Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.4.12

St. Urbans-Hof Laurentiuslay Großes Gewächs 2009

St. Urbans-Hof Laurentiuslay Riesling Großes Gewächs 2009
  • Valmistaja: Weingut Sankt Urbans-Hof
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Großes Gewächs
  • Maa: Saksa
  • Alue: Mosel-Saar-Ruwer, Leiwen
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 20-36e (Huhtikuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Saksan Viinitiedotuksen viinimessuilla Master of Wine Caro Maurer piti rajatulle osanottajistolle noin tunnin pituisen esitelmän, jossa käytiin kahdeksan viinin avulla läpi Saksan laatuluokituksia ja viinialueita. Toinen Moselia edustaneista viineistä oli viinitalo St. Urbans-Hofin korkeimman tason viini Leiwenin kylän Laurentiuslay-tarhalta. Erikoista kyllä, viini oli tosiaan Moselin alueelta, mutta silti Großes Gewächs -tasoinen, vaikka vanhojen käsitysteni mukaan Moselin alueella huipputason viinit nimetään Prädikatswein Erste Lage -merkinnällä. Tosin MW Maurer myös kertoi paljon päivittyvästä Saksan viinilaatuluokitusjärjestelmästä, joten saattaa olla mahdollista, että nykyisin Großes Gewächs koskee myös Moselia. En asiasta ole varma, keskityin sen verran kirjoittamaan havaintojani viineistä.

Tämän viinin väri on kuulaan kellervä ja jo lasissa se tuntuu huokuvan eleganssia. Viini kutsuu kokemaan tuoksuaan, joka jo ensi nuuhkaisulta paljastuu uskomattoman runsaaksi, syväksi ja monisyiseksi. Siinä on mehevää hunajaa, kuivattua ananasta ja jopa aavistus jalohomeisuutta – ensivaikutelmaltaan voisi luulla, että lasissa on Beerenauslesea. Tämän jälkeen tuoksun alta rupeaa erottumaan kevyt bensiininen juonne, johon liittyy pian appelsiininkuorta ja valkopippuria. Jo tässä vaiheessa olen valmis julistamaan viinin illan parhaaksi, vaikka MW Maurerin valitsema 8 viinin sarja on vasta puolessavälissä.

Suussa viinin maku kulkee kielen yli jatkuvasti kehittyen, alun kutsuvasta makeasta hunajaisuudesta lopun tiukankuivaan sitruksisuuteen. Tässä on todella mehevä Riesling, joka on ihailtavan kypsä, voimallinen ja intensiivinen. Se on uskomattoman harteikas, trooppisessa hedelmäisyydessään upean kirjava, tuoden kielelle kypsää limettiä, mandariinia ja tuoretta ananasta. Yleisvaikutelma on teräksisen puhdas ja suuta puhdistavan mineraalinen.

Jälkimaultaan viini on pitkä, intensiivisen aromikas, mausteinen ja suuta supistava. Terhakka hapokkuus nostaa pitkään vettä kielelle. Missään vaiheessa en olisi uskonut että viini on puolikuiva (jäännössokeria 12,5 g/l), sillä viini on tyylikkään raikas ja voimastaan huolimatta tyylikkään kepeä. Jäännössokeri lähinnä korostaa viinin hunajaisia ja trooppisen hedelmäisiä vivahteita. Viini on hedelmäisyydeltään vielä selvästi nuori, mutta hapokkuus on juuri sopivalla tasolla, että se ei hyökkää, vaan ainoastaan tukee viinin makeutta ja hedelmää.

Yleisesti viini on melko mahtava. Ehkei se loppujen lopuksi ollut koko illan paras, mutta vähintään kolmen parhaan joukossa. Tämän lisäksi viini on yksi upeimpia ja vaikuttavimpia Rieslingejä mitä vastaani on tullut. Se on uskomattoman vaikuttava jo nyt, mutta rakenne lupaa viinille helposti vuosikymmenen, jos toisenkin, ikää. Jos Mosel epäilyttää laadullaan, on tässä viini, joka varmasti tulee vakuuttamaan skeptisimmätkin tapaukset. Viini kantaa ruoan kuin ruoan läpi, mutta näin upea viini lähinnä ansaitsee tulla nautituksi sellaisenaan.

Lyhyesti: Uskomattoman vaikuttava, roteva, loputtoman moniulotteiselta tuntuva puolikuiva Moselin huipputason Riesling.

Arvio: Täydellinen – melko hiljaiseksi vetää. Taitaa ylläoleva arvostelu tiivistää kaiken oleellisen.

Hinnan (20-22) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.
Hinnan (22-29) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Hinnan (30-36) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti