Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.4.12

Demougeot Beaune Clos Saint-Désiré 2007

Rodolphe Demougeot Beaune Clos Saint-Désiré 2007
  • Valmistaja: Domaine Rodolphe Demougeot
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Beaune
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Beaune, Beaune
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 20-25e (Huhtikuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Tulipa tässä männäpäivänä piipahdettua Akateemisen viiniseuran Bourgogne-aiheisessa viini-illassa, jossa tutustuttavana oli kolme valkoista ja neljä punaista alueelta. Ensimmäisenä vuorossa oli Côte de Beaunen (Bourgognen keskeisen Côte d'Or:n viinialueen valkoviineihin keskittyneen eteläpuoliskon) viinialueen pääkaupungin, Beaunen, viinitarhoilta.

Väriltään viini on ihertävän keltainen ja hieman ohuehko, vaatimaton – erityisesti vieressä nököttäviin kahteen hyvin keltaiseen viiniin verrattuna. Viinin tuoksussa on tuoretta omenaa, mineraalia, hentoa tammisuutta sekä enemmän Chablis'n viineistä tuttua teräksisyyttä. Viinin avautuessa lasissa pikku hiljaa alkaa tammen aromit kehittyä paksun voisiksi samalla kun kohtuullisuuden pitkästä iästä ja sen mukana syntyvästä happikontaktista kielivä pähkinäisyys vilahtelee havaittavaksi.

Viinin maku on melko pehmeähkö ja kuiva; happoja on, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että viini olisi erityisen kepeä ja raikas, vaan enemmän leveämpi ja hitaastietenevä. Maussa on syvin kypsiä omenaisia ja sitruksisia aromeja, mutta niitä tasapainottaa selvä voinen elementti, kevyt tammen mausteisuus sekä aavistus pähkinää.

Jälkimaku on pitkähkö, kuiva, hieman mausteisen tamminen ja aavistuksen hapettunut. Yleivaikutelmaltaan viini on melko raikas ja miellyttävän aromikas, mutta hieman pelkistetty esitys sellaisenaan. Tämä elegantti ja monisyinen rakenne tuntuu kaipaavan ruokaa, joka osaa korottaa oikeita elementtejä esiin kokonaisuudesta samalla kun viinin rakenne vaikuttaa hyvin sopivalta useille erilaisille ruokalajeille.

Lyhyesti: Ikänsä puolesta huippunsa saavuttanut, tasapainoinen Burgunderi, joka on hyvin miellyttävä esitys, mutta hieman hillitty sellaisenaan.

Arvio: Tyylikäs – viinissä on hienosti jäljellä sen nuoruuden tuoreita elementtejä, mutta seassa on myös ikääntymisestä kieliviä sekundäärisiä ja aavistus jopa tertiäärisiä elementtejä, eikä kohtuudella käytetty tammisuus peitä viinin omia aromeja. Klassinen valkoinen Burgunderi ruokapöytään.

Hinnan (20-25e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti