Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.4.12

Wolfberger Riesling 2010

Wolfberger Riesling 2010
 • Valmistaja: Wolfberger
 • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
 • Maa: Ranska
 • Alue: Alsace
 • Rypäleet: Riesling (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 10,98e (Huhtikuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 11,48e (Tammikuu 2014, Alko)

Alsacen négocianteista yksi suurimpia ja kuuluisimpia on yli sadan vuoden ikäinen Wolfbergerin viinitalo, joka valmistaa viininsä suurilta osin ostamalla alueen perinteisiltä viinintuottajista lähes puolelta tuhannelta rypäleitä. Mitä laadukkaammilta ja arvokkaammilta tarhoilta rypäleet tulevat, sitä arvokkaampaa viiniä siitä valmistetaan, mutta Wolfberger on luonut mainetta valmistamalla jopa perustasonsa tuotteista varmoja, luotettavia ja tasokkaita viinejä. Tämä viini on viinitalon perustason Riesling, varsinainen Alsacen viinien Leatherman: varma, perinteinen ja luotettava.

Väri on hyvin hailakka kullankeltainen. Tuoksussa on trooppista aprikoosia, viileätä mineraalia ja hunajainen alavire.

Viinin tuoksu jatkuu luontevasti hyvin samantyyppiseen makuun, jossa on pääasiassa mineraalia ja hunajan aromeja. Monet alsacelaiset viininvalmistajat ovat viimeisinä vuosikymmeninä siirtyneet hieman saksalaisten viinien suuntaan, joissa viiniin jätetään aavistus jäännössokeria, mutta Wolfbergerin Riesling on hyvin tyypillinen ja perinteinen elsassilainen, jossa viinin kaikki sokeri on käytetty alkoholiksi. Tästä huolimatta viinissä on makeita vivahteita, jotka taittuvat niin persikan kuin päärynän aromeiksi.

Suutuntumaltaan viini on runsaan hapokas ja terhakka, kielellä tuntuu jopa pientä happojen pistelevyyttä, mutta viini on kuitenkin hapokkaaksi Rieslingiksi yllättävän täyteläinen ja pehmeä. Jälkimaku on sitruksisen hapokas, kirpeä, pitkähkö, raikas ja oikein miellyttävä.

Loppukaneettina todettakoon, että Wolfbergerin Riesling ei onnistu räjäyttämään pankkia omaperäisyydellään, mutta on kuitenkin oikein toimiva ja miellyttävä perus-Riesling. Tasokkaisiin ja usein jopa sellaisenaan miellyttäviin Alsacen Rieslingeihin on aina mukava palata seikkailtuaan joko korostetun limettisten tai kypsyydessään aivan liian vähähappoisten uuden maailman Rieslingien parissa.

Lyhyesti: Ilahduttavan raikas ja mineraalinen mutta silti miellyttävän täyteläinen ja hennosti makean aromikas arkivalkoviini niin ruokien kumppaniksi kuin sellaisenaan.

Arvio: Erittäin hyvä – huippu-Rieslingeille tämä Wolfberger ei pärjää, mutta se on kuitenkin oikein kelpo viini ollakseen hyvin kohtuullisesti hinnoiteltu peruslinjaston tuote.

Hinnan (11,48e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Tämä on ehdottomasti eräs omista suosikeista, jos kaipaan kohtuulliseen hintaan varmaa ja laadukasta Rieslingiä. Samaa mieltä siis niin Leatherman-kommentin kuin hinta-laatusuhteen osalta =)

  Ps. pääsit kyllä varsin ansaitusti Viinpirun uusien kotimaisten viiniblogien listalla, loistavia arvioita kovalla temmolla, näitä on ilo lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihmettele, sen verran varma ja vakaa tuottaja, hintakin kohdallaan!

   Ja tattista kehuista, onhan tämmöisen tempon ylläpitäminen pienen työn takana, mutta vielä kun homma on hauskaa ja mielenkiintoista, ihan ilokseen tätä tekee!

   Mutta pakko palauttaa kehuja takaisinpäin, ihailtavan monipuolisia ja houkuttelevia reseptejä pukkaa blogistasi, ja vielä sellaista tahtia, ettei mitenkään kerkiä testailla niitä vaikka kokeilisi vain joka toisen! :D

   Poista