Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.4.12

Prinz von Hessen Johannisberger Klaus Auslese 2006

Prinz von Hessen Johannisberger Klaus Riesling Auslese 2006
  • Valmistaja: Prinz von Hessen
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Prädikatswein (QmP) Auslese
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau, Johannisberg
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 66,00 (Huhtikuu 2012, Ravintola Kämp)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Wennercon järjestämän upean Prinz von Hessen -tapahtuman päätteeksi maisteltiin viimeisenä Prinz von Hessenin makea jälkiruokaviini, Rein-joen varrella sijaitsevasta Johannisbergin kylästä (josta löytyvä Schloss Johannisberg on Unkarin Tokajin kanssa yksi maailman ensimmäisiä jälkiruokaviinejä tuottaneita paikkoja!) Tätä viiniä ei saa Alkon perus- tai tilausvalikoimasta, vaan se on ainoastaan ravintolamyynnissä oleva tuote. Ravintola Kämp mainittiin yhtenä paikkana, joka pitää viiniä valikoimissaan, joten pitihän se tarkastaa viinin hinta netistä: melko suolainen, muttei mitenkään mahdoton 66 euroa. Wine-searcher.com kuitenkin osasi kertoa, että viinillä on hyvin iso hintahaarukka nettimyymälöissä, antaen keskihinnaksi vajaa 40 euroa, mutta oikeasta paikasta ostamalla viinin saattaa saada jopa alle 25 eurolla.

Kuten odottaa saattaa, viini on väriltään kauniin kullankeltainen. Tuoksu vaikuttaa aluksi vaisun vaatimattomalta tai sulkeutuneelta, mutta sitten se yhtäkkiä aukeaa päivänselväksi juoksevaksi hunajaksi. Ellen paremmin tietäisi, luulisin lasistani vähintään puolet olevan hunajaa. Tämä siis ei ole sitä yleistä jälkiruokaviinien hunajaista jalohomeen aromia, vaan ihan aitoa hunajan tuoksua; kyllä seasta löytyy myös jalohomeisuutta, mutta vain hyvin kevyesti. Seassa on myös kukkeutta, mangoa ja hunajan peittämää kuivattua aprikoosia.

Ensimmäinen lasillinen on jo hyvän aikaa ehtinyt lämmetä pöydässä ennenkuin ehdimme sen pariin, jolloin viini on todella täyteläisen pehmeä, eikä tunnu kovinkaan hapokkaalta. Kokonaisuus tuntuukin melko löysältä. Viini on maultaan todella ylitsevuotavan hunajainen; makea tuoksu on paljon valloittavampi kuin maku, joka on kyllä ihailtavan tyylikäs, mutta melko yksipuolinen.

Jälkimaku on lyhyehkö, hieman hapokas ja hunajainen. Se on onneksi paljon vivahteikkaampi kuin suorasukaisen hunajainen keskimaku.

Myöhemmin sain vielä pienen tilkan viiniä hyvin jäähdytetystä pullosta, jossa hapot ja hedelmä olivat selvästi paljon paremmin esillä. Viileänä viini oli paljon ryhdikkäämpi esitys ja happoisuus tuntui nyt makean maun alta paljon selvemmin. Samoin keskimaku saa enemmän kuivattuja hedelmiä sekä aavistuksen mineraalia makuunsa hunajan kylkeen.

Hessenin Klaus Auslese on tyylikäs, hyvin perinteinen Auslese, jonka viehättävyyttä varjostaa kaksi pientä kauneusvirhettä: ensinnäkin viinin viskositeetti on hyvin tyypillisestä Auslese-tason jäännössokerimäärästä (n. 110 g/l) huolimatta hyvinkin paksu, ja viini tuntuu melko löysältä ja raskassoutuiselta. Viilentäminen korjaa tätä epäkohtaa hyvin, mutta viini vaikuttaa silti hieman epätasapainoiselta, sillä vastaani on tullut kevyemmin viilennettyjä mutta jäännössokeriltaan tuhdimpia jälkiruokaviinejä, jotka kuitenkin ovat tuntuneet hyvinkin kevyiltä ja eloisilta. Toinen kauneusvirhe on viinin ylitsevuotava hunajan aromi: se onnistuu peittämään hyvin tehokkaasti valtaosan viinin vivahteista ja kielelle jää lähinnä intensiivistä hunajaisuutta. Tätäkin saa viilentämällä korjattua, mutta kovinkaan monipuolisesta makujen kirjosta ei ole kyse.

Vielä 25 euron hinnalla viini on ihan passeli tapaus, mutta se ei ole kuitenkaan niin erityinen tapaus, että suurempia rahamääriä lähtisin siihen hassaamaan. Itävallasta ja Saksasta saa kuitenkin paljon edullisemmallakin hinnalla ihastuttavia Auslese-, Beerenauslese- ja Trockenbeerenauslese-viinejä pelkästään jo Alkon valikoimista.

Lyhyesti: Todella tyylikäs ja intensiivinen mutta myös hieman epätasapainoinen ja yksiulotteisen hunajainen jälkiruokaviini.

Arvio: Keskinkertainen – viini on kyllä oikein hyvä ja miellyttävä, mutta toisin kuin illan muut tuttavuudet; en todennäköisesti ostaisi tätä itselleni. Sen verran moniulotteisempiakin on tarjolla.

Hinnan ( – ) ja laadun suhde: Viini olisi mielestäni OK-ostos n. 25 euron hinnalla ja ryöstöhintainen yli 35 euron hinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti