Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.4.12

Jean Grivot Vosne-Romanée 2000

Jean Grivot Vosne-Romanée 2000
  • Valmistaja: Domaine Jean Grivot
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Vosne-Romanée
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Nuits, Vosne-Romanée
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 25-50e (Huhtikuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Burgunderi-illan punaviiniosaston avasi Grivot'n viinitalon Pinot Noir, joka on valmistettu useista viinitalon omistamista tarhoista ympäri Vosne-Romanéen aluetta. Côte de Nuits, jossa Vosne-Romanée sijaitsee, on Burgundin legendaarisen Côte d'Or:n eleganteista punaviineistä kuuluisa pohjoinen puolisko, Vosne-Romanéeta taas pidetään yhtenä Côte de Nuits'n parhaimmista viinialueista. Tällä alueella sijaitsee suuri määrä kuuluisia 1er Cru -tarhoja ja vielä kuuluisampia Grand Cru -tarhoja, mutta tämä viini ei kuitenkaan ole miltään spesifiltä tarhalta, vaan ympäri Vosne-Romanéen kylän tarhoja kerätyistä rypäleistä valmistettu. Vaikka viinillä ei ole varsinaista prestiisiä takanaan tarhan puolesta, on sen hinnoittelu melko villiä: kuulemma se oli ostoaikoihin hinnaltaan n. 15-20 euron luokkaa, kun taas nyt wine-searcher antaa viinille hinnaksi mitä tahansa 25 ja 50 euron väliltä.

Viini on selvästi hyvin ikääntynyt Pinot Noir: väriltään se on melko punaruskea, reunoiltaan pomeranssisen vaaleanruskea. Yleisvaikutelmaltaan viini on keskisyvä ja melko läpinäkyvä.

Tuoksussa on Pinot'n ominaista puolukkaa ja karpaloa sekä mansikkaa, avautuessaan viini rupeaa tuomaan lihaisia ja aavistuksen maamaisia aromeitaan.

Suutuntumaltaan viini on kepeä ja melko hapokas. Maku on runsaan puolukkainen ja eloisa, mutta maku tuntuu karttavan kielen keskiosaa. Vaikka kuinka yrittää pyöritellä viiniä suussaan, tuntuu, ettei viini kykene täyttämään suuta vaan tarjoilee aromejaan lähinnä kielen laitamilla. Viinin maku on melko kehittynyt ja monikerroksinen yhdistelmä puolukkaa, hentoa tammea, maamaisuutta ja kevyttä savua.

Jälkimaku on hapokasta, aavistuksen puolukkaista vivahdetta lukuunottamatta melko lyhyt ja yksinkertainen.

Alkuperäisellä 15-20 euron hinnallaan viini on ollut todella erinomainen hinta-laatusuhteeltaan, mutta en kyllä enää käsitä 50 euron hintapyyntöjä viinistä. Viini on kestänyt upeasti 12 vuotta ja kehittänyt miellyttävää omaperäisyyttä puolukkaisten perusaromien rinnalle, mutta mistään erityisestä punaviinistä ei ole kyse, vaan melko tyypillisestä Village-tason Pinot Noir'sta. Tyylikäs viini esimerkiksi kasvisruoille tai riistalinnuille. Tämä vuosikerta tullee kestämään vielä vuoden tai pari aivan hyvin, mutta on nyt erinomaisessa kunnossa.

Lyhyesti: Miellyttävästi kehittynyt, eloisa ja moniulotteinen Vosne-Romanéen Pinot Noir.

Arvio: Tyylikäs – viini ei hieman ontolla ja lyhyellä maullaan pääse parhaimpien viinien kaartiin, mutta sen kehittyneet ja monikerroksiset aromit ovat kevyiden viinien luokassa vallan verrattomia.

Hinnan (15-20e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Hinnan (20-26e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Hinnan (26-33e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Hinnan (33-39e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.
Hinnan (39-50e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti