Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.4.12

Solter Brut Rheingau Riesling Réserve 2007

Solter Brut Rheingau Riesling Sekt Réserve 2007
  • Valmistaja: Sekthaus Solter
  • Tyyppi: Kuohuviini, Prädikatswein (QmP) Erstes Gewächs Sekt
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau, Rüdesheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 21,00e (Huhtikuu 2012, Sekthaus Solter)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Saksan viinitiedotuksen viinimessuilla vastaani tuli mielenkiintoinen ständi: puhtaasti kuohuviineihin erikoistunut Sekthaus Solterin ständi. Tottakai Deinhardeja ja Henkelleitä nähneelle tuollainen ständi lähinnä aiheuttaa kulmien kohottelua. Kuitenkin ensimmäinen kosketus viinitaloon – vaikuttava Blanc de Blancs – oli äärimmäisen positiivisen oloinen tuttavuus, joten seuraavaa tuotosta lasiin ja ihmettelemään.

Solterin Riesling Réserve on perinteisellä shamppanjamenetelmällä (méthode traditionelle) valmistettu ja huolella kypsytetty kuohuviini, jonka Riesling-rypäleet ovat kerätty Rüdesheimin kylän laatuluokitellulta viinitarhalta. Lopuksi viinin dosage, makeutus, tehdään pienellä tilkalla makeata late harvest-viiniä. Ainakin lähtökohdat ovat siis lupaavat!

Tuoksu tuo heti vastauksia korkeisiin odotuksiin: se on runsas, mehevän ananaksinen, piikivisen mineraalinen ja aavistuksen kehittynyt.

Maku onkin sitten aika huhhuh; ensimmäinen lasillinen nostaa kulmat koholle ja vetää miehen hiljaiseksi. Maku on todella runsas, hunajainen, meloninen, mineraalinen ja sanalla sanoen tuhti. Lisäksi hiivojen kanssa kypsyttäminen on tuonut viiniin miellyttävää ranskanleipäisyyttä, joka tuo niin suutuntumaan kuin aromeihinkin miellyttävää leveyttä ja runsautta. Viini ei ole kuitenkaan aromijyrä, jolle tömäkkä maku on itseisarvo, vaan siinä on voimakkaiden Shamppanjoiden runsautta ja eleganssia. Suutuntumaltaan viini on kuiva, runsaan hapokas ja raikas, mutta silti ihailtavan mehevä.

Jälkimaultaan viini on hapokas, mineraalinen ja hyvin pitkä. Kun hapokkuus hellittää runsaimman kiristyksen kielestä, pääsee kevyt jäännössokeri tuomaan hentoa makeutta kielen kärkeen ja palauttamaan makuhermoille keskimaun hunajaisia aromeja. Yleisesti jälkimaku on tyylikäs ja vaikuttava.

Viinistä on todettava, että koko hela hoito potkii ja hyvin! Viimeistään tämä viini saa allekirjoittaneen vakuuttuneeksi siitä, että myös Saksassa osataan valmistaa kuohuviinejä – ikävä kyllä useimmat niistä eivät tunnu pääsevän Alkon hyllyille asti.

Lähemmäs viiden vuoden iässä Solterin Riesling Sekt Réserve on edelleen erinomaisessa kunnossa. Voimakkain nuoruuden raikkaus on antanut tilaa kehittyneemmille ja hedelmäisemmille aromeille, mutta voimakkaan hapokkuutensa ja runsaan mineraalisuutensa vuoksi viini on edelleen upean raikas ja eloisa. Viini tuskin kykenee kestämään samanlaista kypsymistä kuin huippuluokan vuosikertashamppanjat, mutta sellaisten hinnat ovat tähän nähden yleensä kolminkertaisia ja kaikkea siitä ylöspäin. Hintaluokkansa puolesta tämä viini painii edullisimpien Shamppanjoiden kanssa samassa sarjassa, ja sanalla sanoen hakkaa ne mennen tullen vaikka silmät sidottuina. Iästään huolimatta viinillä on todennäköisesti tiedossa vielä toiset puoli vuosikymmentä loistavaa tasapainoa, aromien ilotulitusta ja upeata runsautta.

Lyhyesti: Massiivinen ja runsas, mutta silti ihailtavan tasapainoinen ja mineraalisen raikas saksalainen vuosikertakuohuviini.

Arvio: Täydellinen – viini on kaikkea muuta mitä osasin odottaa saksalaiselta kuohuviiniltä; vielä enemmän kun viinin hintaluokka selvisi. Tämä on Shamppanjaa parempi vaihtoehto Shamppanjalle.

Hinnan (21,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti