa viininsä 100% luomuna. En tiedä, onko viinitalolla luomusertifikaattia, mutta ainakaan minulla ei ole mitään syytä epäillä näitä mukavanoloisia sakseja. Onhan kuitenkin vanhan (yli 150 vuotta) Von Winningin yksi aikaisemmista omistajista ollut perustamassa arvostettua Saksan huippuviinitalojen VDP-järjestöä. Tämän viinin hinta pyörii miellyttävän tasaisesti 26 euron tienoilla, niin muutamassa saksalaisessa viiniliikkeessä kuin itse valmistajan sivuillakin.

Viinin kuriositeetti on valmistajan poikkeuksellinen lähestymistapa Rieslingiin; toisin kuin käytännössä kaikki Rieslingit ympäri maailmaa, jotka tarkoituksella pidetään mahdollisimman "puhdasaromisina" käyttämällä ja kypsyttämällä ne terästankeissa, Von Winningin viinit käytetään erikokoisissa tammitynnyreissä. Tämän lisäksi viinit ovat spontaanikäytetty niiden omilla villihiivoilla eikä viinejä ole suodatettu. Toivon mukaan lasissa on yhtä alkukantaista tavaraa kuin tiedot viininvalmistajasta antavat odottaa!

Lasissa viinin väri on vaalea, oljenkeltainen, hieman vetinen. Omassa lasissani ei ollut mitään, mutta kollegallani taisi olla joko pari hippua sakkaa tai sitten vain roskia lasissa. Ensinuuhkaisu paljastaa tammen armottomasti: aikaisempiin, raikkaisiin valkoviineihin tottuneelle nenälle viini vaikuttaa tammisuudessaan todella tunkkaiselta. Sitten tammen alta rupeaa löytymään asioita: sitrusta, ananasta, mineraalia, hieman uuden tammen vaniljaa. Nopeasti joutuukin myöntämään, että tammi onkin kohtuullista, eikä se oikeastaan hyökkää lasista. Nenä vain teki tepposet.

Maussa on ensiksi uutta, aromikasta tammea sekä hillityn jäännössokerin (7 g/l) makeutta, jota tammi korostaa. Keskimaussa tulee erityisesti pippurisuutta, hunajaa ja mineraalia. Maku on enemmänkin aromikas ja viileän mineraalinen kuin runsaan hedelmäinen. Happoja on, mutta ne eivät niinkään tunnu vaan maistuvat, erityisesti mausteisessa jälkimaussa, jossa niin hunajaisuus kuin pippurinen mausteisuus korostuvat. Kokonaisuutena viini on miellyttävän persoonallinen ja suht kepeän ja eloisan oloinen huolimatta selvästä tammisuudestaan. Viinin tammisuus on kuitenkin jätetty onneksi riittävän hillityksi, eikä se peittoa viinin rikasta aromikkuutta, vaan ainoastaan täydentää ja leventää sitä.

Yllättävää kyllä: tammi + Riesling = ok! Viini on oikein maukas, elegantti ja hyvällä maulla tehty kokonaisuus, joka on tammesta huolimatta yllättävän raikas ja kepeä. Viini ei varmasti ole kaikkien Riesling-puristien makuun, mutta kokeilunhaluisille oikein miellyttävä ja omaperäinen tuttavuus.

Lyhyesti: Mahdollisimman luonnonmukaisesti tehty, tammikypsytetty Riesling, jossa lopputuloksena on miellyttävän omaperäinen, tyylikäs ja perinteistä poikkeava valkoviini.

Arvio: Tyylikäs – viini ei vielä voittanut sydäntäni puolelleen, mutta sai kuitenkin minut vakuuttumaan tammen toimimisesta Rieslingin kanssa sekä Von Winningin viineistä yleisellä tasolla. Kokonaisuutena viini on erittäin miellyttävä, tyylikäs ja tutustumisen arvoinen.

Hinnan (26,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti